[Re:] [erdoke:] Miért vesz bárki margarint? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


lapa
(veterán)

erre nemrég felfigyeltem én is. mondjuk az megérne egy filozofálást, hogy normál esetben hogyan oldja meg a természet. vagy hogyan oldotta meg antibiotikumok előtt. egyél szart, 10 zilliárd légy, ugyeugye.


Coccolino_O
(őstag)

Vannak vajak, amik alapból nem túl "kemények", pl. ilyen az aldis "olcsó" vaj. Nem kell használat előtt kivenni két órával a hűtőből.


Dany007
(veterán)
Blog

No, tehát akkor egyetértünk abban, hogy igen nehéz hiteles forrást találni. És ami van azt is ezer tényező befolyásolhatja.
Kivéve ha az ember tényleg közel áll a "tűzhöz".

Oh a vitaminokra teljesen más dolog kapcsán kerestem rá... Eszembe sincs plusz multivitaminokkal tömni magam, kellően változatosan étkezünk ahhoz hogy meglegyen a bevitel.
Csak feltűnt, hogy a párom tenzios fejfájása teljesen megszűnt a terhesség ideje alatt. Konkrétan amíg szedte a terhes vitamint. Próbáltam rájönni mitől, és mivel a hormonális változásokat nem tudom reprodukálni, ezért maradt a terhesvitamin. Próbáltam kitalálni melyik lehetett kedvező hatással és nem akartam telenyomni vitaminnal fölöslegesen. Ezért próbáltam napi ajánlott mennyiséget keresni, hogy véletlenül se essek túlzásba.

A témával kapcsolatosan szerintem is azért vesz a többség margarint mert szintekkel olcsóbb. Kb ilyen egyszerű lehet a magyarázat. Amiért párizsit is vesznek, holott az még ár-érték arányban sincs sehol.
Ha lenne az embereknek bőségesen nyugodt szabadidejük plusz pénzük akkor biztos, hogy többen járnának utána az egészséges étkezésnek és többen tudnék megfizetni is.


Coccolino_O
(őstag)

Két dolgok teszek hozzá.

Aki cigizik/iszik, annak telne minőségibb alapanyagokra. Csak hát ugye az emberi hülyeség határtalan. Mert az nekem jár, meg valamiben úgyis meg kell halni. Az egészség a legjobb befektetés, én ezt vallom, s ezért teszek is. Nem, nem érdekel, hogy ki mire költi a pénzét. Azt mondják az okosok, hogy a betegségek ~fele a táplálkozásból eredeztethető. Tehát akkor el lehet gondolkodni azon, hogy hogyan pusztítja az ember saját magát az ipari hulladék élelmiszerekkel.

A vitamin témában annyit tudok mondani, hogy semmiféleképpen sem a napi ajánlott mennyiséget kell nézni (C-vitamin 60 mg/nap :F), a zöldségek és gyümölcsök pedig csak nyomokban tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, köszönhetően a korszerű földművelésnek. Tehát hatalmas tévhitben él az, aki azt hiszi, hogy megeszik naponta 30 deka zöldséget, és akkor le is van tudva a napi szükséglete. Ajánlom elolvasásra az Új vitaminforradalom című könyvet, nagyon érdekes kutatások eredményeit írja le a szerző. Vagy olyan dolgokat, amire elsőre nem is gondolna az ember, pl. hogy a vitaminok kölcsönhatásban állnak egymással, a túlzott kalcium bevitel hogyan hat a magnézium szintre, és még sorolhatnám.


bacsis
(Közösségépítő)
Blog

Miért a Margarin káros? :Y
Mi azt vesszük, gyerekek is azt eszik... Szeritnem nagyjából annyira káros, mint bármi más :U
Mégse' 40-50 év az átlag élettartam, mint a középkorban hanem 70-80...
a disznóölést is betiltotta az EU mert az káros, meg hogy az akváriumi halakat sem lehet gömb akváriumba tartani mert depressziós lesz :DDD :U


DeFranco
(nagyúr)
Blog

Ezzel egyébként az a gond, hogy most megveszik az olcsó, kb. szintetikus élelmiszert, amitől később előjön egy csomó olyan betegség, amit kezelni sokkal drágább lesz, mintha most odafigyelnének magukra.

