Xeon 775 overclock + játékteszt

Elég-e egy 10 éves Xeon processzor korabeli VGA-val játékokra? Ebből a tesztből kiderül! – írta: scarabeus86, 5 éve

Processzor, alaplap

Ez a 4 magos, 771-es processzor alapesetben ugyebár nem megy bele a 775-ös alaplapba, de a tag, akitől vettem, késsel levágta a két kis pöcköt az alaplap foglalatáról, és feltett egy moddolt BIOS-t a lapomra, stickert helyezett a proci hátuljára, így tökéletesen működik a CPU. A napokban én is csináltam egy ilyen modot egy másik lapban, a képen bejelölt pöcköket vágtam le orvosi szikével:

Gyakorlott moddereknek ez pár perces művelet, én 40 percig szenvedtem vele, mire sikerült.

A CPU szorzója felfele nem emelhető, 9 a maximum, órajele kerek 3 GHz. Ennek a procinak a párja a Core2 Quad Q9650, csak míg az 95 W, ez a Xeon csak 80 W-os TDP értékű, tehát kevesebbet fogyaszt, és könnyebben hűthető. 1333 MHz az FSB 333 MHz-es buszsebességgel, utóbbit emeltem 400-ra, így 1600 MHz lett az FSB, ami úgymond kerek szám, hiszen gyárilag is léteznek 1600 FSB-s processzorok.
Órajel így lett 3,6 GHz, mert ugye 400×9=3600. FSB:DRAM arány 1:1, ami jó, mert a memóriák 800 MHz-en járnak. A CPU így is nagyon hűvös, 65 fok fölé nem igazán megy. Biztos erősebb tuningot is bírna, de az alaplap miatt nem akarom erőltetni, RAM-okat sem lehet jobban visszaosztani, és így szinte alapfesszel megy a proci. Core2 Quad vonalon csak a QX9770-QX9775 páros erősebb kicsivel és azoknak a szorzója sem zárt, Xeon vonalon azért vannak még erősebbek, mint pl az X5470, 120 W-os TDP-vel.

Összefoglalva: BIOS-ban FSB-t 333-ról 400-ra emeltem, PCI frekit 100 MHz-en fixáltam, mert a videokártyák azt szeretik, RAM-okat visszaosztottam 800 MHz-re, LLC-t engedélyeztem, hogy terhelés esetén se essen le a feszültség, és a CPU magfeszültségét 1.1875 V-ra fixáltam. Minden mást Auto-n hagytam.
Alaplap szépen felismeri a processzort, Speedstep (EIST) is működik benne. Ez azt csinálja, hogy kis terhelés esetén a szorzó csökkentésével visszaveszi az órajelet, így csökken a fogyasztás. Ezt a konstansabb eredmények érdekében a teszt idejére kikapcsoltam, végig 3,6 GHz-en futott a proci.

Az alaplap P43 chipsetes, elég jól felszerelt. A SATA 3 csatlakozót és USB 3-at hiányolom, mert SATA 2-n az SSD nem megy maximális sebességgel, de még így is villámgyors. A teszt alatt történt egy kis baleset: GTS 250 VGA a legnagyobb méretű, alig fért be a tápkábeltől, beszerelésnél megsérthettem a LAN vezérlő chipet, mert elszállt az internet, Windows se látja az eszközkezelőben. Szerencsére volt itthon Wi-Fi adapter, így tudtam netezni, de ez maximum csak 50 Mbit/s sebességet bírt. Ezt leszámítva minden működik a lapban.
Teszt végére nem volt erőm elrendezni a kábeleket, így nézett ki a gép ASUS lappal:

Elég rossz helyre tették a 24 tűs tápcsatlakozót, ezért nem tudtam szebben elvezetni a vastag kábelt.

Lássuk hát a teszteket!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Last of the Quads

    A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben.

Előzmények