[Re:] [Ed3r_X_:] Első tortám, véleménynyilvánítás kötelező! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


<stdio.h>
(csendes tag)
Blog

Gratula hozzá!
Mondjuk úgy néz ki mintha valaki már megette volna egyszer :P

[ Szerkesztve ]


mikersz1
(senior tag)

A macska milyen fajta? ;]
Kerestem a macskát, de csak egy fejet találtam. Megtévesztés. :D


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Jó, hát az első :)

mikersz1:

Hát, csak a feje fért rá, igen :D


laci laci
(addikt)

Tömeg mennyiségben lehetne rendelni? :R


EczkE
(addikt)
Blog

Egy tortát az ízéről lehet megítélni azt meg nem tudjuk. :P


Švejk
(őstag)

Kötelező? Muszáj róla véleményt nyilvánítanom? ;]
Egyébként jól néz ki, a feketeerdő-tortát imádom. Nyamm. :)


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Akár ;]


Honkydoo
(őstag)
Blog

Guszta! :K


kemotox
(addikt)
Blog

Hát elég cigányosan néz ki, de nincs ezzel semmi baj, úgy is az íze a lényeg :D Nem is értem miért csinálják meg általában olyan szépre a tortákat, hát úgy is a gyomrodban végzi :D

Gratula, biztos fincsi lett:P


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Majd holnap lesz a próbája, de elvileg minden adott a "jósághoz" :)

Köszönöm Mindenkinek :)

[ Szerkesztve ]


batai15
(félisten)
Blog

grat tesa fain lett!


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Köszönöm :)


adam12221
(tag)
Blog

Grat hozzá, biztos jó lett! :)

Csak egy gondom van vele: Tudjátok, milyen rossz ilyen késő este (khm...kora reggel) megéhezni egy finom tortára?!? :O


#56230144
(őstag)
Blog

Grat, első tortának ez tökéletes :)


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Köszönöm, mivel ez viszonylag elég jól sikerült, tervezek még a jövőben is :R


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Én is csak nemrég kezdtem el süteményeket sütni és valljuk be, az elsőnél a kinézet hasonlóan "kócos" lett! :K
Amúgy is az íz a lényeg.

Arra jöttem rá, hogy nem az ízéhez kell a rutin (hiszen ahhoz ott a recept), hanem ahhoz, hogy jól is nézzen ki. Az a lényeg, hogy merjünk belevágni és ne keseredjünk el, ha nem úgy sikerül, ahogy anyukánktól, vagy nagymamánktól megszoktuk, hiszen nekik több évtizedes tapasztalatuk van.

Én csak most, közel a 40-hez mertem belevágni, úgyhogy le a kalappal előtted (feltételezem ugyanis, hogy fiatalabb vagy nálam)! :R


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Hát, a 19 életévemmel még annak számítok, de az érdekesség az, hogy eddig semmilyen süteményt nem csináltam, de ez szerintem hamarosan megváltozik :R :)


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Én korábban is próbálkoztam, de egyik sem sikerült, így évekig ignoráltam a süteménysütést. Igazából nem is tudom, hogy miért vágtal bele újra, de az a lényeg, hogy mostmár rendszeresen sütök. :K

[ Szerkesztve ]


greenity
(aktív tag)
Blog

Biztos finom lett :)

Az első tiramisumra emlékeztet :)

Grat :)


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Következőnek valami bonyolultabbat tervezek, meglássuk mi sül ki belőle :)

greenity: Köszönöm :R


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Adjak egy jó receptet?

Méteres kalács

Ezzel lehet izzadni, mert eléggé pepecselős (bonyodalmas) és jó sokáig tart az elkészítése is. Ugyanakkor nagyon látványos és finom.


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Jöhet akár :R Mamám szokott ilyet csinálni, nagyjából ismerem, de csak a kinézetét, receptileg nem.


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Összeszedem a receptet és kiegészítem a tapasztalataimmal. Némi idő, de hamarosan! :K


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Íme a recept!

Méteres Kalács

Ami feltétlenül szükséges hozzá, az 2 db őzgerinc forma a tészta megsütéséhez.

Tészta:

4 db tojás
26 dkg porcukor
26 dkg liszt
10dkg meleg víz
10 dkg olaj
¾ csomag sütőpor (10-11g)

kakaós tésztához ezen kívül

2 ek kakaópor
1 ek meleg víz
1 ek olaj

Az olaj és a meleg víz esetében nem tévedés a dkg! Nem mennyiségre, hanem súlyra megy!
Az ek az evőkanál rövidítése. Ezt azért írom, mert újoncként talán nem egyértelmű.

A tojások sárgáját a porcukorral jól kikeverjük (ahogy mondják „fehéredésig”). Ezután felváltva, kisebb adagokban hozzáadjuk az olajat és a meleg vizet (3-4 részletben). Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és jó alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük és azt is hozzáadjuk.
Na, itt van az, ami nekem kicsit homályos. Ugyanis általában az a „parancs”, hogy a tojáshabot óvatosan kell a tésztába forgatni, viszont ez itt valamiért nem az igazi. Nem kell óvatoskodni.