Amit erdoke is említett már (bár egy picit én tovább is gondolom) ott van a bélflóra egészsége, amit később probiotikumokkal kell majd helyreállítani, a gyomorsav-problémák, amire kell majd a savlekötőt szedni marékszámra, sok kialakuló érzékenység (lisztérzékenység, tejérzékenység, társai) szintén speciális diétával vagy étrendkiegészítőkkel, ez mind-mind drága muri, és így lesz az olcsóból kétszer olyan drága. Nem beszélve a rákos megbetegedésekről, ami a személyes tragédia mellett egy anyagi csőd, ha valaki akár egy kicsit is akar tenni az esetleges gyógyulásért.

Saját szememmel látom, hogy hogy mennek tönkre azok az emberek, akik minden ilyen állagjavítóval ízfokozóval stabilizátorral összerakott félkész és kész szart összeesznek összeisznak már 25-30 éves korukra akár, és mennyi kellemetlenséggel és erőforrás-ráfordítással jár, hogy legalább normalizálják a helyzetet.

Emellett nem csak hiszem, hanem tudom is (és egy páran már tanúi is voltak az ezzel kapcsolatos csörtéimnek itt a fórumon) hogy ez nem pénzkérdés. Simán meg lehet oldani ugyanolyan költségszint mellett a többé-kevésbé egészséges étkezést is, csak energiából és odafigyelésből kell valamivel többet hozzátenni, meg nem elcsábulni gumicukorra, nyimnyám ízesített joghurtra, üdítőkre és társaira. Ezek elkerülhető dolgok, a finom és egészséges táplálék pedig előállítható a megmaradt összegből és abból, hogy lehetőleg nem a félkész- kész dolgokat veszed meg, hanem rendes alapanyagokból rakod össze magadnak ugyanazt. Heti háromszor másfél óráról beszélünk, az kb. egy heti éjjel-nappal prolipest adag.

Csak hát a lustaság, meg a wannabe bőség érzés, hogy lásd, anyjuk, nekünk is jut olyan, amit a tévében a fehér ruhás mintacsalád a mintakertben eszik. Eccer élünk de akkor nagyon.

@bacsis: ja, csak az a nem mindegy, hogy ebből mennyi az egészségben várható élettartam. Magyarországon ez kb. 56 év.

[ Szerkesztve ]


Coccolino_O
(őstag)

Minden (többszörösen) feldolgozott élelmiszert károsnak lehet tekinteni. Margarin, fehér liszt, cukor, finomított étolajok, kb. az összes felvágott, az ipari fehér kenyér, és még lehetne sorolni. Pont azok, amik napi szinten a szerves részét képezik az átlagember étrendjének. Mert ugye az élelmiszeripar azt mondja, hogy mindegyikben elhanyagolhatóak az adalékanyagok, a színezékek, aromák, és a patkányok sem rákosodnak tőle eléggé (kivéve pl. a nitrit, nitrát), csak hát ugye ezeknek a bevitele x évtizedeken keresztül biztosan hozzátesz az amúgy is stresszes és mozgásszegény életmódban élő emberek hamarabbi meghalásához.

Nem arról van szó, hogy mostantól mindent ki kell iktatni és soha többé nem lehet megenni a bolti feldolgozott élelmiszereket, de én azért inkább kerülném a túlzott fogyasztásukat.

