[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Csapoati
(nagyúr)
Blog

Húha. Nem olvastam végig a kommenteket, csak a témaindítót, de azért itt van vaj baj rendesen. Egyrészt a mai margarinok már rég nem hidrogénezéssel készülnek (az EU-ban legalábbis nem), másrészt meg a vaj sem csodaszer (igen, a "rossz" koleszterin - LDL- miatt). Azt aláírom, hogy jobb az íze, de aki nem kétpofára zabálja a margarint és ezek mellett is kiegyensúlyozottan visz be zsírsavakat, az nem ebbe fog belehalni. A zsírsav kiegyensúlyozottságról: ugye van a 3 típus: SFA, MUFA, PUFA (telített, egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen). Na ezek egyensúlyával van baj a mai étkezésben. Az 1900-as évek elején a tipikus étkezési szokásokkal ez 1:1:1 volt, ma meg ez eltolódott a telítetlenek felé. A transzzsírsavak már egy másik problémát jelentenek (csak a telítetlen zsírsavaknál léteznek transz konformációjúak, nekünk a cisz a jó).
Egy hamarosan végző édes és zsíradékipari élelmiszermérnök vagyok egyébként, nekünk nagyjából így tanította az egyébként remek prof.

üzenetek