Az őzgerinc formákat vékonyan be kell olajozni és belisztezni.
A tészta felét az egyikbe betölteni (talán úgy félig lesz a forma, de ez normális). A tészta másik feléhez hozzá kell adni a kakaóport és a vizet, illetve az olajat (és jó alaposan elkeverni). Ezután mehet a másik formába.
40-45 percig kell sütni 180-190°C-os sütőben (4-es fokozat). Amikor azt látod, hogy a tészta széle kezd elválni a sütőformától, akkor már biztosan jó.

Amíg a tészta sül, el lehet készíteni a krémet.

25 dkg margarin és/vagy vaj (Az egyszerű „kockaráma” a javallott, de lehet fele rész vajat is használni. Szerintem tisztán vajjal nem az igazi. Másféle margarinnal pedig már voltak gondjaim.)
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliapuding
2 dl tej
3-4 ek rum

Először a pudingport megfőzzük a tejben. Ez jó sűrű lesz, nem kell megijedni! Amíg hűl megcsináljuk a többit.
A margarint/vajat jól elkeverjük a cukorral. Ez eleinte nehezen megy, de kitartónak kell lenni. Előbb-utóbb valami homogénszerű lesz. Ezután jöhet a rum. Szerintem 3 ek elég, mert 4 már túl agresszív ízt ad. Amikor a puding kihűlt, azt is hozzákeverjük.

Mire ezzel végzünk, nagyjából a tészta is megsül. A tésztát kivesszük és hűlni hagyjuk, mielőtt kivesszük a formából és eközben a krémet is be lehet rakni a hűtőbe.
Nem kell megijedni, ha a tészta púpos lesz (nekem rendszeresen az). Amikor kihűlt, le kell vágni a fölösleget és kész!

Miután a tészta kihűlt és valahogy kibányásztuk a sütőformából, felszeleteljük kb 1-1.5 cm-es szeletekre. Ez azt jelenti, hogy 18-20 szelet lesz tésztánként.
Ezután szükség lesz egy jó nagy tálcára, ugyanis a sütemény 2 db kb. 30-35 cm-es rúd lesz.
A szeleteket váltakozva kell összeragasztani a krémmel, tehát egy sárga, egy barna, közte a krém, amit 3-4 mm vastagon kell a tésztaszeletek közé kenni.
Először nekem elég sok krém maradt a végén, mert féltem, hogy elfogy idő előtt. Úgy sem volt rossz, de inkább tészta maradjon és legyen a második rúd rövidebb. Legalábbis szerintem.

A tetejére jöhet a csokiöntet, ami valójában nem is csoki.

14 dkg margarin
10 dkg cukor
4 ek kakaópor
4 ek tej

Ez a hivatalos adag, de az az igazság, hogy nekem sosem sikerül ennyivel rendesen befedni, így az 1.5 szeresét szoktam csinálni.

Semmi mást nem kell tenni, csak ezt a mindenfélét összefőzni. Amikor az összetevők homogén állagúak, akkor még pár percig főzni kell, hogy ne legyen túl híg a végén. Összesen talán 15 perc az egész.
Amikor kicsit hűlt és már nem forró, de még meleg, rákanalazzuk a süteményre úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje. Ami lecsorog, azt nyugodtan rá lehet kanalazni a tálcáról, de valamennyi mindig marad a tálcán is.

Hűtőbe kell tenni 2-3 órára, hogy a csoki már ne ragadjon a tetején, utána már le lehet takarni alufóliával. Fogyasztás előtt érdemes várni 10-12 órát, hogy az ízek jól összeérjenek.

Nagy adag, de hűtőben simán eláll 1 hétig is.

Jó étvágyat és sok sikert hozzá!

[ Szerkesztve ]


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Köszönöm szépen, legközelebb ha lesz időm, majd előveszem, és lehet megcsinálom :R


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Igazán nincs mit! :N Érdemes nekifogni, mert bár macerás, nagyon finom!


adam12221
(tag)
Blog

Hühű, ezt meg kell csinálnom nekem is, nagyon jól hangzik a recept! :D


ghost364
(senior tag)
Blog

Jó ez! Megkóstolnám :C


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Megvolt a próbája is ma, finom lett a jelenlevők szerint :R


7Sony7
(addikt)

Jó az! Úgy látom, már nem halsz éhen :R


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Hát igen :R


mickemoto
(őstag)
Blog

Ez valami isteni, anyukám csinált ilyet régen.Annyi módosítással hogy kétfajta ízű pudinggal,általában csoki és puncs felváltva töltötte be a piskótaszeleteket.


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

Mamám is úgy szokta. De még mindig nem jutottam el ehhez a recepthez. Na majd tavaszi szünetben erőt veszek magamon :)

üzenetek