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog

Szerinted. Más pedig esetleg ért is hozzá, esetleg utána is olvasott...
A példáid butaságok. Gyatra immundprendszerrel is lehetsz kevesebbet "beteg" egy darabig, ha tömör magadba az antibiotikumot. Én idejét se tudom, mikor szedtem utoljára, de a gyerekeknek is nagyon ritkán, vég szükség esetén adunk. Hányszor dobtunk már ki az utóbbi években lejárt receptet...
Persze a tatárok se nagyon mészárolták le az utóbbi évtizedekben a népesség felét. Ellenben akkoriban nemigen volt infarktus, cukorbetegség és rák. Mint ahogy most se nagyon kerül elő természetközeli népeknél, pl. maszáj, inuit, stb.

[ Szerkesztve ]


Dany007
(veterán)
Blog

Igen, relative olcson ki lehet jonni normalis kajakat veve havonta. Ebben mar tobbszor is egyetertettunk itt.
Amit vitatnek az az egeszsegessege...

Mi pont ma voltunk nagybevasarlason es ket heti kajank kerult kozel 30 ezerbe, de ugy hogy az atlagnal joval tobb "extrat" vettunk.
Viszont ami a lenyeg hogy meg a "bio" kajak kozott is alig talaltam olyat amiben ne lenne valami E fele stabilizalo vagy tartosito cucc vagy hozzaadott cukor.
Szerintem igen nehez ilyet talalni. Arrol nem is beszelve, hogy pl a zoldsegek nagyresze random kulfoldi import, nem tudom mennyire egeszseges vagy mikent termesztettek, de izre nulla! Viszont nagyon mas nincsen. Az igazi haztaji vegyszermentes termesztesutol meg a "bio"kent arult termekek is fenyevekre vannak.
Volt szerencsem par ilyenhez es fenomenalis elmeny. Utana egy import spanyol paradicsom kb ures izetlen kasa, nem mas.

Lehetoseg lenne a piac, de reszben mar az sem biztos (volt hogy piacon is import portugal, spanyol stb zoldsrget arultak mintha sajat termesztes lenne), masreszt meg erre sincs mindenhol lehetoseg.

Szoval nekem legfokepp bizalmam nincs ilyenekkel szemben. Kb ellenorizhetetlen hogy amit veszel abban mi van-mi nincs milyen vegyszerekkel es hogyan termesztettek.

Mi most probalunk atallni a xilitre, illetve a 100%-os gyumolcslevekre amikben nincs hozzaadott cukor. De ez edeskeves.
Szvsz a legjobb megoldas az lenne ha az ember szakszeru es kontrollalt korulmenyek kozott sajat maga termesztene meg az etelt amit csak lehet! Arrol biztosan tudja, hogy az van bent amit o belerakott. Bar ma mar a csapadekviz minosege is megkerdojelezheto...
Hust meg hentestol kene venni... de az meg aztan tenyleg dragabb es ott sem tudod, hogy az adott disznot / csirket / akarmit eppen milyen moslekkal etetve neveltek fel, milyen plusz szereket kapott hogy gyorsabban hizzon, ellenallobb legyen a betegsegeknek stb stb....

Szoval en eleg pesszimista vagyok ilyen ugyben. De ez is csak arra vezetheto vissza, hogy nincs hiteles forras, nincs valami hiteles felugyelo / elleborzo szerv, mindenki megkenheto es persze "mindenki hazudik". :)

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Emlékeztetőül: Fehérjére és zsírra mindenképpen szüksége van a szervezetnek (=esszenciális), szénhidrát nélkül akár nagyon sokáig el is élhetsz. Egyszerű szénhidrátok nélkül – azaz élelmiszer rost formájában fogyasztva – kifejezetten egészséges lehetsz.

A szénhidrátok ugyan olyan fontos szerepe van, mint a fehérjéknek és zsíroknak.
A szénhidrátok jelentik a sejtek üzemanyagát.
Abban igazad van, hogy szénhidrátbevitel nélkül egészen sokáig lehet élni, de nem egészségesen.
A szervezet inkább az izomrostokat kezdi lebontani és nem a zsírfelesleget. (Ezért nem egyszerű a fogyókúra, mozgás nélkül.)

