A Forma-1 legjobb mai versenyzői (2015)

Kik a legjobb és a leggyengébb versenyzők? Melyek a kedvenc pályák és csapatok? PH!-s szavazás, első rész. – írta: Qorthral, 9 éve

2014 legjobb F1-es versenyzői – a középmezőny

16. Jean-Eric Vergne (5,16 pont, a leggyakoribb osztályzat: 5)

Érdekes dolgokat produkál az élet. Vergne két éven át volt Daniel Ricciardo csapattársa a Toro Rossonál. Kettejük teljesítménye nagyon hasonló volt, mindketten szépen mentek. Olyannyira, hogy még a végül Riccardót szerződtető Red Bull is csak azzal tudta indokolni a választását, hogy Vergne fél évvel tapasztalatlanabb. Megjegyzem, ezzel az indoklással nincs semmi gond, elvégre a Red Bull nem ültethette be mindkettejüket Webber helyére, valahogyan választani kellett.

Az viszont elképesztő, hogy egy év elteltével Ricciardo a Red Bull első számú versenyzőjeként a világbajnoki címért szállhat harcba, míg Vergne számára talán vége is az F1-es karrierrnek. A Ferrari ugyan leigazolta tesztpilótának, de az elmúlt évek Ferraris tesztpilótái számára ez inkább F1-es végállomás volt, mintsem ugródeszka.

Jean-Eric Vergne

Sokszor egész apró dolgokon múlik a sorsa egy-egy versenyzőnek és nem minden a teljesítmény vagy a pénz, jókor is kell jó helyen lenni. Vergne megítélésén egyébként valamelyest látszik is ez a kettősség: míg a leggyakoribb osztályzat az 5-ös volt, ettől alig elmaradva a más minőséget jelentő 7-es végzett a második helyen. Ugyanakkor az is tény, hogy Ricciardót ma már mindenki jobbnak tartja: kettejük párharcát kiütéssel nyerte az ausztrál.

Egyébként Vergne-nek kifejezetten szerencsétlenül alakul a pályafutása. Ricciardo után tavaly Kvyatot vitték fel mellőle a Red Bullhoz, ráadásul úgy, hogy Vergne majdnem háromszor annyi pontot szerzett és az egész évet figyelve is minimum partiban volt az orosszal.
Ha pedig mindez még nem lett volna elég, ráadásképp még a TR-től is elbocsátották. Mit lehet erre mondani? Sajnálom szegényt, többet érdemelne. Van úgy, hogy semmi sem sikerül...

Vergne

15. Sergio Perez (5,56 pont, a leggyakoribb osztályzat: 6)

Perez nem ment rosszul tavaly, ahogy két éve sem, pedig a McLarennél töltött első évben nagyon nem egyszerű felvenni a harcot egy világbajnokkal. A legjobb éve szerintem a 2012-es volt, emlékezzünk csak a parádés versenyére Monzában vagy a maláj káoszfutamra, amit csak a rutintalansága miatt nem nyert meg.

El tudnám képzelni egy erősebb csapatnál, de valószínűleg már nem fog komolyabb lehetőséget kapni. Az osztályzatok érdekessége egyébként, hogy Perezt lényegében ugyanolyan jónak látjátok, mint a helyére szerződtetett Magnussent, akinek azért sokkal jobb vas állt a rendelkezésére, hogy bizonyítson.

Perez

14. Kevin Magnussen (5,68 pont, a leggyakoribb osztályzat: 6)

Magnussen meglehetősen vegyes produkciót nyújtott az első F1-es évében. Kikapott Buttontól, ami ugyan aligha szégyen, hiszen egy rutinos világbajnokról beszélünk, ám a kevesebb, mint fele annyi pont már rosszabb képet fest a dánról. Harciasságával, küzdőszellemével, gyorsaságával ugyanakkor ennek ellenére nehéz helyzetbe hozta a McLarent: hónapokig gondolkodtak rajta, őt vagy Buttont tartsák meg és ültessék az érkező Alonso mellé.

A PH!-s értékelések azt mutatják, hogy titeket nem győzött meg Magnussen. Messze a leggyengébb pontszámmal zárt az élcsapatok versenyzői közül, ráadásul a Buttonnal vívott párharcot is simán elvesztette. Alapvetően jó közepes pilótának tartjátok őt (a kitöltők 71%-a 5 és 7 pont közé értékelte). Meglátjuk, hogy egy év kihagyás után lesz-e visszatérés, vagy ennyi volt számára az F1.

