WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


joczo1337
(tag)

Szomszedok csak a sajat masik ket AP(a rendes telekomos router,ami megy is szepen 160MHz-en,illetve egy szinten regebbi AC-s Mercusys,ami csak 36-64 kozott tud,nincs benne DFS csatorna).
100-144 kozott tok ures,de ha kezzel berakom ide akkor ideig-oraig marad csak,aztan szinten visszamegy 36-ra 20MHz-el..
Radar itt Pest megyeben 5625MHz-en lenne,de egyreszt 104-es csatornat 80-as savszellel nem erintene,masreszt a regi AP-kal szet tudtam szedni,volt amit oda raktam 122-re,es csak nagy viharban ment vissza.
Szoval nem tudom,magatol all vissza,es nem lehet rajta semmit eroltetni..
Valami nyitott firmware is eszembe jutott,van ezekre barmi?
Igy nez ki egyebkent a helyzet(most epp tartja a 80MHz-et,de 36-42-n,a ket masik ap alatt 🙄)

Shenzen Mercusys a regi AC-s fent az emeleten,a Sagemcom a most beszerzett telekomos,a masik 160MHz az ikerhaz tuloldalan,a szolgaltatoi,amirol at van huzva az utp.


kpityu2
(őstag)

Ha a radar miatt megy vissza, azt írja a logban.


mezis
(nagyúr)

Minden AP-nek saját neve van vagy azonos névvel próbálsz MESH rendszert?


Doky586
(nagyúr)
Blog

Ha ilyen rengeteg szomszédod van akkor 2,4G-n 20MHz, 5G-n max 80MHz az optimális. Állítsd fix 100-as csatornára.


joczo1337
(tag)

Kpityu2:mindig viharban ment vissza,radioamator vagyok egyebkent,szoval logikus hogy akkor ert ide a radar jele,ami ugye pont a csatorna kozepe volt.
Mezis:nem pont mesh rendszer,de lenyegeben olyasmi,kulon ssid 2.4-nek,meg kulon 5-nek,de adott savban az ap-knak azonos,hogy ugraljon koztuk.tobbnyire meg is teszik,ha nem akkor wifi ki-be,es a legerosebben van.tudom rossz megoldas,de ingyen volt az osszes router :D
Doky586:sajat ap-k vannak csak.amennyire lehet igyekszem kulon csatornakra rakni,de a regi mercusys es a szolgaltatoi se tud dfs csatornakat,igy az egyik 80mhz-en,a masik 160-on van 36-64 kozott.a legutobbi telekomos tudna dfs-t,de epp ez a bajom,hogy barmit allitok be,X ido mulva visszadobja 36-ra 20mhz-re..pedig 100-144kozott nem lenne semmi,es radar sincsen.ezt probalom megoldani :/ 2.4-el nem foglalkozom,azt max a kert elott hasznalom par percre,mindig 5ghz-re teszem az eszkozeimet,igy ott kene rendet tenni,mar ha mukodne.meg ez a telekomos tudna 2400mbitet 160mhz-en,amit ki is hasznalnek ha mar megvan,de egyszeruen nem engedi..

[ Szerkesztve ]


Doky586
(nagyúr)
Blog

Megmondtam, kapcsold ki a 160-at.
Azért mutattam a képet: 50 alatt 1db 80MHz csatorna van 50-64 közt egy másik, 100 felett pedig 3db
De 160MHz-ból nincs olyan amit ne érintene a dfs. A 4db 80MHz ből kisérletezd ki amelyik nem vált le és azt állítsd be, ne az auto választást.


joczo1337
(tag)

Ertem,es rosszul fogalmaztam:80rol is visszadobja 20-ra.ures csatornanal is ugyanez.ha nem dfs csatornara rakom 80-ra,akkor is visszadobja..
A 160 elferne,az egyik a szomszed hazban van,a masik nalam az emeleten,nem zavarnanak be annyit,foleg hogy kb csak azon lenne forgalom amin en vagyok.
Itt azzal van a gond,hogy nem csinalja amit beallitok neki,hanem visszadobal :F force-olni pedig nem hagyja magat,csak az auto 20/40/80-as savszelesseg opcio van..

[ Szerkesztve ]


Doky586
(nagyúr)
Blog

"csak az auto 20/40/80-as savszelesseg opcio van"
De én nem a sávszélességre hanem a csatornaszámra írtam az auto-t... :W


joczo1337
(tag)

Erteem :DD de kezzel kivalasztva is visszarakja,mint irtam.
Ezt pedig arra irtam,hogy savszelnel nincs is mas opcio,csak auto.
Egy mondatban a gondom:mindegy mit allitok csatornanak,savszelnek(amit csak auto-n enged) visszarakja ch36-ra 20mhz-re idovel.


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Két lehetőséged van:
1; Elfogadod, hogy ez a helyzet és így használod, esetleg próbálod cseréltetni a szolgáltatóval hátha a csere eszköz nem fogja ezt művelni.
2; Saját eszközökkel építed ki a wifi-t.


RoLand9696
(csendes tag)

Sziasztok!

Bocsi, hogy csak így a semmiből kérdezek be egy ilyet, de mivel az első hsz elég régi ezért a linkek sem mennek már belőle.