Friss cukorbeteg van a családban és most volt a betegségével kapcsolatos képzésen.
A kezdő betegek szokták elvinni a diétájukat a nulla szénhidrátbevitel felé. Ezzel több kért okozva meguknak, mint hasznot.

A cukrok és üres szénhidrátok fogyasztását nyugodtan el lehet felejteni. Teljeskiőrlésű magokból készült élelmiszerek, a zöldségek és gyümölcsök szénhidrát tartalma bőven elegendő az egészséges élethez.


djculture
(félisten)
Blog

"Szvsz a legjobb megoldas az lenne ha az ember szakszeru es kontrollalt korulmenyek kozott sajat maga termesztene meg az etelt amit csak lehet! Arrol biztosan tudja, hogy az van bent amit o belerakott. "

Á már össze vissza permetezgetnek mindenhol repülőgépekröl, hol a szúnyogokra hol a kullancsra hol meg ezernyi másra fogva. Szőlőt is régen rézgáliccal permetezték most olyan halálfejes permetlék vannak amit zöldkártya nélkül ki se adnak.

[ Szerkesztve ]


DeFranco
(nagyúr)
Blog

kullancsra... arra...


djculture
(félisten)
Blog

Ja felénk minden nyáron Danadim Progress -el nyomják repülőgépról a kiserdőt keress rá...
Onnan tudom hogy az egyik szomszéd be is szopta mert két kaptárját megritkitotta a méhek is bedöglenek töle.

[ Szerkesztve ]


DeFranco
(nagyúr)
Blog

Tudtommal nincs engedélyezett kullancsirtó permetezőszer ma az unóban. És a Danadim sem arra való, de estére megkérdezek neked egy szakembert ;)


Coccolino_O
(őstag)

"Szvsz a legjobb megoldas az lenne ha az ember szakszeru es kontrollalt korulmenyek kozott sajat maga termesztene meg az etelt amit csak lehet! Arrol biztosan tudja, hogy az van bent amit o belerakott. Bar ma mar a csapadekviz minosege is megkerdojelezheto...
Hust meg hentestol kene venni... de az meg aztan tenyleg dragabb es ott sem tudod, hogy az adott disznot / csirket / akarmit eppen milyen moslekkal etetve neveltek fel, milyen plusz szereket kapott hogy gyorsabban hizzon, ellenallobb legyen a betegsegeknek stb stb...."

Egyrészt nem mindenkinek megoldható, másrészt, a boltban vett vetőmag lehet, hogy génmódosított már elég régóta. Ahol a part szakad, ugye... Állatot sem tudsz tartani panelben, társasházakban, stb. Ha van család házad és van hozzá kerted, úgy oké a dolog. Régen tényleg moslékkal etették a disznókat, ma már nem hiszem, legalábbis ipari mértékű termelésnél biztosan nem. Régen kihajtották a teheneket a legelőkre, manapság már kukoricával, szójával és még ki tudja, hogy mivel etetik őket, csak gyorsan növekedjen a súlya. Csirkéknél dettó ugyanez a helyzet. Plusz mindegyikbe raknak rendesen antibiotikumokat, meg hormonokat is, ebben is biztosak lehetünk. Ennyi embert nem lehet kiszolgálni hagyományos termeléssel.


djculture
(félisten)
Blog

Én elhiszem hogy nem erre való de az erdőtulaj gondolom ezt leszrja. Mivel már mindenfele eladták az erdőket is így azt csinál velük a tuzlaj amit nemszégyel ez a probléma. De egykét kerttulaj is permetezik mindennel össze vissza abban is biztos lehetsz. Azért írtam itt már szerintem simán termelegetni esélytelen, régen a krumpliról is leszedtük a bogarat manuálisan most nem ér rá senki benyomja mindenféle szr szerrel és ennyi.

