HTC One SV - Száguldás, szerelem

Egy újabb One, mégpedig az SV, mely a HTC első hazánk LTE hálózatain is működő 4G-s okostelefonja. – írta: hurrikan, 11 éve

A SOC

Ahogy már a táblázatban láthattuk, a készülék motorja egy a Qualcomm S4-es szériájából származik, ami mostanság az egyik legközkedveltebb. Természetesen ez nem véletlen, többségüket jó fogyasztás és nagy teljesítmény jellemzi, ám többféle kategóriára bomlik. Ezen belül pedig a közép, felső-közép kategóriás mobilokba szánt, "plus" kategóriába tartozik. Egészen pontosan az MSM8930-ról van szó. Ez a SOC természetesen 28 nm-es csíkszélességgel készül, így a fogyasztása kifejezetten jó, az erőről pedig a magonként 1,2 GHz-en ketyegő Krait magok gondoskodnak.

Ennek egyik érdekessége, hogy az órajel csökkent a korábbi első szériás Krait-osokhoz képest (One S ugye 1,7 GHz-es), viszont valamivel erősebb, pontosabban fogalmazva, fejlettebb GPU teljesít mellette szolgálatot. Az Adreno 225-öst, Adreno 305-re cserélte a gyártó.
Az Adreno 305 már egy fejlettebb architektúrára épül, Open GLS3-at használ, szemben a 225-ös Open GLS2-esével, ám jelenleg az ebben rejlő pozitív erőket igen kevés (vagy még inkább semennyi) játék, vagy program tudja kihasználni, így a valóságban inkább egy szinten van a 225-össel, mintsem felette.
A benchmarkokban viszont sokszor 2x, esetenként majdnem 3x annyi pontot kap 3D-re, mint az OneS-ben 225-ös. Mindez persze annak (is) köszönhető, hogy az erősebb GPU-hoz kisebb kijelző felbontás tartozik. Így a benchmarkok többségében is felül kerekedik az SV az S-en.
Vannak olyan 3D-s teszt programok, amik már ismerik az újabb szabványokat, ezekben az Adreno 305 felül kerekedik a 225-ösön, ami viszont még a régebbiek alapján mérnek, illetve nem veszik figyelembe az újat, a 225-öst hozzák ki győztesen.
Visszalépésről, vagy teljesítmény csökkenésről azonban semmiképp nem beszélhetünk az Adreno 305 esetében. Sőt, aki most vásárol készüléket, még jobban is járhat vele, hiszen a fél év múlva megjelenő játékok egy része már Open GLS3-at használhat, és ezen játékok futtatásánál bizony nagy előnyre fog szert tenni az Adreno 305.

A Qualcomm GPU-k terén is teljesen más úton jár, mint a konkurens SOC gyártók. Továbbra is egymagos GPU-kkal próbálnak minél nagyobb grafikus teljesítmény elérni, míg a többiek a magok számának növelésében látnak fantáziát, oly annyira, hogy a Tegra 4 mellett már grafikus magok tucatjai fognak szolgálatot teljesíteni. Ennek ellenére nem vallanak szégyent az Adreno GPU-k sem, s pozitívumként a legkisebb fogyasztással, legkisebb mértékű melegedéssel tudnak előrukkolni.

Nézzünk Benchmark videókat, majd alatta screenshootokat:

Tehát amint láthatjuk és amint mondtam, a benchmarkok egy részében bizony lenyomja az One S-t. Nézzük mindezt képekben is:

Vellamo és GeekBench

Quadrant Standard és AnTuTu

Linpack és unityTest Benchmark

Mindent összevetve láthatjuk, hogy az órajel csökkentés ellenére sem vall szégyent ez a SOC együttes. Sőt a vártnál jobb eredményeket hoz, hiszen sok mérés szerint az One X és az S3 szintjét hozza. Még nem sok gyártó alkalmazza ezt a típust, de ugyan ez lesz a hamarosan érkező Xperia L-ben, ahol viszont 1 GHz-re lesz maximalizálva az órajel. A CPU a Qualcommoktól megszokott módon nem skálázható olyan jól, mint pl. a Tegrák, de ettől függetlenül kifejezetten jó fogyasztással számolhatunk a gyártó fejlesztéseinek köszönhetően.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények