[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Csapoati
(nagyúr)
Blog

Ja még a toxin-dologhoz a gabonáknál: tudtommal ezeket elég korrektül vizsgálják különböző toxinokra (leginkább aflatoxinra), ráadásul az határértékek elég durván vannak megállapítva. Ha valamiről bebizonyosodik, hogy káros hatással bír (nem csak patkányokon nézik, hanem legalább egy, tőlük fejlettebb emlősnél), akkor veszik a legkisebb értéket, ami már bizonyítható elváltozást okozhat és azt az értéket elosztják még 100-10000-rel. Tehát egészen alacsonyra szabják meg ezeket. Amúgy a gyümölccsel és a gyümölcslevekkel óvatosan, az analitika tanárunk legutóbb mesélte, hogy magyar (szabolcsi) alma vizsgálata során 9 féle peszticidből találtak benne, amik ugyan egyenként alatta maradtak a határértéknek, de ki tudja, hogy együttesen miféle hatást váltanak ki. Sajnos az őstermelők is szórják őket rendesen permettel. :(
Ja és a teljes kiőrlésű lisztnél is van koptatás, ami alapból leviszi a káros anyagokat.

üzenetek