Vallás - Társadalom, közélet fórum

üzenetek

hozzászólások


kolja58
(aktív tag)

Bizonyosan nem eléggé hangsúlyoztam, de ha vissza keresel, a vallásosságot az ember alap tulajdonságának tartom, azaz ha akarod ha nem, ha hiszed ha nem, mélyen a bensődben sok mindent meghatároz a személyiségedben.
Az az elavult ahogyan a felekezetek a mai tudatos embert szeretnék vezetni.
Szentszellem nélkül, aki önálló entitás. Nincs emberi fejlődés, ha Ő nincs a jogos helyen értelmezve.
Hova tűnt a kr.u. 1.-4. század teológiája, először vatikáni könyvtár polcai, majd valahol a sötét zug. Aztán ha valaki keresné, érteni szeretné, vakvágányra vezetése. Mindezt miért ? Önös hatalmi érdek, de már megszokhattuk, a keresztes lovagok kiirtásának példáján, hogy milyen is lehet az egyház döntéshozóinak viselkedése ha irigyek, vagyés hatalom féltők.
Krisztus, köszöni jól van. Bizonyosan elszorult a szíve, látva a keresztes lovagjainak méltatlan megkínzását, hamis vallomások kikényszerítését, és majd legyilkolását.
Még egy kis eretnekség. A templomi szertartásban a mise bor azért lett bevezetve, mert az alkohol szertartásszerű felhasználása a felejtést hozza el az embereknek, azért, hogy először a Szentszellemet fogadják el és utána értsék meg tudatosan Krisztust. Ezt már a hatalmat gyakorlók biztosan tudják, de természetesen nem akarják a szertartást megújítani, a fejlődés szolgálatába állítani. Nem az erjesztett szőlőlé, azaz a bor van az utolsó vacsora kelyhében, hanem must, a frissen préselt szőlőlé, (ez még logikailag is helyénvaló).
Visszatérve Krisztushoz, Ő rendíthetetlenül az agapé kisugárzása. Áldás benne elmerülni.
A kereszténység lényege, persze, hogy időt álló, sohasem állítottan ellenkezőjét, de nem úgy ahogyan egyesek beállítják.
Ui.: Tudod aki sátánista jelképeket linkel, vagy mosdatja Hitlert hogy ő nem is, csak, ... az több úri huncutságra is képes lehet. Három lépés távolságot, zsigerből megérdemel.

[ Szerkesztve ]


kolja58
(aktív tag)

Egy tiszteletre méltó ember élet megközelítése.
[Sadhguru] ha már izmusokról beszéltünk.
Kedves moderátor, első sorban nem pol téma.


kolja58
(aktív tag)

kolja58
(aktív tag)

Azért teszem ide [ezt] az iszlám megközelítést, hogy szélesedjen a látás-hallás. Azaz ne csak a szellemtudomány nyerjen teret.
Vajon merünk erről beszélni?


MageRG
(addikt)

Így Húsvét közeledtével bedobok egy témát:
Az USA-ban a Super Bowl idején ment ez a reklám (He gets us).
Az amerikai "evangelikálok" közül sokan kiakadtak rajta.
Ti mit gondoltok, kinek szól ez? Mi lenne az üzenete?


kolja58
(aktív tag)

Valószínű, jobb, hogy nem tudok más nyelvet mint a magyart. A képet hagyom magamra hatni. Az esetlegesen működő "kígyó" sziszegését figyelmen kívül hagyhatom.
Gondolat: ahol ketten összejöttök az én nevemben, ott vagyok én is. Vajon, hogyan van ott? Nekem, mivel azt hiszem, Krisztus keresztre feszítése és feltámadása óta az énünkben van egy Krisztusi mag is, aki szelíden meghúzódik a harsány énünk mellett, azaz átadja a cselekvés jogát, az életnek lehetnek olyan pillanatai az emberi kapcsolatainkban amikor nem tudatosan, de átengedjük, átéljük magunkban Krisztust.
És most már lekerekítem, nem érzek semmilyen megbotránkoztatót a képek (és nem a szöveg) láttán.


Attila2011
(aktív tag)

Az üzenete elég világos, a karizmatikusok, pünkösdisták, amerikai baptisták (ők mások, mint pl. a magyar baptisták) pedig azért akadtak ki rajta, mert ahogy mindig rendkívül kirekesztők voltak, most is azok.
Ha megnézed, hogy a Szentatya kiknek a lábát szokta megmosni nagycsütörtökön, lehet meg fogsz lepődni.


kolja58
(aktív tag)

Szeretnék nagyobb káoszt gerjeszteni, azért, hogy a valóság utat törhessen magának.
Itt a húsvét, és 40 napra követi a pünkösd ünnepe.
A Szentháromság, Atya, Fiú, Szent Szellem pont.
Jézus keresztelésénél a galamb, a Szent Szellem szimbóluma.
Ideje visszatérni az Kr.u.-i 1-4. század teozófiájához, hogy ebből a sz@rból végre kikecmeregjünk, és megadjuk a kereszténységnek és az embernek a maga méltóságát.


Attila2011
(aktív tag)

"Itt a húsvét, és 40 napra követi a pünkösd ünnepe."
Felénk 50....


zolivissza
(aktív tag)


Miklós315
(aktív tag)

Végiggondoltad? (Mert, ha igen, akkor feltűnt (volna) a mém csúsztatása...)

A lényegen mondjuk nem változtat: az iszlámnak köze nincs ahhoz az Istenhez, akire hivatkozva közösségről, "könyv népeiről" haluzik. A zsidó és a keresztény hit Istenben hisz, az iszlám pedig egy tök más valakiben/valamiben, akit/amit ők Allahnak hívnak (szerk.: nem a szó konkrét jelentésére, hanem a név/nevek mögött lévő alanyra/alanyokra utalok). A tanítást nem jellemzi összefüggés, folytonosság. Ellenben drasztikus eltérés igen.

A katolikus pápák bűne, hogy ezt a teológiai alapigazságot elkenik, elhazudják és ahelyett, hogy nevén neveznék a dolgokat, inkább párbeszédre kényszerítik a híveket egy kibékíthetetlen és ellentétes, teljesen eltérő hitű állásponttal - amelyet ezáltal egyenrangú igazságként kezelnek -, amelynek jelentősége Krisztus megtagadásán túl ("Én vagyok az út, az igazság és az élet.") a képtelenség hallucinogén üldözése (remélt béke magával a kibékíthetetlenséggel). A párbeszédhez ugyanis két egyenrangú fél és hitelességen, bizalmon alapuló, közösen kialkudott kompromisszumok szükségesek: ezek nem állnak fenn.

Ez a teológiai probléma alapvetően filozófiai (ismeretelméleti és logikai) alapon nyugszik.
1. igazság -- megismerhető-e?
2. logikai műveletek -- ha az 1.-es pontra igen a válasz (márpedig a kereszténység és az iszlám is igennel felel), akkor felmerül annak a kérdése, hogy kinek van igaza egy kizáró ellentétet képező állítás esetében (Isten/Allah tanítása; Krisztus személye).

Az ateisták - mint nevető harmadikok - ugyan kortyolgathatNák a kávéjukat, de mind a transzcendens, mind hétköznapi rutin tekintetében érinti őket is a probléma...

[ Szerkesztve ]


Zsolt,72
(aktív tag)

Ez ott tér el a valóságtól, hogy már az első mondata sem igaz. :) Isten sosem mondott ilyet, a papi cölibátus nem tőle ered, hanem ember alkotta szabály. Érdemes tanulmányozni az Újszövetséget, mielőtt közzé teszel egy ilyen képet, mert nem hat pozitívan, ha eleve hamis állítással indítasz. :)


BE4GLE
(aktív tag)

Miközben a kávémat kortyolgatom, értetlenül pislogok a hozzászólásodat olvasva. Miért is érint engem a probléma? :B


Miklós315
(aktív tag)

Amíg nem érint, nem probléma a probléma... (síc!) Előrelátó, felvilágosult értelmiségi önhittség rulez...


MageRG
(addikt)

Bocs, de azt honnan tudod hogy a zsidók nem más istenben hisznek, mint te?
Mármint értem, megvan a teológiai kontinuum, de ők mit mondanak erről?


Miklós315
(aktív tag)

Csak, hogy kiegyensúlyozott legyen a #28652-es hsz., a pápák ugyanúgy tévúton járnak, amikor azt is elhazudják, hogy a zsidók Isten-tagadásban vannak (Krisztus, Újszövetség). Ugyanazt a filozófiai-teológiai problémát generálva ezzel, mint az iszlámmal. Krisztus a kulcs ("Én vagyok az út, az igazság és az élet."), nem lehet 'igen is meg nem is' a megoldás. Mondjuk ebből ágazik le a katolikus-ortodox-protestáns tisztázandó kérdéskör is...


kolja58
(aktív tag)

Mese-mise-ha akarod semmi se.
Az én szemszögemből.
Allah, JHV, Krisztus, AtyaIsten. Allah: nem kis hatalommal bíró entitás, az embertől nézve jelenleg istenségnek tűnhet. JHV: Hold isten. (a holdnak nincs saját fénye, csak visszatükrözi a napot) ( ha az emberiség eléri fejlődésének célját Allah és JHV összetöpörödik, minden szempontból, persze, természetesen a jelentőségük vitán felüli, az ember Krisztus testvérévé válik)
Krisztus: Nap Isten, az AtyaIsten egyszülött fia.
AtyaIsten: A Kozmosz Naprendszereinek Istene.

Zsolt,72 Hogy az Isten mit mondott vagy mit nem, azt te, ne hozd ide mert ebben a témában nem vagy hiteles.
BE4GLE +1 Előrelátó, felvilágosult értelmiségi önhittség rulez...
MegaRG A mese elsősorban neked szól.

:R
ui: A bor küldetése a felejtés elősegítése, ha a "régi" ember nem alkoholizált volna, nem felejtette volna el előző életeinek emlékét, tudná honnan jött és nem lehetne egy én, egyén, és ha nem egyén, ugrott a szabadság valósága, és kútba esik a Krisztus testvérisége is az ember számára.
Cölibátus-önmegtartóztatás.
1. Már Roky is megmondta, tét meccs előtt nincs szex, mert oda a győzelem esélye.
2. Krisna, a jóga atyja mondta, nem érsz fel a tapasztalásod csúcsára ha nem minden energiádat veted be a kitűzött tapasztalás érdekében (önmegtartóztatás többféle formája)
3. Cölibátus, böjt, értelme: közelebb kerülhetsz Krisztushoz.

Persze, ha a mindennapi életed vezetéséhez nincs szükséged senkire, csak magadra, és a magad által megválogatott tekintély embereidre, csak hajrá. Tiéd is a jövő.

[ Szerkesztve ]


zolivissza
(aktív tag)

más célom nem volt ezzel a más által alkotott kép idehozásával, mint elindítani újra a párbeszédet :B


MageRG
(addikt)

Én ebből ezt látom:
1. Júdaizmus: isten Jahve, Jézus nélkül
2. Kereszténység: isten Jézus és Jahve, és ugyanazok
3. Iszlám: isten Allah, Jézus nélkül
Látom a kereszténység és a zsidó vallás hasonlóságát, de a különbségét is. Az iszlámról nem tudok annyit, de mintha jobban hasonlítana a júdaizmusra.

üzenetek