[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Lenry
(félisten)
Blog

Én azt hittem, már régóta egyértelmű, hogy a transz zsírok kerülendők, de a fölöslegesen nagy mennyiségű Omega-6 bevitele se tűnik túl jó ötletnek.

én biztos vagyok benne, hogy 10-ből 11 embernek lövése nincs arról, hogy mi a transzzsír és az Omega-6. nekem sincs. a margarint meg azért veszik, mert olcsó és lehet margarinos kenyeret kenni vele.


erdoke
(titán)
Blog

Azt azért lássuk be, hogy a tudomány (illetve inkább tudományágak), ami ezzel foglalkozik
- nagyon összetett problematikát próbál megérteni.
- gyakran óriási adatmennyiséggel, ezen belül pontatlan adatokkal dolgozik. Lásd két évente megkérdeznek több tízezer kínait, mennyi zsírt vagy húst ettek...
- értelemszerűen sokszor kényszerül állati kísérletekből levonni következtetéseket.
- sokat fejlődött/változott az elmúlt évtizedekben.
- sajnos nem teljesen független. Illetve sok szponzorált vizsgálódás létezik, amit a "Big Food" vagy a "Big Pharma" szponzorál.
Erre jön még rá a "hivatalos" álláspont, amiről megintcsak nem lehet tudni, milyen érdekek mentén születik.

Ahogy említettem, nekem szakmám miatt kellene hozzá érteni valamennyire, mégis megdöbbentő volt az eredménye, amikor úgy 5 hónappal ezelőtt újra kezdtem magam mélyebben beleásni.

Ami a vitaminokat illeti, a D-n kívül szinte bármelyik, egészségesnek kikiáltott táplálkozási mód visz be eleget. A vegán persze nem egyszerű, de azt én nem is sorolnám az említett csoportba.

(#41) Lenry
Én se a margarint, se a kenyeret nem ajánlom, a kettőt együtt végképp nem. Tedd ki a kertbe, nehezen fog elfogyni, akárcsak a mekis hamburger az elhíresült time-lapse videón... Ha valamit a bacik és a gombák nem akarnak megenni, azt nekünk se kellene erőltetni. :(

[ Szerkesztve ]


lapa
(veterán)

azt mondod nem penészedik meg itthon a kenyér? meg a sertészsír? meg a csalamádé? az alma?

ez kicsit azért elnagyolt ökölszabály így lásd pro és kontra.


erdoke
(titán)
Blog

Átlag teszkós kenyér átlag margarinnal elég nehezen fog...
A többirol én nem ejtettem szót.


bambano
(titán)
Blog

"feltételezhető, hogy nem mérgező": nem, nem tételezhető fel, hogy nem mérgező, egy csomó ember van (pl. Ázsia nagyjából kompletten), akiknek az.

a tej rossz hatásfokú? mihez képest? fűhöz? szénához?

szerk: mert a majonéz ugyanúgy egészségtelen, mint a margarin. petesejt olajban.

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

"Az, hogy bizonyos évtizedekben hogyan értelmeztek félre korábbi kutatásokat, mint pl. a szérum koleszterinnel kapcsolatban (ami ugye nem is beszélt az élelmiszer koleszterinről), lényegesen nem befolyásolja az azóta megszerzett ismereteinket.": ha eddig egy csomó mindent félreértelmeztek, akkor most el kellene hinnem, hogy ez az értelmezés végre eltalálta a valóságot?

pesszimista vagyok ezügyben.


bambano
(titán)
Blog

mekis burger mint hivatkozási alap... argh.
több ezer éves tartósítási módszer, mitől is romlana meg?


erdoke
(titán)
Blog

Éppen azt próbáltam elmagyarázni, hogy ezúttal nem hagytam másokra az értelmezést, az eredeti vizsgálatokat olvastam el. Ha érdekel, neked is ezekből linkelek, és magad vonhatsz le következtetést.

Azért az elég durva, hogy olyan étrendeken fogynak le emberek, illetve javul jelentősen szinte minden modern betegséggel kapcsolatos paraméter a vérükben, amiről korábban azt hittük, hogy max. hosszú távú öngyilkosságra jók. Gondolok itt az LCHF-re például (magas zsír alacsony szénhidrát és normál fehérje mellett, kb. 55-70, 5-15 és 15-30 %).


lapa
(veterán)

de, azt mondtad amit a baci + gomba nem eszik meg, azt hagynunk kéne. csak gyorsan összetettem pár példát ennek kapcsán.

@bambano: én igazából arra gondoltam, hogy mi itt helyben már elég régóta fogyasztjuk ismert mellékhatások nélkül. kínában meg hamar rájönnek, hogy fosnak tőle.


bambano
(titán)
Blog

amely eredeti vizsgálatok hitelességét az támasztja alá, hogy?
épp most zeng a bulvárinternet, hogy a dög egerek vagy mik meghamisították 50 év kutatási eredményét.


lorcsi
(veterán)

mi a baj a zsírszegény tejjel ?


lapa
(veterán)

kisebb eséllyel leszel várandós. de ha nincs méhed ez elhanyagolható szempont.


lorcsi
(veterán)

TX, basszus ezt nem is tudtam :(((


feco72
(Modder)
Blog

Mondjuk pl. ha tejérzékeny a gyerek. Akkor ez van, ezt kell szeretni.


erdoke
(titán)
Blog

Nagyon úgy tűnik, hogy a tejcukor érzékenység nagyrészt korrigálható hatékony bélflóra kialakításával. Egyébként is, meglehetősen alábecsültük a bélflóra szerepét. Mostanában erősen terjed a székletátültetés. :K


mickemoto
(őstag)
Blog

Margarinnal kapcsolatban: Ma már minden készételbe ez van, bármit veszel abban egy valami biztos nics, a vaj.Kenyérfélék, péksütemények, kekszek, édességek, stb.Cukrászsütemények is kizárólag margarinnal készülnek.Nincs egy cukrászda sem ami vajat használna.Egész egyszerűen azért mert drága.Otthonra sem engedheti meg az emberek túlnyomó része hogy kizárólag vajjal süssön,főzzön.


Coccolino_O
(őstag)

Magyarországon nincsenek csórók, csak a te képzeletbeli világodban. :U


erdoke
(titán)
Blog

Gyakran elég jó áron lehet vajat venni. Én kapásból tudok olyan cukrászdát, amelyik vajat és igazi, zsíros tejszínt használ. Na nem mintha számítana, lisztet és cukrot úgyse eszek. :N


hoffman_
(nagyúr)

mi pont a hetekben szoktunk át a vajra. szidom is rendesen, előveszem a hüttőből, és kő. de megvan a lusta stratégiám, nem kenem el, hanem csak vajcafatokat dobálok szét a szelet kenyéren, és csókolom. az eloszlás mindegy, úgyis nagyot harapok :DDD


erdoke
(titán)
Blog

Vannak egy kicsit lágyabb változatok, bár nem éppen a legolcsóbb kategóriában. Emellett léteznek régi trükkök a lehetőség javítására, pl. a meleg kés. ;)

üzenetek