ASUS Transformer Book T101HA

Kisméretű Windows 10-es táblagép, amit bárhol előkaphatsz munkára vagy akár szórakozásra is. – írta: Romvr, 7 éve

Játék és egyéb teszt

Játékok

Már itt az elején le kell szögeznem, hogy nem játékra vettem ezt a kütyüt. Arra ott az asztali gépem, hiszen talán még egy olcsóbb laptop is jobb választás lenne. Igazából bármi más jobb választás lenne, mint egy Intel Atom által csúcsra járatott 10"-os táblagép.

De mivel itt a fórumon sok a játékoskedvű ember, ezért pusztán az ő kedvükért (virágot az öltözőbe kérem) feltettem pár ismertebb címet is. Kalandozásomat valahol 2004 végén a nálam örökzöld Half Life 2-vel kezdtem.

Előzetesben érdemes tudni erről a játékról hogy már a megjelenése napján sem volt egetverő gépigénye, vígan elfutott a kétmagos AMD gépemen és az alsó kategóriás nVidia VGA-mon 2 GB RAM mellett. Így szinte biztosra vettem, hogy közepes környéki beállításokon az ASUS T101HA is élvezhető tempóra képes sarkallni.

A fenti beállítások mellett a játék 35-55 fps között futott. Persze ha élsimítást vagy anizotropikus szűrést is ráraktam, akkor közelebb voltunk a 20 mint a 30 fps értékhez, így azt nem ajánlom senkinek.

Miután kimókáztam magam Gordon Freeman, magyar nevén Néma Levente kalandjain, egy heveny bakugrással áttértem 2007-re, és az akkori idők egyik PC-gyilkos játékára, a Crysis első részére. Emlékszem anno mindent minimumra állítva se volt meg mindenhol a 25 fps lélektani határ. Így hát most is alacsony beállítást céloztam meg, noha a játék beépített Optimális Beállítás menüje szerint közepes grafikán is vígan fog menni... hát nagyobbat csak akkor tévedett volna, ha azt állítja, a Baljós Árnyak időtlen klasszikus. Mivel a mérési tűrési határ alatt három fényévvel volt a mutató... mit cifrázzam, 3 képkockát kaptam csak másodpercenként.

Viszont a fenti beállításokkal már egy élvezhetőnek csak barokkos túlzással nevezhető 25-30 fps-t kapunk, ha éppen olyan helyre nézünk, ahol nem történik semmi... akinek alacsonyan van a fájdalomküszöbe, annak jó lesz. Minden másra meg ott a MasterCard.

A fentiekből úgy vélem, szinte mindenkinek körvonalazódik egy kép, hogy játékok terén mire számíthat, ha ASUS T101HA vásárlási lázban égve nekiállna telepíteni egyet rá. Röviden összefoglalva: 15 éves játékokat még tud futtatni, újabbakat már nem annyira. Witcher 3-at vagy Dishonored 2-t lehetőleg meg se próbáljuk telepíteni, mert megbomlik a tér-idő kontinuum. Vagy csak elfüstöl az egész szerkezet. De ki lepődött meg ezen?

Szerkesztők

Ebben a szekcióban sem lesz túl sok lényegi tartalom, mivel az 1280x800-as felbontás és a 10" erősen bekorlátozza a lehetőségeinket a képszerkesztés területén. Persze fel lehet tenni mondjuk egy GIMP-et, de nem lesz túl sok hely a munkára... sem erőforrás, mint a játékok esetén, de pár gyors javítást vagy egyszerűbb rajzokat tudunk csinálni. Nagy segítségre lehet egy érintőceruza. Én is végre kiélhettem a mélyen bennem lévő művészi hajlamaim.

Aki pedig szeret a programok mélyére túrni és könyékig vájkálni kódokban, algoritmusosban, és hasonló, földi halandóknak mágiával felérő programozási tevékenységet végezni, hát ők is az ereiket kezdik vagdosni egy ekkora kijelzőn. Már ha megtalálják, mert tíz perc után kifolyik a szemük, az is biztos.

Viszont szöveget szerkeszteni, táblázatokban matatni, megtartva a mértékletességet azt lehet nyugodtan. Szerencsére a 2016-os Office már támogatja az érintőkijelzőket, és viszonylag kényelmesen tudunk formázást állítani vagy képleteket bepötyögni.

Filmlejátszás

Tekintve hogy a fő felhasználási terület számomra a sorozatok nézése ezen a kis készüléken, ha úton vagyok, vagy akár otthon is kiülve a kertbe, ezért nem elhanyagolható, miként képes lejátszani a médiatartalmakat. Nos, hát prímán.

Az ASUS T101HA képes akár 4K-s felvételeket is lejátszani, így nem okoz neki nehézséget egy faék egyszerűségű 720p-s MKV. Sőt az MKV-t már a Windows 10 beépített lejátszója is meglepően jól kezeli. Az viszont annál is meglepőbb, hogy ez a lejátszó nem éppen a touch kezelésre van optimalizálva a pöttöm kis ikonjai miatt. Leállítani a videót nem csak egy-két bökés, hanem meg kell találni a picike play gombot. Számomra kényelmesebb az MPHC, mert egy bökésre elindul vagy leáll a felvétel.

Ráadásul a sztereó hangszórók is meglepően jó minőségben képesek visszaadni a hangzást. Nem torzítanak még maximumra állítva sem, és noha nem pótolnak egy komplett diszkófelszerelést, de ha berakjuk a szoba közepére zenét lejátszva, akkor még beszélgetés mellett is hallható marad a zene.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények