Wyll blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Milyen lenne az ideális telefon?

    Először csak a kérdés merült fel, hogy telefon kéne. Emberi méretű, modern, szerethető.

    Utána nagy kínlódások jöttek, mert nem igazán tudtam dönteni a Galaxy S7 és a Sony Z5 Compact között, mivel az utóbbit még kipróbálni sem tudtam. Viszont utóbbit karácsonykor 130k-ért lehetett akciósan megvenni, az S7-et meg 150k-ért. És ez árban túl kicsi, tudásban meg túl nagy különbség volt ahhoz, hogy a Z5Compactot válasszam. Szóval végül egy S7 lett a vége.

    De.

    Most hogy itt van már a kezemben az S7, és használom kb egy hónapja, bár sok tekintetben valóban nagyon szuper készülék, például sebességben és kamerában kifejezetten elégedett vagyok vele, sajnos megváltást és áradó lelkesedést még mindig nem érzek. Ahhoz képest, hogy 5,1"-os a kijelzője, egészen kompakt kis eszköz, de ez az 5,1" nekem egy hangyányit még mindig nagy. Aztán itt van az ékszer-feeling.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 10

  • Mi az, hogy FORRÁSKÓD?

    Néha felmerülnek ezek a fogalmak. Pl. pár éve annak kapcsán, hogy a Pénzügyminisztérium nem tud vagy nem akar sok pénzt fizetni egy őáltala használt, számára nagyon fontos, de külsős cég által fejlesztett program új verziójáért. Pedig muszáj neki, mert nem nála van a mágikus forráskód.

    (UPDATE: megvan az eset, lásd a cikk végén.)

    ***

    Miért van ez? Miért kéne egyáltalán megvennie? Mi az a forráskód? Hogy is van ez?

    Most megpróbálom ezt leírni nagyon egyszerűen, elnagyolva, laikusoknak.

    A kód szó a programozásban a programozó által írt programkódot jelenti. Ez egy emberileg olvasható szöveges file, ami nem is csoda, hiszen ezt állítja elő a programozó, amikor írja a programot, azaz amikor programoz. És mint ilyen, persze változatható, ellenőrizhető, továbbfejleszthető, stb.

    Ebből készül aztán az .exe file. Ennek a tartalma már emberileg nem értelmezhető (úgy mondjuk hogy bináris), ezt hatja végre a számítógépben a processzor, ezért ezt módosítani is gyakorlatilag lehetetlen.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 6

  • Milyen telefont vegyek szerintetek? - UPDATED

    Van most egy sárgászöld színű HTC Windows Phone 8X-em. A megjelenésekor, 2012 őszén még amennyire tudom kb. Windows Phone csúcstelefon-féleség volt. Én 2013 karácsonyára kaptam, használtan, de tökéletes állapotban.

    Imádom benne a különc színét, a különc oprendszert, az emberi méretét (4,3"), a szép kijelzőt és az ingyenes offline világtérképet!!

    De elment az idő. A lassan tönkremenő akksija egyre kevesebbet bír, egyre szűkebb az a 16GB tárhely, néha kicsit furán viselkedik a készülék, és hát a Win10 sem jár már hozzá. (Köszi M$!!!)

    Ezért kéne helyette valami más, a karácsony is pont kapóra jönne, de az igazat megvallva még az irányt sem tudom :U

    Szívesen kipróbálnám az Epült, marha jó telók az ájfónok, csak nem annyira, mint amennyit kérnek értük. (K**va drágák szerintem.)
    Az Android valahogy azért nem vonz, mert mindenkinek olyan van. Igazából jó WP-snek lenni, nézni ahogy az emberek rácsodálkoznak, hogy "HTC-n Windows? Az meg hogy lehet? Ráhekkelted?" Szóval kicsit különc érzés, ami amúgy is rám vall :)) De persze nincs bajom az Androiddal, csak semmi extra. És offline világtérkép sincs benne :N

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 7 éve 69

  • Szélsőséges rangok - ötletelés

    Azt hiszem, ezt most csak így ideteszem......

    Blogbejegyzés 8 éve 96

  • Milyen laptopot vegyek szerintetek?