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog

Csúnya népbutítás eredménye, amit írsz, és sajnos nem sok köze van a valósághoz.
Orvos ismerőseim csodálkoznak, amikor elmagyarázom nekik, hogy pl. az agy milyen "üzemanyagon" képes működni, ill. hogy ezek közül melyiket preferálja.
Ismerek olyan embert, aki veszettül egészséges mind ránézésre, mind a labor eredményei alapján, és közel 5 éve él napi 50 g szénhidrát alatt, de gyakran 20 g alatt fogyaszt, aminek ráadásul a nagy része élelmi rost.
Fehérjét akkor kezd bontani a szervezet, ha mind a szénhidrát, mind a zsír (= az üzemanyagok) bevitele alacsony! Elegendő fehérje és zsír fogyasztása mellett miért bontana fehérjét a szervezet? Mellesleg zsírból és fehérjéből (egészen pontosan glicerolból és bizonyos aminosavakból) is tud a máj glükózt szintetizálni.

A világ legnagyobb baromsága cukorbeteggel sok cukrot etetni!

Abban egyetértek, hogy már a keményítőben szegény zöldségek és az alacsony cukrot tartalmazó gyümölcsök tartalmaznak elég szénhidrátot. Gabonára viszont semmi szüksége a szervezetnek, ellenben jó sok kábszert és allergént tartalmaznak.

[ Szerkesztve ]


lapa
(veterán)

olyan, mint nébisz megvan?

te is gyakran molyolod az oldalukat miket hívtak vissza? csak kérdem.

az ipari termelésről annyit, hogy látom vannak elegen meggyőződve, hogy ők "elég jót" vesznek a boltban. de el lehet menni rendes kistermelőkhöz, akik bizonyíthatóan normális forrásból termelnek... és nem vásárolsz be annyiért, amennyibe a "jó ipari" a boltban kerül.

félreértés ne essék, mi is az iparit vesszük, de néha lehet kilónkénti árakat hasonlítani, minimum duplája a "jó ipari"-nak. ha nem akkor ott huncutság van.

[ Szerkesztve ]


lapa
(veterán)

ja, amúgy minden külföldi csodaszakács arra panaszkodik, hogy magyarországon nem lehet normális hozzávalót beszerezni. sehol magyarországon.

akkor el lehet képzelni mennyire "jó" az amit a boltban (nem gasztro...) kapsz, a félig rohadt hagyma - nitrogénízű karalábé tengelyen.

féloffként mesélem, hogy fn.hu-n pont megy sorozat otthoni (esetleg közösségi) veteményesről. már sokadik rész van, egy nőci csinálja aki amúgy minőségi gasztro beszállító. érdemes lehet lementeni, mert nagyon részletes és időrendben le van írva mit hogyan.

[ Szerkesztve ]


Crystalheart
(senior tag)
Blog

Egyetértek, a vaj az jó, margarin haszontalan. Süteményben is összehasonlíthatatlanul rosszabb hatású a margarin, mint a vaj. Igaz, már évek óta nem ettem, de talán pár éven belül sikerül beszerezni egy tejszeparátort.

lapa: "ja, amúgy minden külföldi csodaszakács arra panaszkodik, hogy magyarországon nem lehet normális hozzávalót beszerezni." - Ezt azért úgy képzeld el, hogy Magyarországon nem lehet kapni stabilan 7,5 cm-es répát meg 56 grammos tojást, csak úgy ömlesztve, 5-15 centiset, meg 52-62 grammosat. (Hasamra ütöttem.) Ausztriában pl. van akkora a fizetés, és így a kereslet, hogy megéri a termelőegységben csak azért embereket fogadni, hogy centire szétválogassák az árut. Ez szerintem már a nem normális szint. A külföldi csúcséttermekben már nem ételt készítenek, hanem tányérdekorációt, amit szinte fölösleges is megenni, mert úgyis csak egy kanál az egész.

[ Szerkesztve ]

üzenetek