Nagyon érdekelnek a wifi hálózatok/antennák. Tudnáktok esetleg olyan forrásokat adni ahol eltudom kezdeni a tanulást ezekkel kapcsolatosan? Már próbálgatok 1-2 dolgot alfa network adapterrel és különboző antennákkal, de sokkal jobban szeretnék elmélyülni benne. Pl. csatornák, sávok hogyan tevődnek össze, hogya lehet a legjobban beállítani a wifi antennákat egy adott környezetben, stb.

Köszi előre is, hogyha tudtok segiteni.


csaszi75
(senior tag)

https://www.google.com/search?q=wifi+kisokos
Kezd az első 20 találattal.


Gabesz87
(veterán)
Blog

Sziasztok. Tudnátok ajánlani laptophoz egy USB-s wifi vevőt? Elég régi már a gépem, egy Thinkpad Edge E530, n-es wifi van benne, és nagyobb file-ok letöltésekor azért érződik a lassúság. Ugyanott telón (Galaxy S21) mérek 599/211Mbps-ot, a gépen 190/156-ot (Jó, mondjuk a teló wifi6-al megy). Úgyhogy upgrade-lném kicsit a gépet egy min. ac-s wifi vevővel. Lényegében nincs mozgatva a gép, közel van a router (Asus AX56U). Családi ház agglomerációban, úgyhogy nincs kismillió másik wifi hálózat. Ettől függetlenül fura mód azt vettem észre, hogy ugyanazon távolságban az 5GHz szinte mindig jobb, minden eszközön, úgyhogy azt használom, ahol lehet. Még annyi, hogy jó lenne a lehetőleg kis méret, ne legyen bazi hosszú, mint egy pendrive, nehogy véletlenül beleakadjunk. Valami ilyesmire gondolnék. Ez akár jó is lehet, vagy tudtok tapasztalat alapján jobbat?


Borisz76
(veterán)
Blog

Nincs azon a laposon egy jó öreg klasszikus Gigabites LAN port ?
Sokkal jobban járnál annak a használatával.
Pláne ha közel van a router ....mint írtad is.

Ha ragaszkodsz a vezeték nélküli usb-s megoldáshoz, akkor pedig javasolt a külső antennás megoldás ! [link]
Amit linkeltél az gyerekjáték kategória.
Nem állítom, hogy nem működik.....na de azé :)


Gabesz87
(veterán)
Blog

Na jó, azért nem karnyújtásnyira van a router, hogy bedugjam a kábelt. Akkor már megtettem volna. Kb. 4m. De van közte egy tolóajtó (laptop ebédlőben, router meg a bejáratnál, előtérben van). Köszi, akkor megnézem ezt.
Bár eszembe jutott még valami. Powerline adapter. Konnektor itt van mögöttem a laptopnál, úgyhogy be tudnám dugni az UTP-t. Van a konyha mellett egy beépített terasz, ott néha tornázni (elliptikus trainerezni) szoktunk, közben tablet megy, csak itt már gyengusz a jel, úgyhogy ide is gondoltam a powerline adapterre (ami wifit is továbbít, már ha van ilyen). Merthogy kívül a terasz alatt van a villanyóra a ház falán, ahol is van egy Smart Meter Gateway-m, és bár működik, nem szakad le a hálózatról, de elég gyenge a jele, -70dB körüli. Szóval ez is megoldás lehet, és egyúttal több "problémát" is orvosolnék.


Gubek-Einste
(titán)
Blog

Jó megoldás lehet a Powerline de sokban függ az áram hálózat minőségétől.


MaCS_70
(félisten)

"kulon ssid 2.4-nek,meg kulon 5-nek,de adott savban az ap-knak azonos,hogy ugraljon koztuk.tobbnyire meg is teszik"

Az azonos SSID nem segíti az "ugrálást", ellenben alattomos kis zavarokat tud okozni. Ha nincs okosság az AP-ok rendszerében (pl. mesh), és az ember maga határozza meg az SSID-ket, akkor mindegyik AP-nak (logikailag, tehát egy dual bandes AP kettőnek számít) egyedi SSID-t ajánlott adni. Az azonos SSID semmiben nem segít, ellenben sok fejfájást tud okozni.

MaCS


kpityu2
(őstag)

Megnézheted, hogy a laptopba tudsz-e megfelelő wifi kártyát szerezni. Nem bonyolult cserélni.


madle
(őstag)
Blog

Sziasztok,
vettem egy TP Link AX 3000-et, beállítottam a gyári Tether alkalmazással valahogy, de utána mikor megnézném a Készülékeimet, kiírja, hogy nem tud csatlakozni az internethez, próbáljam meg a webes felületről... Fel sem ismeri a router típusát, csak valami általános routernek jelzi.
Telekomos HGW-n kiiktattam a wifit, a TP Link routeren pedig már nem jelzi külön a 2.4 és 5 ghzet hanem csak azt amire elneveztem, megy minden, de a Tether alkalmazás meg azt írja nincs kapcsolat..
Tudtok esetleg ebben segíteni? Szeretném majd frissíteni az újabb firmware-re, csak így nem megy.


csaszi75
(senior tag)

Először próbáld böngészőben beállítani a routert.. ott talán átláthatóbb, hogy mi hibázik... Telekomos HGW bridge módban? TP link cucc jó módban?

üzenetek