    Kelleni fog lassan egy új laptop.
    2010 óta van egy Dell Studio 1555-ösöm, nagyon szeretem, de lassan eljár felette az idő. Most is épp elromlott :( Pár dolgot azonban megszerettem benne:

    - laptophoz képest szerintem elég jó minőségű és erejű hangja van ("mélynyomó" is van benne), ezt jó volna, ha az utódai is megőriznék valamennyire
    - szuper FHD kijelző; habár TN, de nagyon jónak érzem a saját referenciáim alapján, és azért én photoshopozok néhanapján
    - nem ment tönkre a zsanér életének eddigi 6 éve alatt (azért mára már lazult)
    - oldalt van a töltőnyílás, így ha kell, nyugodtan hátra lehet dönteni a gépet, nem kell óvni-védeni a tápcsatlakozót a kitöréstől

    Amiben gondolkodom:
    Használt Dell vagy ThinkPad üzleti kategóriája, esetleg valami igényesebb konzumer. (pl. Lenovo Y50-t vagy y510p -t nézegettem, de szóljatok, ha ezek nem az igényes konzumer kategória)

    Olyan 200k körül örülnék ha kijönne. Nagyon max 250, de azt akkor nagyon meg kell indokolni.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 9 éve 43

  • Pendrive-on Wear Leveling? SSD+USB3?

    Régóta használatban van nálunk egy 2,5"-es PATA HDD egy PATA>USB átalakítós külső ház ölelésében: igen fontos adatokat, munkafájlokat hordoz nap mint nap. A minap tönkrement a régóta használt külső ház (de szerencsére a mai napig kapni még 2,5"-es pata>usb átalakítós házat!OMG), amely esemény hatására korszerűsítésre fog kerülni az egész napi-szintű-fájlhordozó megoldás.

    Felmerül, hogy mivel legyen lecserélve a rendszer: HDD ismét, vagy SSD, vagy PENDRIVE?
    Miközben ezen agyalunk (és a mérleg nyelve egyre inkább az SSD felé dől), felmerült bennem néhány érdekesnek tűnő kérdés.

    1. Pendrive-ok és a Wear Leveling
    Mivel ma már simán kapni a boltban 32-64-128 gigás pendrive-okat is, és ezek – akárcsak az SSD-k – szintén NAND lapkákra épülnek, egyre jogosabban merül fel a kérdés: vajon itt gondoskodik-e valamilyen eljárás a memóriacellák elhasználódásának kiegyenlítéséről? Mert ha a csettegős 1GB-os agyonhasznált darab megadja magát, akkor viszonylag könnyen rámondom, hogy egyebassza, kiszolgálta magát. De ha egy 64GB-os tenné holnapután ugyanezt, akkor már kevésbé lenne őszinte a mosolyom. Napersze, egy 64-esnek kb. 64-szeres az élettartama is – pláne, hogy egy 1gigásat vélhetően sokkal többször sikerült csurig tölteni, mint a 64-eset kell majd, bár itt nem tudom, van-e egyáltalán wear leveling. A kérdés az, gondolom, hogy milyen vezérlőkkel csinálják manapság a pendrive-okat.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 5

  • Mi fán terem a LaTeX?

    Betekintés a Microsoft Office Wordön kívüli szövegszerkesztés világába - főleg műszakisoknak ajánlott!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 10 éve 53

  • Így alakul át egy forráskép avatarrá

    Már rég meg akartam csinálni ezt a GIF-et. Általában amikor az ember (vagy legalábbis én) avatart csinálok, az egy olyan folyamat, aminek során nem őrződik meg a forráskép eredeti állapota. Ez azért van, mert nem mindig tudom előre, hogy milyen módosításokra lesz még szükség, ennek hiányában pedig nem mindig lehet úgy előredolgozni, hogy az utólag visszacsinálható legyen. Persze azért érdemes törekedni erre mégis. Képszerkesztő körökben ezt roncsolásmentes képszerkesztésnek hívják
    (Persze a nagyobb formátumú művészek, akik szintén Photoshoppal dolgoznak, de maguk rajzolnak mindent, valószínűleg kevésbé aggódnak az ilyesmiken.)