Magnussen

13. Jules Bianchi (5,82 pont, a leggyakoribb osztályzat: 7)

Nem könnyű írni Bianchiról, hiszen tudjuk jól, hogy hatalmas balesetét követően borzasztó állapotban van. Ha csodával határos módon túl is éli, igen kérdéses a teljes felépülése, az F1-es visszatérés pedig talán ki is zárható. Annyi bizonyos, hogy az egyik legígéretesebb tehetség volt az F1-ben, és nem sok választotta el attól, hogy már 2014-ben a Ferrari versenyzője legyen. Végül maradt a Marussia, ahol Jules ragyogóan szerepelt.

Simán, nagy fölénnyel verte el csapattársát és általában a Caterham versenyzői sem jelentettek számára akadályt. A legbravúrosabb és egyben legfontosabb eredménye a monacói pontszerzés, kár, hogy a Marussia-t már ez sem mentette meg a csődtől. A 13. helye megérdemelt, sőt, talán még ennél is előrébb végezhetett volna, de a balesete nyilván a róla való szavazást is megnehezítette.

12. Daniil Kvyat (5,84 pont, leggyakoribb osztályzat: 7)

Kvyat fiatal kora ellenére nagyon erős bemutatkozó éven van túl. A tapasztaltabb Vergne-nyel szemben felvette a kesztyűt, és időmérőkön simán el is verte őt. A versenyeken még van mit javulnia, de épp ez az a terület, ahol a tapasztalat rengeteget segít majd. A Red Bullos szerződése nem teljesen érdemtelen, de talán nem is teljesen megérdemelt.

Nagy kérdés, hogy mire lesz képes a 2014-ben brillírozó Ricciardo ellen. Ha úgy vesszük, Vergne ellen hasonlóan teljesítettek, de valószínű, hogy Ricciardo azóta "szintet lépett", illetve az új szabályok is nagyon fekszenek neki. Ha Kvyat legalább megközelíti majd a teljesítményét, hosszú időre bebetonozhatja a helyét a Forma-1 egyik topcsapatánál.

Kvyat

11. Romain Grosjean (5,86 pont, a leggyakoribb osztályzat: 5)

Nem épp úgy alakult ez az idény a franciák reménységének, ahogy tervezte. A 2013-as dobogós helyek, szuper időmérő edzések és a Kimivel való szoros csata után szinte mindenki azt jósolta, hogy Grosjeanra fényes jövő vár, hogy végre eljutott oda, ahová tehetsége alapján való. Nos, ha ez így is volt, Romaint egyszerre két csapás is érte.

Egyrészt a Renault gyenge, de legalább megbízhatatlan erőforrása, másrészt a Lotus meglepően rossz kasztnija, a teljesen elhibázott dupla orral. Ezzel együtt a lehetőségekhez mérten nem ment rosszul, Maldonadót simán verte.

Maldonado & Grosjean

A pontozásnál az elmúlt évet igen hangsúlyosan vettétek figyelembe, és ezen belül talán kicsit a Lotus és a Renault gyenge munkáját is minősítettétek. Ez persze nem meglepő, hiszen sokszor nagyon nehezen választható ketté a versenyautó és a versenyző teljesítménye. Grosjean a legtöbbet az 5-ös értékelésből kapta, a második helyen pedig itt is a 7-es végzett.

Ez azt mutatja, hogy nehezen tudjátok elhelyezni, nem kiforrott még a róla alkotott általános vélemény. Romain egyébként tavaly még a 6. helyen végzett a legjobb F1-es pilóták szavazásán.

Ami a jövőt illeti, a Lotus 2015-ben már Mercedes motorokkal megy, így Grosjean rajongói mindenképp egy erősebb szezonra számíthatnak.

Grosjean

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Darts: elterjedt kocsmasport vagy több?

    Szeretnék betekintést adni eme gyönyörű sportág történelmébe, mai helyzetébe valamint gyakorlatába is.

  • RF 400R rebuild

    Megszívtam, de túléltem, viszont a vas... De akkor hogyan tovább? Egy partra vetett bálna kalandjai...

  • A Négyhengeres Varjú

    Élménybeszámoló és teszt a Kawasaki ZL400 SE Eliminator típusáról, amiért sokmindent (f)eladtam.

Előzmények

  • A Formula-1 kezdete

    Már jóval a Formula-1-es világbajnokság előtt létre jött az autóversenyzés világa: íme az első nagydíjak, autók és versenyzők.

  • A Forma-1 valaha volt legjobbjai

    Minden idők legjobbjai. A legnagyobb kedvencek. PH!-s felmérés, harmadik, befejező rész.

  • A Forma-1 kedvencei és legjobbjai

    A mai F1 kedvenc pilótái és csapatai. Statisztika. Szavazás. Prohardveres felmérés, második rész.