WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


lo_jo
(senior tag)

Sajnos nem járható sehogy, bérlők vagyunk. Ahhoz, hogy értelmesen nézzen ki, minimum fúrni kéne, de a lakás nem túl régen lett felújítva. A tulaj lakott ott előtte, de ő nem home office-ozik, átlagos tartalomfogyasztásra megfelelet neki ez is, ami külön vicces, mert sehova nincs kihúzva egy UTP kábel sem, az 500-as netet pedig fizette úgy, hogy a lakásban nagyjából 25-45Mbit között mértem speedtesten. Mondjuk a digi is érdekes, hogy optikához adnak egy olyan eszközt, ami 1 porton tud gigabitet, 1 porton tud 100Mbitet, a wifi meg az éppen használható kategória, de messze a szolgáltatás kihasználásától. A mostani Telekom legalább adott egy olyan Sagemcom HGW-t, ami a 2 szobás panelre elég, konyhától erkélyig mindenhol tökéletesen használható még videóhívásra is.

Tudom, hogy a lakás közepére egy értelmes AP/router lenne a legjobb megodás, de sajnos tényleg nem opció. Azért gondoltam én is inkább a mesht a körülményekhez képest a legjobbnak, mert így tudok az eszközök közvetlen egymásra látásához legközelebb kerülni. Oda tudom rakni a távolabbi szoba ajtajához közel a második egységet, ahonnan a gépbe már mehet egy Cat5E vagy Cat6 kábel (~3,5-4m a fal tövében, kanapé mögött elvezetve, még takróléc sem kell). Ami még opció lehet, hogy az első egység esetleg nem az ONT mellett lakna a gipszkarton mögött, hanem az előszobai szekrényen, így a villamossági doboz ajtaja résnyire nyitva maradna, ott menne az UTP+táp, persze nem rászorítva.

Másik előnynek gondoltam a meshnél, hogy a második egységre csatlakozna vezeték nélkül a PS5, így ha épp valami nagyobb letöltés vagy nagyobb bitrátájú 4k stream (YT, Netflix, stb) menne, akkor nem zavarná annyira az első egységre csatlakozó, épp videóhívást intéző páromat, de nem hinném, hogy ennyi eszköznél ez probléma lenne, úgysem megy egyszerre 9-en nagy forgalom.


mezis
(nagyúr)

Panel? 5GHz-es AP (jelismétlő,...) minden helyiségbe. [link]


Dr.NX
(addikt)

Jelismétlő helyett jobban jár a mesh-sel.


lo_jo
(senior tag)

Egyelőre azt a döntést hoztam, hogy lesz egy "próbakör" az Asus RT-AX55-tel és a PS5-tel meg a céges laptoppal. Szerencsére a költözés után még szabadságon leszünk, úgyhogy van időnk próbálgatni, nem múlik rajta a munka. Ha ez elég és hozza az elvárt szintet, akkor megy a gépbe egy PCI-E wifi6 kártya és le van tudva az egész egy időre, ha nem, akkor jön egy második wifi6 router és az aimeshre bízom magam. Ha ez sem megoldás, akkor sajnos 14 napos elállás és újratervezés.
Köszönöm a segítséget.


fenky
(tag)

Sziasztok!
Próbaltam visszaolvasni, de nem jutottam előbbre.
Van egy Asus AC57U és egy AC85P routerem.
Az AC85P-be megy a WAN kábel. Sajnos a másik szobába csak wifin lövi át a jelet, de nagyon lassú, illetve szakadozó a net a fiam PC-jén. 2 vastag betonfal van az útban, a Wifi vevő pedig egy TP-Link WN722N stick. Megoldható az, hogy a másik routert lerakom féluton és amolyan jelerősítőként működjön, illetve a lakás azon részén arra csatlakoznának az eszközök?
Ha ez nem lehetséges, akkor milyen megoldást javasoltok? Sajnos a kabelezés nem kivitelezhető.

[ Szerkesztve ]


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Milyen verziós az AC57U?
Ha v1 akkor tud repeater módot, ha v2 vagy v3 akkor erre nem használható.
Ha v3 és lecseréled az AC85P-t egy AiMesh kompatibilis típusra akkor megoldható amit szeretnél.


Dr.NX
(addikt)

Én a sticket is lecserélném valami normálisra, pl. Tp-link T4U Plus-ra.


fenky
(tag)

V3-as az 57U.
Jól nézem, hogy egy AX53U megfelelő lehet nekem?

@Dr.NX
Sajnos nem csak a PC, hanem a többi eszköz (TV, telefon) is ramaty azon a részen.

