A Forma-1 kedvencei és legjobbjai

A mai F1 kedvenc pilótái és csapatai. Statisztika. Szavazás. Prohardveres felmérés, második rész. – írta: Qorthral, 10 éve

Kedvenc versenyzők - alsóház

Amint az várható volt, a kedvenc versenyzők listája jóval változatosabb, mint a legjobbaké. Összesen 42 vélemény érkezett ebben a kategóriában, a szavazatok pedig nem kevesebb, mint 14 versenyző között oszlottak el. Lássuk hát a legnagyobb kedvenceket, ezúttal is az utolsó helyezettől az első felé haladva!

13. - 14. Adrian Sutil és Paul di Resta (4 pont)

Sutil & di Resta

A Force India pilótapárosa végzett kéz a kézben a lista utolsó helyén. Persze helytelen volna az utolsó hely kapcsán azt a következtetést levonni, hogy őket szeretitek a legkevésbé, hiszen sokan még szavazatot sem kaptak, így pont nélkül végeztek mögöttük.

Egyiküknek sem volt kiemelkedő éve, mely abból is leszűrhető, hogy mindketten lapátra kerültek a csapatnál. Igaz, Sutil legalább a mezőnyben marad, csak hülkenbergi fordulattal a hasonló erősségű Saubernél folytatja. A sors fintoraként éppen Hülkenberg helyén. Ami di Restát illeti, szerintem nem sokan fogják hiányolni.

Nagy tehetségként érkezett, minden évben elmondták, hogy a Ferrari/Mercedes/McLaren szeretné szerződtetni, de ezek mind csak pletykák maradtak. Azt hiszem nem alaptalanul. Elég csak arra gondolni, hogy az a Hülkenberg sem kapott egyelőre élcsapatnál ülést, aki rendesen elkalapálta őt 2012-ben.

12. Pastor Maldonado (10 pont)

Pastor Maldonado

Bizony, a forrófejű venezuelai kiszámíthatatlan viselkedése és vegyes eredményei ellenére is szerzett rajongókat közületek. Bár a többesszám talán indokolatlan, lévén Maldonado egyetlen szavazatot kapott, ám az egyből a 12. helyig repítette. Ezzel a pozícióval valószínűleg elégedett lett volna a tavalyi évben is, ám akkor mindössze egyetlen pontot gyűjtve csak a 18. helyen végzett.

Nagy kérdés, hogy mit hoz számára 2014. Tehetős támogatói révén megkapta az elmúlt években rendkívül erős Lotus egyik ülését, így mondhatjuk, jó eséllyel gyarapíthatja futamgyőzelmei és dobogós helyezései számát.

A Lotus angyalai 2014

Ugyanakkor az enstone-i alakulat nagyon komoly pénzügyi nehézségekkel küzd, és hiába Pastor 50 milliója, lehet, hogy el sem tudnak indulni a bajnokságban. Kár lenne értük, no meg Grosjeanért.
Maldonado egyébként alapvetően rendkívül gyors és az időmérőkön mindenképp komoly ellenfele lehet Grosjeannak. Az érett, megfontolt versenyzés azonban egyelőre nem az erőssége, így nem valószínű, hogy pontok terén is megszorongatja majd a franciát.

11. Mark Webber (23 pont)

Mark Webber

Webbert a látszattal ellentétben viszonylag kevesen kedvelik. Ezzel együtt azt hiszem sokaknak hiányozni fog, üde színfoltja volt az ausztrál a mezőnynek, egy igazi egyéniség.

Webber bukósisak nélkül utolsó F1-es futamán

Ami a 2013-as idényét illeti, úgy tűnhet, hogy elég jól sikerült, hiszen harmadik lett a bajnokságban Vettel és Alonso mögött. Azonban, ha kicsit részletesebben megnézzük, már kevésbé letaglózó az eredménye: Vettel egy híján kétszer annyi pontot gyűjtött, majdnem 200 ponttal többet szerezve.

Azaz Webber akkor foghatta volna be, ha további 8 versenyt rendeznek és azokat egytől egyik megnyeri, de úgy, hogy Vettel egyiken sem indul/szerez pontot. Ez egyfelől Vettel hihetetlenül komoly teljesítményét mutatja, másfelől azt, hogy bár nagy arc volt Mark, de eljárt felette az idő és jól teszi, hogy visszavonul kategóriát vált.

10. Felipe Massa (24 pont)

Felipe Massa

Massa négyőtök listájára fért fel, mindhárom dobogós helyezésből gyűjtve vegyesen. A Webbernél elmondottak javarészt rá is állnak, a tavalyi teljesítménye nem volt túl meggyőző. Annak ellenére, hogy saját magát is beleértve lényegében mindenki egyetért azzal, hogy 2012 erősebb éve volt Alonsónak, mint a tavalyi, Massa még arra sem volt képes, hogy a spanyol pontszámának a felét elérje. Jól tette a Ferrari, hogy elküldte, hamarabb is lehetett volna.

Felipe Webbertől eltérően mindenképp a sportágban szeretett volna maradni, és talált is magának új csapatot a patinás Williams formájában. A kapcsolatuk akár még működhet is, Massa kicsit magára találhat a környezetváltozásnak köszönhetően, komoly tapasztalata pedig bizonyosan hasznos lesz a Williams számára.

9. Nico Rosberg (30 pont)

Nico Rosberg

Nem csak elismertség, de kedveltség terén is lejt a pálya a Mercedes háza táján (is). Rosberg mindössze öt jelölést tudott begyűjteni, amivel sehol sincs Hamiltonhoz képest. Pedig a tavalyi, pályán nyújtott teljesítményük meglehetősen hasonló volt. Nico jól helytállt világbajnok csapattársával szemben. A jó helytállás az idén még fontosabb (és várhatóan nehezebb) lesz számára, főleg ha valóban a Mercedes lesz az egyik legerősebb autó.

7. - 8. Michael Schumacher és Romain Grosjean (50 pont)

Michael Schumacher

Schumacherről képtelenség úgy írni, hogy az embernek ne a balesete és lábadozása járjon a fejében. A német legenda ezen sorok írásakor kómában fekszik egy franciaországi kórházban és csak remélni tudom, hogy mielőbb rendbe jön. Kitartás, bajnok!
A hétszeres világbajnokot még mindig nagyon sokan szeretitek, négy szavazó egyenesen a legnagyobb kedvencének tartja.

Romain Grosjean

Romain Grosjean több szavazatot kapott, mint Schumacher, ám ezek kevésbé voltak előkelők: legtöbben a 2. illetve 3. helyen említettétek a franciát. Mindezt valószínűleg az tette lehetővé, hogy erőteljes formajavulást mutatott a szezon második felében. Grosjean halmozta a jobbnál jobb eredményeket és bizony, az utolsó 7-8 futamon Räikkönent is elhományosította.

Azért azt mindenképp hozzá kell tenni mindehhez, hogy Kimi a teljes szezon során még így is jóval több pontot gyűjtött, és jobban teljesített. Visszatérve Grosjeanra, ha tartani tudja a formáját, nagy dolgok várhatnak rá idén és a következő években. 2013-ban végre igazolta azt, amit előtte is sejteni lehetett: hatalmas tehetség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények