[Re:] [Meggyi001:] Elárazott termékek...vagy én vagyok a hülye? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


totron
(addikt)

Miért a kókuszzsír a jó?


Kisgépkezelő
(senior tag)

Én ilyennel szoktam mérni, ha nagy ritkán sütök olajban.


Meggyi001
(veterán)
Blog

Nem is drága.


Apollyon
(Korrektor)

Mert csak 200 fok felett van a forráspontja, továbbá ez alatt nem bomlanak le a zsírsavak transzzsírokra, vagyis nem ég meg, mint a többi, sütéshez használt olaj. Hozzáteszem, rántott húst ebben sem ajánlott sütni.


Kisgépkezelő
(senior tag)

Ja. Ennyit bőven megér. Nem is csak azért, mert egy esetlegesen bekövetkező ráktól megóv, de azt leszámítva is sokkal jobban tudsz kívül ropogós belül puha krumplit, húst, meg miegymást sütni, ha nem csak tippelgeted, hogy elég meleg e már az olaj, hanem csak akkor dobod bele a cuccot, amikor már jó és utána próbálod is tartani a hőfokot. Meg ha szereted az ilyen éppcsak megsült húsokat, abban is nagy segítség.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Elméletileg az avokádó olaj lenne a sütőolaj. Nagyon magas a füstölési pontja. Sajnos drága, de legalább az íze sem jön be nekem.
A vajzsír még jó lenne, ha megcsinálnám magamnak. A "gyári" ugyanolyan keményített izé, mint pálmazsír vagy az íztelenített kókuszolaj.

Talán érdemes lenne egy bejegyzést írni az olajokról és a használatukról.


ham_
(tag)

És mi a helyzet az olivaolajjal?


8th
(addikt)
Blog

Az. Kevés nagyobb öröm van mint amikor az adagolótól kezdve mindenhol lerakódik az a faggyús zsírszerű trutyi amit hátrahagy és lehet szétbontani az úristent is, hogy kipucolja az ember. Anno mikor kellett a pénz hétvégi dizsibe szórakoztunk sütőolajjal mi is 1.5d egyes golfnál, egészen addig jó poén volt amíg rángatni nem kezdett és meg nem állt mint a szög. Amikor elkezdett szarakodni szerencsére volt annyi eszünk, hogy azonnal hazafelé vegyük az irányt így csak két kilométert kellett tolni hazáig éjszaka. Közben egymás kurva anyját szidtuk haverral, hogy ez kinek az ötlete volt. Becsületére legyen mondva bő két tanknyi tömény használt étolajat megzabált szegény günti mire teljesen megállt. :DDD


UnA
(Korrektor)
Blog

Szeretjük :)


Somatom
(veterán)
Blog

Látod? Ezért különb a Merci a VW -től. ;]


Ed3r_X_
(nagyúr)
Blog

"A hirdetések zöme itt, a hardveraprón is törölve van teljesülésük után"

Erről is megvan a véleményem, elég nagy baj. Soha egy hirdetésem sem töröltem, csak archiváltam. Visszakövethetetlen az újonnan vásárlónak, hogy egyáltalán miért kapta a pozitívokat, negatívokat az illető.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Három kategóriában vásárolhatsz olíva olajat.
1. Saláta és az étkezéskor ételbe öntött olaj. Ez zamatos hidegen sajtolt olaj ,viszont drága. Melegíteni nem szabad.

2. Főző olaj. Ezt a kategóriát találod meg a multiknál olíva olajként. Szerintem ezt is csak a főzős végén szabad használni. A hagyma dinszteléséhez drága, de legalább az íze is eltűnik a főzés közben.

3. Sütő (finomított) olaj. Ennek a füstölési hőmérsékletét felnyomják 210-220 fokra. Sok értelmét nem látom. Sütés közben nagyjából elmegy az íze. Egy bécsi szeletnek amúgy sem olíva ízűnek kell lennie. De legalább annyiba kerül mint a hidegen sajtolt olaj.

A kommersz repceolajnak nagyon hasonló tulajdonságai vannak a sütéshez. Íze szinte semmi és jóval olcsóbb. Vannak ételek amikhez nem passzol az olíva olaj íze, ahhoz is repcét használunk.
A repcéből is van hidegen sajtolt, minőségi termék, de azt nem erőltetem. Kevés ételhez illeszkedik az olaj saját íze.

Napraforgó olajat nem használunk. Minden késztermék napraforgó olajat tartalmaz. Minden olajnak meg vannak a pozitív tulajdonságai. Nem érdemes leragadni egy olajnál.
Mióta kapható, a kender olaj is bekerült az étrendbe. Salátaolaj jelleggel használjuk.

Ha WOK olajak alkalmasak még sütéshez. Drágák, de legalább rövid ideig tárolhatóak.
Aki sokat akar sütni, annak fritőzt érdemes használni. Kommersz olajjal max 180 fok.

A hidegen sajtolt olajak max. hőfok táblázata.

tökmagolaj nem melegíthető
lenolaj nem melegíthető
mogyoróolaj 130
napraforgó 120-140
vaj 160
barackmag 160
repce 170
Olíva 160
Argan 180
Szőlőmag 200
Kókusz 185

A finomított olajak.

vajzsír 200
napraforgó 210
repce 220
olíva 220
Kókusz 220
mogyoró 230
argán 250
mustármag 254
avokádó 261

Finomított mustármag és argán olajjal még nem találkoztam.


Hieronymus
(addikt)
Blog

A napraforgóolaj a mosogatógépben is otthagyja a fehér trutyit. A repceolajnak nincs ilyen kirakódása. Illetve ami van az nem különül el a többi trutyitól, a gép szűrőjében.


Chaser
(titán)

ha esetleg még nem lett volna, pár éve már fejtegetjük ezt a kérdést - is :d -
hülyét kapok...


Meggyi001
(veterán)
Blog

Van ilyen topic, besza :Y azta.


Somatom
(veterán)
Blog

Én láttam már többször a friss hozzászólások listáján, de sosem értettem, hogy élhet ilyen sokáig egy topik, ami azzal foglalkozik, hogy egyesek útálják az aprópénzt. Most, hogy beleolvastam, leesett, hogy nem pont erről van szó. :B

[ Szerkesztve ]


Chaser
(titán)

vanvan...egy ideje : )

Somatom
csak kivesézzük a dolgokat, meg fikázzuk egymás cuccait:d


nullpoint
(senior tag)

Ne reklámozd má', most mindenfélét be fog fújni oda a szél. ;]


Chaser
(titán)

és majd hülyét kapunk tőle ;]


Meggyi001
(veterán)
Blog

:C :D :D

+


Chaser
titán: megyünk ;] ;]

üzenetek