    Itt azonban a Clyde Radcliffe-ből – a Creatures című, régi Commodore 64-es videójáték franchise főszereplőjéből – készülő avatar esetében úgy alakult, hogy utólag is nagyon szépen, rétegről rétegre visszakövethető maradt az avatar fejlődése. Ezért tudtam most megcsinálni ezt a GIF-et. :)

    (A másik módszer a munka alatti folyamatos fotózás vagy videózás lenne – ami persze nagyobb odafigyelést kíván, ill. egyszer már megcsináltam.)

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 10 éve 2

  • Hogyan készül egy avatar – speed painting videó

    Mivel megígértem, ezért most örömmel mutatom be az első videót, mely megörökíti, hogyan is készül egy ilyen egyedi arckép:

    Mivel a forráskép a legkevésbé sem volt rajzfilmszerű, de legalább elég nagy volt, ez most egy olyan eset, amikor teljesen újrarajzoltam az egészet. Ilyen azért viszonylag ritkán fordul elő. Főleg azért, mert ez nagyon sok idő – a videó eredetijének időtartama kb. 1:45 óra, tehát amit itt láttok, az majdnem 10x -es sebesség. :)

    És ez még nem minden, hiszen azóta "természetesen" még módosult a kiskrapek, pl lefelejtettem oldalt a lógó csatot, a fejét kisebbre vettem, stb...

    Tehát ha valaki nem tud mit kezdeni a sok szabadidejével, az jöjjön arcképgyárosnak! ;]

    Blogbejegyzés 12 éve 61

  • Prohardver Játék Megoldások

    A PH! 2012. májusi ASUS-os nyereményjátékának megoldásai:

    (Ezek persze csak példák, máshol is meg lehetett találni a válaszokat.)

    1. Az ASUS név eredete → ASUS honlap, "Rólunk" részleg

    2. Első ASUS grafikus kártya éve → ASUS Facebook oldal legalja

    3. ASUS DirectCU fő jellemzője → hivatalos ASUS DirectCU oldal

    4. ASUS GPU Tweakkel állítható paraméterek → hivatalos ASUS GPU Tweak oldal

    5. ASUS GPU Tweakbe beépített program → ld. 4. kérdés

    6. CrossFire HD7770 stream procik száma → PH!-n: "Radeon HD 7770 és HD 7750 teszt"

    7. AMD legújabb mikroarchitektúrája → PH!-n: "A reformok útjára lép az új, Radeon 7900 sorozat"

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 12 éve 1

  • Arcképgyárosok kérései

    Mit is várunk egy lelkes jelentkezőtől az egyedi arcképszerkesztés során?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 13 éve 36

  • Scanner - ismeritek?

    "Hogyne ismerném", merül fel benned a kérdés, igaz? Nos nem, nem a síkágyas lapszkennerről lesz most szó, csupán egy nagyon hasznos, ingyenes és talán kevéssé ismert, apró kis windowsos progira szeretném felhívni a figyelmet.
    Ez a neve, hogy Scanner, és egy német csávó, Steffen Gerlach írta.

    Sok-sok évvel ezelőtt, talán még egy Chip magazinban leltem rá az ajánlott programok között, és a sok egyéb "hasonlóan hasznos" alkalmazással ellentétben ő máig megmaradt.
    Leginkább olyankor kerül elő, amikor betelik a winchester, ez a progi ugyanis azt mutatja meg nagyon látványosan és intuitívan, hogy mi mennyi helyet foglal el a merevlemezünkön. Ehhez az indításakor átnézi az egész diszket - kicsit várni kell -, majd egy körgyűrű-diagrammon elénk tárja a teljes mappastruktúrát. Méghozzá úgy, hogy minden mappa és file a méretével arányos nagyságú (szögméretű) körcikkely képében jelenik meg a diagrammon. Egyből a szemünkbe ötlik tehát, ha a fél meghajtón csupán egyetlen mappa terpeszkedik (ennek a neve tipikusan xxx, filmek, vagy valami hasonló szokott lenni :DDD). A fenti példán a C: partíció látható, és a baloldali nagy piros a Windows mappa.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 13 éve 13

  • Most nagyon szemét vagyok?... >:)

    Mit tesz három évad...

