Asus TUF FX505DU: egyik fele nyers, másik égett

Sajnos ez a gép sem olyan, hogy a dobozból kivéve tökéletes, minden jól fut rajta. – írta: Darth_Revan, 5 éve

Felszereltség és a titkolt funkció

Ilyet sem lehetett eddig sűrűn látni... AMD és NVIDIA barátsága egy laptopban. A processzor az AMD legújabb alacsony fogyasztású, mindössze 35W-os CPU-ja, a Ryzen 7 3750H, a gyorsítókártya pedig az NVIDIA legújabb kártyája, a GTX 1660 Ti. Igen, gyorsítókártya, mivel ez a gép is "Optimus" laptop, azaz a nagy teljesítményű VGA csak játékok (vagy célzottan azt használó szoftver) esetében aktív, és kevésbé erőforrás-igényes használat mellett a CPU-ba épített alacsony fogyasztású VGA dolgozik. Illetve maga a kijelző panel is a CPU-ba épített megjelenítőhöz van kötve, és az kezeli, függetlenül az NVIDIA kártyától. Mivel jelen esetben nem Intel CPU van, így nem Intel HD grafikus kártya dolgozik az NVIDIA mellett, hanem Vega 10, aminek alacsony fogyasztása mellett van egy óriási előnye az Intel grafikus megoldásával szemben.

Kijelző

Kijelző terén hála az égnek a már unalmas LG, Samsung vagy AUO gyártó helyett ezúttal a híres és igazán népszerű Panda nevű világméretű multinacionális cég lett a befutó, és azon belül is az LM156LF-GL mellett tették le a voksot.
Azt érdemes tudni erről a kijelzőről, hogy Full HD felbontás mellett 120 Hz képfrissítést tud. Van olyan magyar bolt, aki úgy árulja ezt a laptopot, hogy a termékleírásnál 5 ms válaszidőt ír, ami sajnos téves információ.

A pclab.pl mérése alapján a B2W válaszidő valójában 17,6 ms, ami azt jelenti, hogy nagyon gyors mozgásnál szellemképet húznak a tárgyak maguk után. Játékon belül ez annyiban nyilvánul meg, hogy gyors mozgásnál nagyon enyhe blur effektet látni.

További "öröm", hogy IPS panel létére a látószögek ugyan jók, de színmegjelenítés terén sajnos az olcsó TN panelek kategóriájába esik, és mindössze kb. 60% sRGB színmegjelenítést tud.

Tehát adott egy 120 Hz-es panel, ami ugyan nagyon jó, viszont a közepes minőségű színmegjelenítés és a nagy válaszidő picit rondít a rajta. Viszont van egy olyan funkció, ami kiegyenlíti a mérleget. Egy olyan funkció, amit érdekes módon sem az ASUS, sem egyetlen nagynevű tesztelő sem említett sehol. Ez pedig az, hogy mivel a Vega 10 kezeli a megjelenítőt, ezért ezzel a beépített panellel a gép tud FreeSync-et !

A funkció megjelenéséhez az ASUS által biztosított AMD VGA driver helyett az AMD oldalán elérhető legfrissebb drivert kell használni, mivel ez telepíti a Catalyst szoftvert, amiben ki/be tudjuk kapcsolni. Az ASUS oldaláról leszedett driver nem tartalmazza ezt a szoftvert, és ha az MS letöltőoldaláról le akarjuk tölteni a DCH driverhez való AMD Radeon™ Settings Lite alkalmazást, akkor letöltésnél "Error"-t dob, valószínűleg azért, mert az ASUS által készített driverrel nem kompatibilis.

AMD FreeSync nagy hátránya volt régen, hogy sokáig zsákbamacska volt, hogy monitoroknál mi az a tartomány, ahol működik, ugyanis van egy minimális és maximális érték, ami alatt és fölött nem működik. Ezen sokat segített az AMD azzal, hogy a hivatalos oldalukon elérhetővé tettek egy listát, amiből kideríthető. Laptopok esetében azonban más a helyzet, ugyanis ott még mindig zsákbamacska. Ez a gép az ötödik olyan laptop, ami beépített panellel FreeSync-et is tud kezelni. Ilyen gépek terén jelenleg a csúcs az Acer Helios 500 AMD Vega 56 VGA-val és 144 Hz-es kijelzővel, azonban ott a működési tartománya 60-144 Hz a FreeSync-nek, azaz ha egy komolyabb játék esetében (pl. Rise of the Tomb Raider) leesik 60 fps alá a képkockaszám, akkor már kikapcsol a FreeSync.
Ennél a Panda panelnél azonban 48 fps-ig működik a szinkronizáció. További plusz pont a Helios-hoz képest, hogy a Helios esetében csak a gyártó által évente egyszer, teliholdkor kiadott gyártói driverrel működik a FreeSync, ennél az ASUS gépnél viszont az AMD által kiadott naprakész friss driverrel is.
Hogy miért jó a FreeSync? Röviden ez a funkció azt csinálja, hogy mindig szinkronizálja a monitort a játék által megjelenített képkockaszámhoz és ennek köszönhetően folyékonyabbnak tűnnek a játékok (régieknél előfordulhat, hogy nem támogatják). Emiatt pl. 55 fps-sel futó játék szemmel láthatóan simábban fut itt, mint egy hagyományos Optimus-os gépen, amiben Intel VGA kezeli a kijelzőt, mivel ott nincsen szinkronizálva a képkockaszám a kijelzőhöz. Nagyon sokan azért sírtak, mert nekik több akkuidő kell, és nem kell nekik G-Sync a folyamatosabb játékhoz, sokaknak viszont a G-Sync a fontosabb a simább játék miatt. Most az ASUS végre a két tábor kívánságát kombinálta az AMD FreeSync és az Optimus segítségével.

Természetesen leellenőriztem, hogy valóban működik-e ez a dolog, vagy csak véletlenül, szoftverhiba miatt jelenik meg a kapcsoló. A teszthez külön erre a célra készített programot használtam, ami maga is megerősítette a funkció jelenlétét:

Amikor a fenti programban kikapcsoltam a FreeSync-et, akkor szemmel láthatóan darabosabb lett a szélerőmű forgólapátjának mozgása, azaz nem csak dekoráció a gomb az AMD szoftverében, hanem valóban, a gyakorlatban is működik.

Hogy ez miért nincs sehol hirdetve, az rejtély, hisz sokat segít, és az azt támogató játékok szemmel láthatóan jobban futnak, mint az ennél drágább, Intel+NVIDIA Optimusos gépeken.

Fenti képeket elnézve lehet, hogy feltűnt néhány embernek, ezért megemlítem, hogy nem tévedés, az alkalmazott AMD Chipset miatt a GTX 1660 Ti x16 buszsebesség helyett csak x8-on üzemel, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a 2666 MHz @ CL15 RAM-ok is 2400 MHz@CL14 beállítással működnek csak a CPU miatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt