A Windows Phone tündöklése és bukása

Mi vezetett egy jó ötlettől a világ két legismertebb cégének közös bukásához, és ennek mi a hatása a piacra? – írta: DarkCube, 5 éve

Én és a Windows - szerelem első látásra

Nagy, és nehéz fába vágtam a fejszémet, mikor elhatároztam, hogy megírom ezt a cikket.
A téma nem vidám, és úgy érzem, hiába minden objektivitás (vagy legalábbis kísérlet az objektivitásra), szinte lehetetlen úgy írnom róla, hogy akaratomon kívül valakit, valakiket meg ne bántsak.

Felmerül a kérdés, hogy akkor minek is kezdek bele egy ilyen cikk megírásába. Nos, ez az iromány legalább annyira a saját lelkemnek szól, mint a publikumnak. Legalább egy kicsit ki tudom írni magamból azt a csalódottságot, amit az MS néhány éves munkássága kivált belőlem.

Nagyon fontosnak tartom még az elején leszögezni, hogy jómagam MS, vagy inkább Windows rajongó vagyok. A napokban beszélgettük az egyik barátommal, hogy ki milyen utat járt be a számítástechnika világában, az idő jelen pillanatáig. Jómagam még a jó öreg C64-en kezdtem, kazettás streamerrel, majd 1992 körül egyszerre jelent meg az életemben a klasszikus értelemben vett PC és az Amiga. Igaz, egyik sem saját tulajdonú eszköz volt, mindkettő jószág ismerősnél volt nyúzható.

Majd jöttek az iskolai számtech órák, és az Olivetti gépek, Norton Commanderrel, míg végül 1997-től megékeztem a Windows világába. Onnantól kezdve egészen 2007-ig, egyetemista éveim végéig, és az azóta eltelt tizenegy évben is a Windows világában éltem az életemet. Eleinte erről, majd ezen tanultam, ezen írtam a diplomamunkámat, ezen dolgoztam, ezen játszottam, ezen chateltem, ezen (is) fűztem a lányokat (mIRC, MSN, iWiW - megvan még?), ezen filmeztem. Szóval nem túlzás, ha azt mondom, ezen éltem az életemet, úgy a magánt, mint a közösségit.

Ennek fényében szeretném deklarálni, igen, szeretem a Windowst. 14 éves korom óta az életem része. Az elmúlt 20 évben pedig szerettem és gyűlöltem, annak függvényében, mikor mennyit kellett "küzdenem" vele. De minden küzdelem ellenére a világ legjobb és legproduktívabb OS-ének, ökoszisztémájának tartom

.


A középső... na az vagyok én... :)

Ezt most csak azért meséltem el ilyen hosszan, hogy megértsétek, az én életem a Windows köré épül. Nem Linux, nem OSX, vagy bármilyen más OS köré, hanem a jó öreg Win köré.
Windowsos az asztali gépem, a notebookom, az egyik tabletem (a másik egy iPad, de korábban az is egy Windows tab volt), és a tele... ja, a telefonom nem.
De miért? Nos ez a nagy kérdés, amire ebben a cikkben megpróbálok választ találni.

Még egy dolgot nagyon fontosnak tartok leszögezni. A mostani irományom egy vélemény cikk, ami csak és kizárólag a saját véleményemet tükrözi, semmilyen jellegű provokáció nem célom. Én így látom az elmúlt időszakot, de elfogadom, ha valaki másként látja a dolgokat. Sőt, azt sem tudom garantálni, hogy nem lesz a cikkben egyetlen ténybeli tévedés sem. Nyilván igyekszem objektív és pontos lenni, de mindenki tévedhet, hibázhat.

Szintén fontos tudni, hogy az elemzés közben próbáltam az átlagfelhasználó fejével megközelíteni a témát, és még csak véletlenül sem szakmai módon elemezni a történteket.
Tehetném az utóbbit is hisz jómagam végzettségem szerint közgazdász vagyok, és projektmenedzser (még ha most nem ezen a területen dolgozom), de a "kütyü fan" véna is igen erős bennem. Az elmúlt 10 évben volt rálátásom úgy KKV-s döntéshozatali folyamatokra, mint multinál futó milliárdos giga projektekre.
Tudom, hogy akár egyetlen apró változás is komoly anyagi vonzattal járhat, és komoly munkát adhat a vállalat szinte minden osztályának. Jog, marketing, folyamatszerkesztés, kodifikáció, pénzügy, HR, stb.
Szóval egy nagyvállalat általában jól meggondolja, mit lép, mielőtt lép. De ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy a legbonyolultabb feladat is az első lépéssel kezdődik, és ha már az alapokat is rosszul rakják le... nos... homokra nem lehet várat építeni.

Hiába beszélünk millió vagy akár milliárd dollárokról, és hiperkomplex struktúrákról, sajnos a multik is képesek komoly hibákat elkövetni, elég egy rossz vezető döntés, vagy egy rosszul felmért projekt, egy hibás koncepció, és később ez határozza meg több ezer ember több éves munkáját. Ami rossz esetben akár komoly zsákutcába is vezethet. Bármilyen nagy is legyen egy vállalat, sokszor elég egy nagyon apró, pici hiba és, hogy egy klasszikust idézzek „az anyagi kár jelentős”.

A fenti okfejtést azért vetettem papírra, hogy lássuk, hogy milyen elképzelhetetlenül gigászi munkába vágta a fejét az MS, mikor egy új OS létrehozása mellett döntött.
Itt milliárdokról beszélünk, úgy dollárban, mint munkaórában. Emberek tízezreinek munkája a tét, a legapróbb dolgokat is át kell gondolni, és meg kell feleltetni 195 ország jogszabályi környezetének, szóval a kihívás gigászi. Látni kell - és ezt természetesen én magam is látom - hogy nem szabad abba a hibába esni, hogy egy ilyen komplex dolgot megalkotni könnyű. Nem az.
Mégis, ezek a dolgok jól, mi több rutinból mentek az MS-nak, hisz több tucat, ha nem több száz hasonló projekten volt már túl a cég. Amit ezúttal elrontottak az az alapok lefektetése volt... no meg majdnem minden más.
És amiért ez nem egy szakmai elemzés: az senkit nem érdekel, legalábbis az átlagusert biztosan nem fogja. Őt csak a felhasználói élmény, a végeredmény, és a következmények érdeklik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények