saja blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Motorháztető zár probléma (és lemerült az akku)

  Szóval a következő a helyzet. Én most nem járulok hozzá a személyautómmal a CO2 kibocsátáshoz, ugyanis, nem indul, nem tudok kiállni sem a garázsból.
  1. Lemerült az akkumulátor. Ezt könnyen tudnám orvosolni, viszont most jön a második gond...
  2. A motorháztető zár nem nyílik.

  2004-es Ford Focus Fresh 1.4, benzines. Elöl a Ford márkajelzés elfordítható és mögötte található a zár. Elvileg egyszer balra fordítom a kulcsot a zárban, kipattan kicsit a tető, megfogom, aztán jobbra fordítom a kulcsot és nyílik. Kétszer már sikerült is nyitnom. Harmadszorra annyit produkált, hogy 90 fok helyett kb. csak 60 fokig fordul el balra a kulcs, nem kattan semmi.

  Állítóalag valami műanyag szerencsétlenség van a zárszerkezetben, ami elmozdulhat, eltörhet. Valaki, valami ötlet? Később jó lenne azért megmozdítanom a szekeret, ha már sajátom, és nemrég vettem.

  Blogbejegyzés 1 napja 21

 • Klíma-sztrájk Budapesten

  Ma 9:30-tól 12-ig volt egy békés tüntetés a Batthyány-téren. Elmentem, kíváncsi voltam rá. Szerintem ennek van értelme, nem a politikai pártok veszekedésének. Indexen, hvg-n, hir24, egyéb híroldalakon sehol nem látom hatalmas betűkkel, nagy képpel kirakva legfelül. Miért?

  Van egy 3 hónapos kislányom. Szeretném, ha egy élhető világot tapasztalna meg, nem kellene megküzdenie a kiszámíthatatlan időjárás, az élelemhiány, vízhiány, levegőhiány és egyéb negatív változások keltette viszontagságokkal.

  Egyébként éljen a haza! Amíg még élhető...

  https://www.fridaysforfuture.org/

  Eszembe jutott még egy gondolat. Ha így haladunk, lassan el se kell jutni a Marsig, hogy olyan, ottanihoz hasonló zord körülmények között kelljen élnie az embernek.

  Blogbejegyzés 3 napja 51

 • Jázmin

  Megszületett a lányom. :D :)

  Hihetetlen és csodálatos dolog.
  Még December 9-én, 2 nappal a születésnapom után.

  Éljen soká Jázminka! :)

  Blogbejegyzés 2 hónapja 7

 • Rákospalotai láp

  Ha egy lápot, amelyen rengeteg védett állatfaj található meg szántónak nyílvánítanak és beépítik, annak a természeti kára felbecsülhetetlen lenne.
  Például az egyedülálló rákospalotai láp otthont ad a lápi pócnak (Budapesten egyedül itt), a széles kárásznak (Európa legtisztább genetikai állományával), a réti csíknak. Ezek az élőlények mind fokozottan védettek. A 33 különböző féle szitakötőfajról, 17 féle pillangófajról és 4 féle védett pókfajról nem is beszélve. A gőték, siklók és mocsári teknősök már csak azért is védettek, mert hüllők.
  Sajnos 2000 óta a terület a földhivatalban szántóként van bejegyezve. Az önkormányzat pedig nem tesz semmit. :(((

  Forrás: link

  Vélemény?

  Blogbejegyzés 2 éve 13

 • 4 nap Svájcban

  Ma (2015. aug. 31.) jár le a határozott idejű munkaviszonyom (főállás). Holnap ismét diákként melózok, szövetkezeten keresztül. Augusztusban maradt még 3 nap szabadságom, úgy gondoltam, itt az idő elhasználni. 11-én tudtam meg, hogy ott aludhatok egy családnál teljesen ingyen (csak az ételért kellett jelképes összeget fizetnem). 12-én már foglaltam is a busz jegyet (cseh-busz, alias Student Agency).

  Huszadikán délután fél 3-kor indult a busz a Népligettől. Egészen Prágáig ment, ahol át kellett szállnom. Közben megállt Győrben, Pozsonyban, Brno-ban is. Este 11-kor indult a második menet, az állomások sorban: München (itt először a reptérnél állt meg, majd valahol a városban), Zürich, Bern, Lausanne, Genf. Én Lausanne-nál szálltam le kb. negyed 1-kor. Egy nagy parkolóban találtam magamat. Előre megnéztem már mindent, úgyhogy tudtam, két busz is elvisz onnan (Parc Vélodrome) a vasúti pályaudvarra (gare). Az 1-est választottam. Igaz, hogy pont a másik végében volt a parkolónak a megállója, de 8 perccel gyorsabban ér le.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 0

 • Sün!

  :D

  Blogbejegyzés 3 éve 4

 • Grub 2 sebezhetőség

  Természetesen ehhez a támadónak fizikai kontaktusba kell lépnie a géppel. Csak 28-szor le kell ütni a backspace-t a login képernyőnél és vagy újraindul vagy elindítja a grub rescue mode-ot, amin keresztül hozzá lehet férni a rendszerhez.

  http://www.pcworld.com/article/3016097/security/vulnerability-in-popular-bootloader-puts-locked-down-linux-computers-at-risk.html

  A cikk szerint minden grub 2-t (ubuntu, red hat, debian és ezek leszármazottai) alkalmazó rendszer érintett.

  Blogbejegyzés 3 éve 1

 • öt a négyzeten

  Ennyi éves lettem ma.

  Blogbejegyzés 3 éve 12

 • Magamtól teszem, vagy mert hatottak rám?

  (Kb. 2014 december - 2015 január környékén írtam ezeket)

  Vannak buta emberek. Sokszor álcázzák magukat, okosnak akarnak tűnni. Félek a buta emberektől. Néha magamtól is félek.
  Ezek persze relatív fogalmak: buta, okos. Általánosítani nem is igazán lehet, mindenki különböző, máshogyan, más dologban képes jobban használni a fejét, vagy kevésbé jobban.
  Miben, mikor, milyen helyzetben, hogyan képes az ember megoldani bizonyos problémákat, rájönni dolgokra. A kommunikációban, beszédben is nagyon sok tanulnivaló van. Meg lehet tanulni úgy fogalmazni, bizonyos állításokra megfelelő válaszokat adni, hogy az ember bármire rá tudjon venni másokat. Manipulálni az embereket. Ez hatalmat jelent. Félelmetes.

  Lehet, hogy ostobaságnak hangzik, amit most le fogok írni, de nem tudom magamban tartani. Szeretném, ha valahol meglenne, emlékeznék rá. A lehető legtöbb dolgot le kell írnia az embernek, nagyon hasznos tud lenni, egy-egy telefonszám, név, kapcsolat, esemény később. Az ember a saját cselekvésein, történésein keresztül tudja megismerni magát, ez alapján pedig dönteni a jövőben, közelebb kerülni a céljaihoz. Vagy módosítani a célokon.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 éve 0

 • Közelgő események

  Holnap - pont a születésnapomon :D - mikulás kupa lesz Békásmegyeren (egyesületen belüli verseny). Bárki jöhet megnézni, hogyan bénázok formagyakorlat közben (12 órától) :DDD .

  Jövőhét pénteken ELTE éjszakai sportnap, este 7-től egy órán át kung fu bemutatót tartunk :).

  UI.: 2233 napja regisztráltam

  Blogbejegyzés 4 éve 3

 • "Legális" windowsról és egyéb szoftverekről

  Erről eszembe jutott, hogy nemrég, a legálisan letöltött, megvásárolt windows 7 ultimate egyszer csak egy kártya csere után benyögte, hogy nem hivatalos :D .
  Megoldottuk, de nem volt annyira egyszerű menet a support-tal, meg mindenféle hülye kódokkal. Ó, igen, a telefonos ügyfélszolgálatos robot hang pedig elképesztő(en idegesítő). Nem egyszer úgy mondta a cég nevét, hogy "mikroszoft" :DDD .
  Az megint más kérdés, hogy a frissítéskezelés valami borzalmas, és néha többet kell szívni egy eredeti, tisztán aktivált win7-tel, mint egy nem hivatalos forrásból letöltött és "aktivált" verzióval.

  Mellesleg nővérem munkahelyén crack-elt szoftvereket használnak a munkához (MTA, genetikai kutatás (!)). XP-vel. Az is egy érdekes dolog... :U . Persze a lényeg, hogy tudjanak dolgozni valamin.

  Egyébként ha már itt tartunk, manapság a legtöbb esetben próbálok opensource, ingyenes maradni (igyekszem csak hardware-re, villanyra, netre költeni).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 18

 • Zene a reptéren


  :) :C

  Blogbejegyzés 5 éve 5

 • [insert generic title here]

  Rájöttem, hogy nem szeretem a hétvégét. Egyiket sem.
  Szeretek dolgozni. Szeretek ott dolgozni, ahol most is dolgozom.
  Nem szeretek otthon lenni, talán nincs meg a kellő motiváció, hogy valami értelmeset is csináljak. Vagy belekezdjek valami kreatív ötletelésbe. Megvan mindenem hozzá, de valahogy mégsem érzem az erőt, hogy elkezdjem. Vagy ha el is kezdem, soha nem fejezem be. Nincs miért, vagy inkább kiért megtennem. Jól élek.
  Régen - mikor még középsulis voltam - rengeteg ötletem volt, viszont se pénzem, se megfelelő szaktudásom nem lett volna. Ráadásul mindig valami egyedit próbáltam kitalálni, kerestem azokat az általános problémákat, vagy ki nem használt lehetőségeket, amelyek alapján tervezhetek, "építhetek".

  Hol is van az, ami megadja, mikor hoztam létre egy bejegyzést?
  Persze annyira nem lényeges. Amit még hozzáfűzök ehhez: szeretem a hétvégét. Jó a munkám, de... talán többre vágyom. Hétvégén azt csinálok, ami jól esik. Azt hekkelek szét, fejlesztem, buherálok amit csak tudok. Annyit futok, erősítek, amennyit kibírok. Ja nem, annyit nem, mert az tovább tartana, mint a hétvége. Szóval jó ez a két pihenőnap. Ki kell használni.

  Na, csak eljutottam idáig. Kellett hozzá 4-5 hónap, egy edzőtábor és egy csomó hülye, időhúzó meeting. Ha tehetném, arcon csapnám az akkori magamat, amikor az első bekezdést írtam.

  Blogbejegyzés 5 éve 1

 • Rövid összefoglalás az eddigiekről. Megint.

  Felhívom a tisztelt olvasó figyelmét, hogy a következő bekezdések csak ilyen summázási jelleggel lettek legépelve, valószínű, hogy közöttük nincs kapcsolat egyáltalán. Sőt, amilyen száraz és unalmas információkat osztok meg, még az is előfordulhat, hogy egyesek tovább mennek, átkapcsolnak egy másik oldalra, vagy másik ember bejegyzéseihez, máshova. Ezt nem fogom sértésnek venni.
  Amennyiben valaki mégis megpróbálkozik a teljes anyag átolvasásával a "folytatás..." linkre kattintva, annak sok sikert és a legkevésbé sem izgalmasnak tartott perceket kívánok.

  Már több, mint 3 hónapja dolgozom egy remek helyen (nem teljes, csak diákmeló). Szép, modern irodaház, kellemes környezet, barátságos munkatársak, minden közel van, jó a közlekedés. Főleg UI-t (felhasználói felület) kell fejlesztenem, javascript-ben, html-ben, angular, jquery stb. használatával. Szeretem, amit csinálok, és ez jó. Nagyon produktív voltam eddig, remélem az is leszek még egy darabig. :D
  Az egyetemi tanulmányaimat is folytatom. Sajnos még mindig nincs meg minden tárgyam a Bsc-n (ELTE IK, analízises tárgyak ugye ...), de haladok. :B

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 5 éve 1

 • Munka

  Két hete van munkám. Programozás. Olyan, amilyet szeretek csinálni :). Diákszövetkezeten keresztül, tehát még nem rendes meló.

  Kellemes a környezet. Modern, új épület, tágas iroda, nagy ablakokkal. Ráadásul a kampusztól egy megállónyira. Még kiskonyha is van, mikróval, hűtővel, mosogatóval! :C Két kicsi negatívum: padlószőnyeg és olykor megkergülő termosztát (ami néha olyan, mint egy geiger-számláló, amikor fokozatosan növekszik a háttérsugárzás mennyisége).

  Munkatársak nagyon rendesek. Van köztük fiatal, idős, fiúk, lányok vegyesen.

  No, jövőhéten meg kezdődik a vizsgaidőszak. Mindenkinek - akinek aktuális - sok sikert, kitartást!

  Blogbejegyzés 5 éve 2