[ Szerkesztve ]


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Jól nézem, hogy egy AX53U megfelelő lehet nekem?
Igen de az AX1800U olcsóbban beszerezhető.


fenky
(tag)

Köszönöm a tippet, meg is rendeltem az AX1800-at. :R


TommiStyle93
(csendes tag)

Sziasztok!

Internet: Telekom 2000/1000 Mbit/s optikai internet.
Modem: Sagemcom F@st 5670
Router: ASUS TUF AX5400 wifi 6 , WAN kábelen kap 1000 megát, ezt osztja szét wifin a lakásba.
A 2.4 Ghz és az 5 Ghz egybe van, 160 Mhz frekvencia bepipálva, minden más AUTO-n van.

A PC kb. 3-4 méterre van a routertől, és alaplapi (ASUS ROG STRIX B550-F gaming WIFI II) wifivel csatlakozom az internetre, wifi 6E szabványú az alaplap.

Sem a router, sem a PC nincs mozgatva, egyéb eszközök NEM terhelik a hálózatot, mégis
azt veszem észre, hogy össze/vissza váltakozik a wifi sebessége, mind a Hálózati sáv, mind a frekvencia, a channel, meg minden...



Mitől lehet ez? Valahogy tudom ezt fixálni, hogy maga a PC eszköz az fixen, mindig a leggyorsabb opciókkal kapcsolódjon a routerhez?

Keresgéltem az ASUS router beállításokban, de nem jutottam semmire... :((

Előre is köszönöm szépen ha tud valaki segíteni! :)

[ Szerkesztve ]


Borisz76
(veterán)
Blog

3-4 méter cat5e vagy cat6 kábelt neki.....


Dr.NX
(addikt)

Szedd szét a 2,4 GHz és 5 GHz frekvenciákat, ne legyen egyben.


lo_jo
(senior tag)

Update: Végül TP-Link Archer AX55 lett, reggel beüzemeltem, az 500-as netből minden kritikus ponton (dolgozók, nappali) legalább 250-300 “átjön” céges laptoppal és telefonnal tesztelve, ez bőven elég lesz munkához és szórakozáshoz is. Az asztali gépbe pedig egy Archer TX3000E kerül, a költözés miatt még dobozokban van minden, majd vasárnap bepattintom azt is.

Nem tudom, hogy egy második OneMesh képes router jobb megoldás lett volna-e az ethernet backhaul hiánya miatt, de igazából mindegy is.


hobizoli
(nagyúr)

UTP... :DDD


mezis
(nagyúr)

Üdv.!

IPv6 = Off és [link]


Aureal
(senior tag)

Sziasztok!

Nem tudom mi okozhatja az alábbi gondot?

Gép: HP 250 G2 laptop ssd-vel, win10-el.
Alapból gubanc volt gyárilag telepített win7 után win10 alá a laptop wifi driverét megtalálni, de végül a w10 frissítés és a net szerte is ajánlott driver a Ralink RT3290 802.11bgn dolgát ajánlotta fel.

A gond az, hogy elindul a gép és 10 esetből 8x nem áll fel a hálózat, majd a hibaelhárításkor az adapter alaphelyzetbe állítása megoldással magára talál. :F

Vannak diagnosztika naplók stb. ezekről mentve, ha kell plusz infó (végeredményként a lényeget ragadtam ki), de nem tudom merre tovább, mert nagyon unom egyébként ezt a sz@arakodást. (Régebben mindig újraindítottam hibajavítás helyett, az is helyrepofozta, na de ahhoz mégtöbb türelem kellett.)
Szóval nem értem mit kínlódik ez? Alap esetben nincs hozzá más vagy jobb driver, de úgy tűnik ez meg xar vagy nem tudom. Neten találtam már olyat, is hogy műtéttel wifi adaptert cseréltek, de annyit meg nem ér ez a gép, viszont emailezésre meg elég volna használni.

Danke, ha vk segítene! :R


Rival
(aktív tag)
Blog

Leggyakoribb megoldás: kapcsold ki a gyors rendszerindítást a Windows energiagazdálkodási beállításainál. SSD mellett eleve nincs sok értelme, cserébe viszont plusz egy hibaforrás a gyárilag félhibernált kikapcsolás.


csab2
(veterán)

Sziasztok!
Tudtok ajánlani valami jó kis alkalmazást, amivel a wi-fi hálózatot lehet tesztelni, vizsgálni? Jelerősség mérés, hálózaton levő eszközök, stb.
Akár fizetős is, csak ne előfizetéses.


Lali-213
(senior tag)

Szia, a Wifi Analyzert használtam androidon régebben. iOS verzióval nem foglalkoztam.

üzenetek