    Bocs, Penny, de ezt muszáj volt.... :D :D :D

    :B

    Blogbejegyzés 13 éve 25

  • Nem tetszik a Starcraft 2...

    Ma letöltöttem, játszottam vele, és nem tetszik.

    Igaz, hogy a laptopomban lévő HD4570 csak low beállítással tudja élvezhető sebességgel futtatni, de akkor is.
    (Az előd még 486-oson is eldöcögött - most hol a híres optimalizáció?)
    És az is igaz, hogy csak az első 4 küldetést csináltam meg, de akkor is.
    Nem fogott meg, ez a lényeg.

    Először is nem jön be a 3D. Aztán pedig nem jön be a hangulat.

    A 3D miatt minden kerek, duci, "puha", kiváltképp az épületek. Jájj! Mintha valami baba-show-ban lennénk.
    (A protossokról nem is beszélve. (Most láttam őket videón.) Az addig ok, hogy ők mindig is amolyan nemesebb lények voltak, na de kérem.... egy mesebéli színpompás csilingelő varázsfalu kutyafüle egy SC2 protoss bázishoz képest.)

    A hangulat pedig... Ezt sajnálom a legjobban. Hol van az űr végtelenje felett lebegő platformokon történő megszeppent, óvatos építkezés közbeni szorongás, kiszolgáltatottságérzés, egyedüllét, félelem? Hogy lehet, hogy a küldetések között átvezető, többablakos megbeszélések stílusos, szinte concept-artba hajló helyszíneit halál szimpla, szinte csúnya küldetés-előnézeti ablakok vették át? Oké, tudom, ennél sokkal komplexebb, 3D világban mozoghatok minden küldetések között, de az nem ugyanaz. Valahogy sokkal kevésbé intenzív élmény. Meg már alapból az is, hogy MINDEN küldetés között van valami eleve 3D-s átvezető.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 13 éve 23

  • Jól csinálom??

    Én úgy tudtam, hogy a Dell egy hűdeszuper computer company, erre a következőt találtam.

    Laptopom (Dell Studio 1555) videokártyájához (Mobility Radeon HD4570) legújabb driver keresés:


    Dell honlap


    AMD/ATI honlap

    1. Jól látom (lehetséges-e egyáltalán), hogy ekkora a lemaradás?
    2. Ugye nyugodtan használhatom a legfrissebb officialt, és nincs gond abból, hogy nem Dell-specifikus?

    Blogbejegyzés 13 éve 12

  • HELP! Keresek egy szexi képsorozatot! (UPDATED!)

    UPDATE: MEGVANNAK! Nézd meg a #10-es hozzászólást

    ______________________________________________________________

    Sziasztok!

    Évekkel ezelőtt találtam valahol egy pár képet egy témában, és most szeretném újra megtalálni őket, de nagyon nehéz ezt kulcsszavakkal jól megfogalmazni, így a Google után az emberiség kollektív tudatához fordulnék, azaz hozzátok :P

    A képek rajzok voltak. Bizonyára számítógéppel készített, nagyon szép, igényes, élénk színekkel megrajzolt, rajzfilmszerű rajzok. (Ilyesmi stílusú tehát.)

    A téma azonban nem mindennapi! A rajzok különleges, emberszerű női lényeket ábrázoltak, akiknek hol extra nagy füle volt, hol extra nagy farka (nem, nem pénisz, hanem álltszerű, hosszú farok, bojttal), hol talán patája is, némelyik asszem foltos volt, a másiknak a színe nem volt épp emberi (pl. kékre emlékszem), és a tetejébe jó részük extra kövér volt. Igen, nagyon-nagyon dagadtak voltak, kirívóan hájasak, terebélyes fenekekkel, mellekkel, egyiknek azt hiszem a hasa volt pl irreálisan nagy, egy másik meg úgy rémlik a saját felnyalábolt hosszú farkát tartotta maga előtt – azonban (figyelem!) nem voltak rondák.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 13 éve 12

  • Én csináltam :)

    Nektek tetszik? Jó poén?
    Kíváncsi vagyok, vajon viszontlátom-e majd valahol az interneten... :B

    Figyelem! Egy nehezen kitalálható, igen fárasztó szóviccet kell keresni a képen!

    Blogbejegyzés 13 éve 15