Yézi blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

  • Radeon HD 2900 XT

    Mai napon ellátogattam egyik ismerősömnél, gépszerelés céljából. Közben szóba került, hogy van pár teszteletlen cucca, így előszedte, hogy megmutassa. Hozott egy halomnyi videokártyát s ott virított a kezében ez a vörös szépség is, amire egyből felcsillant a szemem. Nála sajnos nem volt lehetőségünk tesztelni, így elhoztam teszteletlenül. A 35km-es utat hazáig egy kabátban bebugyolálva, a hátitáskámban tette meg. Ránézésre mindent patent, így izgatottan pattintottam be az R9 290 helyére. Szerencsére nem ért csalódás, felment a driver, tökéletesen működik. Talán összedobok neki valami időben hozzápasszoló gépet, mondjuk egy Q6600 mellett szerintem jól érezné magát.

    Blogbejegyzés 5 éve 4

  • AMD FX: Ez is kipipálva

    Őszintén szólva számomra sosem voltak meggyőzőek az FX processzorok, ennek ellenére legalább annyira szerettem volna kipróbálni mint a Phenom II szériát. Alig több mint egy évvel ezelőtt kihúzhattam a listámról a Phenom-okat, ugyanis végre szert tettem egy Phenom II X6 1090T-re. Most pedig eljutottam odáig, hogy rávettem magam egy FX beszerzésére is, egészen pontosan az FX 8350 lett a kiválasztott darab. A hűtőmre sajnos még pár napot várni kell, de addig is megnéztem mit tudok kihozni belőle alapfeszültséggel, gyári hűtővel. Mit is mondjak, stabil 4.7GHz eléggé impozáns értéknek tűnik így első ránézésre, bár nem vagyok tisztában azzal, hogy FX fronton ez mennyire számít jónak/rossznak. No de majd a hétvégén tüzetesebben belevetem magam a témába... :))

    Blogbejegyzés 5 éve 7

  • Érdekesség: CPU és RAM tuning

    Elterveztem, hogy belevágok egy újabb cikk írásába, melyben a CPU és RAM tuning hatását nézném meg a játékokban. Itt van nekem a jó öreg i5 2500K, mellette 2x4GB memória, mérések terén a felállás pedig a következő lenne:

    -3.4GHz + 1066MHz
    -3.4GHz + 1866MHz
    -5.0GHz + 1066MHz
    -5.0GHz + 1866MHz

    Anno sok kritikát kaptam az alacsony felbontás és alacsony grafika beállítással való CPU tesztelés miatt. Nos az a helyzet, hogy jelenleg is csak egy R9 290 áll rendelkezésemre, így grafikai beállítások terén eléggé megvan kötve a kezem, legalábbis ha azt szeretném, hogy ne nagyon fussanak GPU limitben a játékok - márpedig most ez lenne a cél. Végül úgy döntöttem, hogy félig-meddig eleget teszek a kritikáknak: minden esetben marad az 1080p felbontás, grafikai beállítások pedig játéktól függően Low/Medium/High közül válogatva.
    De most igazából nem is ez a lényeg. Szóval belevágtam a mérésekbe, első tesztalanynak a GTA V-öt vettem elő. Ennél speciel High beállításokat alkalmaztam, forgalommal és látótávval kapcsolatos csúszkákat maximumra toltam, advanced beállításokat pedig kikapcsoltam. Kíváncsiságból először mind a négyféle órajel-beállítással elvégzem a méréseket, és hát azt kell mondjam, hogy az eredmények eléggé érdekesen alakultak, nem éppen úgy ahogy azt vártam volna.

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 4

  • World War Z - Dx11 vs. Vulkan

    Sosem rajongtam a zombis játékokért, igazából két játék van ebben a műfajban ami tetszett: Left 4 Dead 2 és a Dying Light. Tegnap láttam pár videót a World War Z-ről, nagy újítások nem igazán vannak benne, mindenesetre elsőre ránézésre tetszetős. Gondoltam kipróbálom mit megy a gépemen, így hát felcsaptam a tuningot, s belevágtam a benchmarkozásba.

    Lényegesebb infók a tesztkonfigról:
    -i5 2500K 5.0GHz
    -2x4GB 1866MHz
    -R9 290 1100/1500MHz

    DirectX 11
    Alapvetően az FPS-sel nem lenne probléma, de ami piszok idegesítő az az esetek nagy részében jelenlévő stuttering, avagy micro-akadások. Sőt, olykor kifejezetten nagy akadások is előfordultak, ami teljesen elrontja az összképet. Benchmarkban annyira nem volt jelen, de azért itt is észrevehető. CPU használat 90-100% körül mozgott, talán kevés lenne neki a 2500K?

    Folytatás...

    Blogbejegyzés 5 éve 29