[Re:] [BITBOYS:] Élelmiszerek eltarthatósága (Lekvár, kompót, stb..) - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Phülöp
(addikt)
Blog

"A tejfölök kifejezetten jól bírják a tárolást, akár hónapokkal később is olyan állapotban maradhatnak, mint amikor frissen vásárolták meg. De a legkisebb rés is gyorsan tönkreteszi a tejfölt. A kefir kivételével nem púposodhat a csomagolás."

Pár napja értünk haza nyaralásból, gyors szemle a hűtőben, miket kell pótolni - a bontatlan, alufólia + műanyag védőtetős tejföl lejárt 3 héttel ezelőtt. Nem volt púpos, nem volt szaga nyitáskor, ellenben megváltozott - levet eresztett kicsit, és kásássá vált az amúgy sima, homogén állag.

#18 "Akkor tartósítunk, ha van olcsó alapanyag. Akciós zöldség, Az akciós húsok esetében csak akkor, tényleg jól néz még ki az alapanyag."

Mi akciótól függetlenül, inkább a rászánt idő alapján döntünk. Marhapörköltet példásul sose két személyre főzünk, ellenben a fagyasztóba mindig kerül 4-5 kétszemélyes vacsorára való belőle. Tudom, nem a klasszikus tartósítás, de példának mégis jó. Ha már rászánom a fél napot, akkor legyen értelme...

Bogyós gyümölcsök vannak a kertben, hamarosan nekiállhatunk szüretelni a ribizlit, egrest, áfonyát. Csak épp nem tudjuk, mi legyen belőlük, hisz még a tavalyi szörpök és lekvárok se fogytak el. A két kis almafa is nagyon beindult, idén azok is mehetnek üvegbe... csak épp már hely nincs a spájzban és a garázsban, de a fagyasztóban se nagyon.
Azt már nem is mondom, hogy évente 3-4 alkalommal ritkítjuk a rebarbarát - erre a telken találtunk még egy tövet a dzsindzsásban...

[kép]
[kép]

[ Szerkesztve ]

üzenetek