Xeon X5270 tuning bemutató

Bemutatom, hogy mit sikerült kihoznom egy kétmagos Xeon X5270-es processzorból. – írta: bacsis, 6 éve

Egy kicsit magamról

Az idő múlik, az emberek változnak, és ez alól én sem vagyok kivétel.

Kb. 10 évvel ezelőtt kezdtem cikkeket készíteni, s a történetnek nagyon az elején készítettem a "híres" hűtőpaszta vs. lekvár cikkemet, amit máig emlegetnek az emberek, és poénkodnak vele. Eleinte elég sok hasonló "marhaságot" követtem el, de aztán egyre jobban átváltottam a komolyabb hangvételű, tuningolással foglalkozó cikkekbe. Éveken keresztül csináltam az ilyen jellegű bemutatóimat, s rengeteg sok processzort tuningoltam, illetve készítettem róluk beszámolót.

Az idő előrehaladtával igyekeztem finomítani a technikámon, s "kifejlesztettem" a fagyállós hűtést. Aztán rájöttem, hogy ezt szeretem csinálni, de egy bizonyos szint fölé nem tudok jutni, mert ahhoz komolyabb felszerelések kellenek, ami komoly pénzösszegeket emésztene fel, s így inkább szép lassan ez a korszakom is lecsillapodott, és elkezdtem egyre jobban foglalkozni a retro számítástechnikával. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnék tuningolni, vagy hogy nem csinálom, de az tény, hogy ritkábban, mint korábban. De attól, hogy nem írok ilyen jellegű bemutatókat, még meg szoktam nézni számomra érdekes processzorok képességeit.

Még 2016 karácsonyán lepett meg a Jézuska egy Gigabyte EP45-DS5-ös alaplappal, amivel komoly terveim voltak. Máig igen nagy népszerűségnek örvend az LGA775-ös platform, és boldog-boldogtalan rakosgatja ezekbe a lapokba némi módosítással az LGA771-es Xeon processzorok garmadáját. Megmondom őszintén, nekem is voltak, és vannak ilyen jellegű ambícióim. 2017 januárjában egy extrém tuning-os videós bemutatóval jelentkeztem, de azóta tényleg nem jelentkeztem CPU tuningos bemutatóval. Pedig az alaplaphoz több olyan CPU-t is szereztem, amikben láttam potenciált. Többet ki is próbáltam, hogy mire képesek, de cikk nem született róluk, mert igaziból egyik processzorral sem tudtam olyan eredményt elérni, amire azt mondtam volna, hogy az megérne egy cikket.

Jelen cikk főszereplője, egy Xeon X5270-es processzor sem úgy teljesített, ahogy én azt elvártam volna, de lehet, hogy csak az én elvárásaim voltak túl nagyok. Így vagy úgy, elhatároztam, hogy erről most fogok készíteni egy bemutatót, ha másért nem, akkor azért, hogy lássátok, bacsisban továbbra is megvan a tűz, és a jó öreg fagyállós palack sem lett kiszuperálva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények