Alaplap javítás: púpos kondenzátor

Segíteni szeretnék azoknak az embereknek, akik nem tudják egy kondenzátor kicserélésének a lépéseit. – írta: Onadiar, 11 éve

Bevezetés, anyagbeszerzésl

A cikkben leírtakat mindenki csak a saját felelősségére csinálja!

Sziasztok!

Azért írtam ezt a cikket, mert részben kíváncsi vagyok, mi is a tapasztalatotok ezen a téren. A másik pedig, hogy segíteni szeretnék azoknak az embereknek, akik esetleg nem tudják mindezt. Jó pár forintot meg lehet vele spórolni, hisz egy számítástechnikai boltban elég hamar rávezetnek a drága, új dolgokra, holott nem is mindig olyan nagy a baj.

Akkor kezdjük is el. A legelső, hogy tisztázzuk, mi is az a kondenzátor.

„Az elektromos töltés tárolására készített technikai eszközöket kondenzátornak (régies nevén „sűrítő”-nek) nevezzük. Minden kondenzátor legalább két párhuzamos vezető anyagból (fegyverzet), és a közöttük lévő szigetelő anyagból (dielektrikum) áll.”

Rendben, akkor ezzel meg is vagyunk. A következő, hogyan is juthatunk hozzá. Legegyszerűbb módja, ha elmegyünk egy elektrotechnikai boltba, és veszünk, amilyen éppen kell nekünk, vagy pedig van egy személyes kedvencem, ami kicsit időigényesebb, de jó időtöltés. Én például számítástechnikai boltokból szoktam elhozni a halott alaplapokat, és abból szedem ki ami éppen kell, de általában csontig szétszedem, hisz nem lehet tudni, mire lesz szükségem!

Két darab kép a rossz lapokról, ezeket úgymond donornak szerzem:

Elég sok jó alkatrész van rajtuk, amiket később is felhasználhatok.

A következő képen pedig egy kis gyűjtemény az eddig leszedett és még nem felhasznált kondenzátorokról és egyéb alkatrészekről:

Egy kondenzátor csere még nem 100%-os művelet, hogy egy rossz alaplap jó legyen, hisz nem biztos, hogy ez a baja, de néha elég látható jelei vannak a kondenzátor kisülésének!

A képen látható, hogy fel vannak púposodva, ez annak a jele, hogy „elfáradnak” a kondenzátorok! Ilyen esetben ki kell cserélni a kondenzátort, és ha nincs más hibája az alaplapnak, akkor már megy is! Néha érdemes jól megvizsgálni a lapunkat, hogy miért is nem indul, mielőtt elvisszük a boltba, ha nem szeretnénk otthagyni egy marék pénzt! Persze erre jó a garancia, de az nem mindig van, és nem mindenkinek!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!