Sony Xperia Sola - "ZÁRVA"

"Bootloader unlock allowed: NO" - avagy mit tehet egy Xperia Sola tulaj, ha nem nyitható a bootloader? – írta: bepken, 11 éve

Bloatware - Speedy Droid - Fagyasztás

Bloatware

Amikor a gyári ROM alatt az alkalmazások között matat az ember, bizony sok olyan alkalmazásra bukkanhat, melyekről első ránézésre tudja, hogy nincs különösebben szüksége rájuk. Az ilyen alkalmazásokat „bloatware”-nek szoktuk nevezni. A helyzet az, hogy ezek a gyártó által - szent meggyőződésem, hogy csupa jó szándékkal! - a felhasználókra "erőltetett" alkalmazások sajnos mind, azaz egytől-egyig helyettesíthetőek kismillió másik, a Play Store-ból ingyenesen elérhető (sokszor funkcionalitásban is többet nyújtó) alternatívával. Sőt, egy részüket konkrétan nem is használja az ember, ergo hamar feleslegessé válnak. (pl.: Facebook (?)vagy(?) Timescape).

"Na de hol itt a baj? Ha nem használod, törlöd. Ennyi az egész... nem igaz?" Sajnos nem. Illetve persze, szerencsétlen felhasználó próbálna megszabadulni tőlük, de nem tud, ugyanis ezek a bloatware alkalmazások egy része a rendszerbe integrált, ha úgy tetszik ún. rendszeralkalmazásokká avanzsáltak, tehát nem lehet csak úgy törölni őket!

"De akkor mit lehet tenni? Hogy szabadulhatok meg tőlük?"
Több lehetőség is van, tehát nem kell megijedni! Az egyik, talán legkézenfekvőbb megoldás egy főzött ROM felpakolása. Viszont vannak, akik nem szeretnének főzött ROM-okkal szórakozni vagy épp csak egyik se nyerte el a tetszésüket.

Számukra is létezik megoldás, az egyik a korábban már emlegetett Speedy Droid!

Speedy Droid

Ezzel a kis okossággal - mely ugyancsak Divaksh munkája - könnyedén végezhetünk nagytakarítást. A ROM cseréhez hasonlóan ezt is a CWM-ből kell futtatni, ráadásul itt is segítségünkre van az AROMA Installer. Ha betöltött, válasszuk a Run Speedy Cleaner menüpontot, majd a nekünk szimpatikus módot: Super Mode vagy Custom Mode.

Super Mode: ez egy „agresszív” mód, a fejlesztő szerint ~150MB felesleget tudunk leadni, ha ezt a módot választjuk. (Egyébként XDA-n megtalálható az eltávolítható alkalmazások listája.) Ezzel a móddal igazából nincs különösebb dolgunk, egyszerűen lefuttatjuk, újraindul a telefon és készen vagyunk.

Custom Mode: mint a neve is mutatja, ebben a módban egyénileg választhatjuk ki azokat az alkalmazásokat, melyektől meg akarunk szabadulni. (Én személy szerint ezt ajánlom, kb. 1 perccel tart tovább így az egész folyamat.)

A Speedy Droid viszont ennél sokkal többet tud! Ha már itt vagyunk, a többi funkcióról is írnék pár sort.

Run Speedy Recovery: ezen menüpont alatt lehetőségünk van visszaállítani a korábban eltávolított alkalmazásokat. Hasznos tud lenni, ha az ember később meggondolja magát. Természetesen itt is választhatunk, hogy az összes alkalmazást vissza akarjuk-e állítani (Super Mode), vagy csak egy-egy alkalmazást (Custom Mode).

Speedy Backup and Restore: itt készíthetünk mentést jelenlegi rendszerünk különböző „részeiről” (fiók beállítások, üzenetek és névjegyek, hívásnapló, naptár, egyéni szótár, illetve a komplett beállítások), és persze – ami a lényeg – ezeket később vissza is tudjuk állítani. Hasznos funkció, ha factory reset után gyorsan akarunk visszaállítani bizonyos részeket.

Adfree Experience: ennek segítségével teljesen reklámmentessé varázsolhatjuk telefonunkat. Ehhez szerintem nem kell egyebet hozzáfűznöm.

Fagyasztás

A bloatware elleni harc alternatívája az ún. „fagyasztás”. Ilyenkor nem töröljük az adott alkalmazást, csupán megakadályozzuk abban, hogy betöltődjön a memóriába. Arra is használhatjuk ezt az eljárást, hogy törlés előtt ellenőrizzük, mely alkalmazások hiánya fáj kevésbé a rendszernek.

Két alkalmazás van, amit ajánlani tudok erre a célra: Titanium Backup és App Quarantine.

Utóbbi talán jobb választás, ha gyorsan akarunk fagyasztani olyan alkalmazásokat, melyeket nem vagy csak ritkán használunk. Ami külön jó dolog, hogy ha widget-ként kiteszünk egy alkalmazást a főképernyőre és úgy indítjuk el, a kilépést követően automatikusan fagyasztja magát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt