WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Alex91
(félisten)
Blog

Mindegyik fog wifit adni, csak kell egy fo egyseg, ami kvazi vezerli a tobbit. Az Asuseknal lehet router vagy AP modban.
1. Vagy hagyod a szolgaltatoi eszkozt router modban, akkor annak kikapcsolod a WiFi-jet, mert csak zavart okozna az eroben, es AP modba teszel egy Asust.
2. Vagy modem modba kapcsoltatod a szolgaltatoval a jelenlegi szolgaltatoi routered (ha lehet), es akkor az egyik Asus lesz a router.


Dorian
(félisten)

Tehát akkor elég lehet nekem 2 db ilyen Asus is, nem?

Jelenleg bejön a tetőtérben a koax kábel, erre csatlakozik ott a szolgáltatói modem/router/wifi-doboz, amiből megy le a fsz-re, kb a ház másik felébe egy CAT6-os kábel, ami egy switch-csel ellátja a nappaliban az eszközöket (+ másik kábellel a szolgáltatói dobozból pedig egy NAS csatlakozik egy tetőtéri szekrényben, de ez itt sztem mindegy)

A terv: Szolgáltatói eszköz wifi nélkül modemként -> Erre csatlakozik egy Asus router módban és biztosítja az emeleti wifit is -> erre csatlakozik egy kábellel a NAS egy másik kábel pedig ebből megy le a fsz-re a switch-hez, amire rá van dugva egy másik Asus AP wifiszórós módban, ami a fsz-i wifit biztosítja.

Ez így jó lehet, vagy nem vagyok képben?

[ Szerkesztve ]


Alex91
(félisten)
Blog

Ha atrakatod modemkent a szolgaltatoit, akkor igen. Lesz egy Asus router modban a tetoterben, egy pedig a foldszinten AiMesh node modban. Aztan majd kiderul, hogy eleg lesz-e ennyi, vagy nem.


Borisz76
(veterán)
Blog

Ha a szolgáltatói eszköz modem módba lesz állítva, akkor a NAS-t az új routerre kell majd kötni.

Ha marad router módnan ,akkor maradhat a nas ott.
Ekkor viszont az új Asust AP módban kell használni.


Zeki
(nagyúr)

Nálam Telekom net van.
De a garázsban. Sikerült felhúzatnom 3 kábelt a lakásba, így összesen 4db TP-Link Deco egység szórja be a 2 szintes lakást, tökéletes roamingban. A 4. az a Telekom dobozánál van, a telekom-os wifit meg csak 5GHz-re engedélyeztem, ott nem zavar a szórása, de mivel magasan van a falon a garázsban, jobb ha így férek hozzá.

Próbából vettem 2db Xiaomi mesh routert, azok sajnos nem tudják szépen a mesh hálót, addig ragaszkodik , amíg meg nem szakad, utána áll át az erősebb jelre a telefon.
A TP-Linkek szépen átadják egymásnak. Bármerre menve videotelefonálhatok, nem szakad meg.

[ Szerkesztve ]


Soma01
(veterán)

addig ragaszkodik , amíg meg nem szakad, utána áll át az erősebb jelre a telefon
Akkor ott nem jött össze a Mesh. Nem hiszem, hogy ilyen lenne a Xiaomi Mesh. Ez, így, ahogy leírtad csak simán 2 AP. Még csak nem is roaming...


Soma01
(veterán)

Ez tényleg komolyabb probléma.
400 méter átmérőjű kört lefedni Erre:
Kell majd minimum 2db EAP225. Ha nem elég, akkor (2x2) 4db. Ha minden jól megy. Amúgy a tápellátás megoldható?
A pont pont összeköttetéshez egyszerűbb lesz, de oda is kell majd még plusz 3db eszköz. 1 bázis, plusz 1-1 vevő.


Zeki
(nagyúr)

Sokat szenvedtem vele, ennyi jött össze.


Zeki
(nagyúr)

F

És megszakad, pedig ez egy háló. És akkor is megszakad, ha a másik egységbe is megy hálókábel. Szóval szar a xiaomi mesh.


Petiapó
(tag)

Köszönöm a választ.
Áram van mindenhol, azzal nincs baj.
Egyelőre még próbálkozunk rs232-n rádiósan. Sokkal egyszerűbb lenne, de az egyik eszköz nem nagyon akarja. Ezért gondolkodtam a wifi rendszerben. Azzal működik.


Dorian
(félisten)

Ha 1. verziónál (szolgaltatoi eszkozt router modban) maradok, akkor a szolgáltatói eszköz lehet egyben maga a switch is? Tehát annak az egyik lan portjába bedugom az AP módú Asust, egy másikba pedig a földszintre futó utp kábelt, aminek a végén egy switchbe dugom a másik Asust (és persze a vezetéken csatlakozó többi eszközt)?
Vagy pedig az AP módú Asusról kell továbbfűzni a földszintre menő utp kábelt?


BorsóKorsodi
(tag)

Szia.
-51 dBM. (ha erre voltál kíváncsi :F )


Zeki
(nagyúr)

Nálam a szolgáltatói eszközbe megy az összes kábel, volt amiket a tv boxok miatt húztak ki, ide is közbe lett iktatva AP módban 1-1 TP Link Deco M4 és E4, és ezekből megy tovább lanon keresztül a tv-boxba a kábel.

A Telekom DHCP, a TP Link is, meg a Xiaomi is tudta továbbítani az IPTV jelet, csak a TP Link alapból értelmesebb appal és magyarul teszi, a Xiaomi Mesh nem DHCP-vel indít , ahhoz laptop+ kábel csatlakozás kell, mert amúgy nincs wifi hálózat, az IPTV-t is be kell állítani, hogy menjen.


Alex91
(félisten)
Blog

Elviekben igen, de mar volt olyan szolgaltatoi eszkoz, amelynek lanjai kulon halon voltak, vagy nem volt mind gigabites…
A node mehet esetleg az AP-nak konfigolt Asusba is.


Dorian
(félisten)

Igaz, akkor a földszinti Asust akár switchnek is tudom használni az ottani vezetékes eszközökhöz.


mezis
(nagyúr)

Szomszédoké?


BorsóKorsodi
(tag)

[ Szerkesztve ]


Dorian
(félisten)

Amúgy az normális dolog, hogy laptopokkal mindenhol stabilan fogható a wifi és csakis a telefonokkal (de abból vagy 4 fajtával is, nem legolcsógazdaságos típussal) van térerő probléma? Egyszerűen mert egy laptop antennája nagyobb teljesítményű?


Doky586
(nagyúr)
Blog

Kicsi telefon = kicsi antenna. Majd ha 15" méretű telefont veszel jobb lesz. ;]


mezis
(nagyúr)

Próbálkozz az 1-es, 6-os csatornákkal és keresgélj még jobb helyet az USB-s adapternek, Connect Box-nak.
Ha nem sikerül elfogadható sebességet elérned, akkor vagy UTP kábel vagy 5GHz.
Az 5GHz-et a falak is jobban szeretik. Elnyelni.

üzenetek