Atom+Ion HTPC egy CD lejátszó házában

Az Atom+Ion platform kitűnő alap egy filmlejátszásra specializált számítógép számára. – írta: Oldmobil, 14 éve

Bevezetés

Hosszas keresgélés és mérlegelés után döntöttem úgy, hogy otthoni médialejátszásra egy Atom+Ion kiépítésű mini PC-t fogok használni egy linuxos XBMC frontend programmal. A ház szerencsére már megvolt, kezdődhetett az építés, majd a telepítés, amelyek számos buktatót rejtettek magukban.

Úgy tűnhet, hogy a HTPC fogalma egy jól körülhatárolt dolog, mégis nagyon sokan nagyon sokféleképp képzelik el azt, más-más dologra akarják használni a nappaliban elhelyezett számítógépüket. Van akinek az alacsony fogyasztás a legfontosabb, van aki torrentezni, van aki játszani akar rajta, van aki kizárólag filmnézésre használná, van aki 7/24-ben hajtaná, van aki csak néha kapcsolná be, van aki 30 000 Ft-ból akarná megoldani, van aki csak házra a dupláját szánja. Láttam már erőművet és extrém módon underclockolt és undervoltolt passzív gépet is nappaliban.


[+]

Találjátok ki, hogy melyik a HTPC! :-))

Az én követelményrendszerem a következő volt: Legyen egy kis fogyasztású eszköz, amelyik beépíthető a már meglévő Denon CD lejátszó dobozába, játssza le gond nélkül a HD-felbontású filmeket, legyen rajta HDMI-kimenet, nem kell bele nagy háttértár, mert minden tartalom egy NAS-ról jön, nem kell torrenteznie (azt is NAS csinálja) nem akarok rajta játszani. Ne legyen több a rendszer felállási ideje fél percnél, viszont legyen benne optikai meghajtó, hogy kiválthassa a DVD-lejátszót. Nem követelmény a passzív hűtés, de azért legyen csendes.
Az eddigiekben egy régi Microsoft XBOX konzolt használtam hálózati médialejátszónak az eredetileg hozzá fejlesztett, de ma már multiplatformos XBMC médiacenter programmal. Anno ezt építettem be a Denon CD házába, amiről itt olvasható a leírás. Ez azonban nem birkózik meg a HD tartalmakkal, így megérett a leváltásra.

A jelöltek

Nagyon sok fórumot kiolvastam és sokáig úgy tűnt, hogy valamilyen céleszköz, ún. hálózati HD médialejátszó lesz a választott: Ferguson Ariva 110 HD, Asus O!Play, A.C.Ryan HD Mini, WDTV Live, Xtremer, valamelyik Novatron modell, amelyen különösen tetszett a beépített képernyő, egy régi Popcorn Hour, amelyik etalonnak számított, esetleg ennek egy újabb változata.
Ezek kb. 20 000 Ft-től kb. 60 000-ig kaphatóak, gond nélkül lejátsszák a HD tartalmakat is (mkv ill. H.264), kezelik a feliratfájlokat, keveset fogyasztanak, és folyamatosan fejlődnek. Az ördög azonban a részletekben lakozik, mert minél több fórum hozzászólást olvastam el a különböző eszközökkel kapcsolatban, annál több kérdőjel jelent meg a lehetséges jelöltek neve mellett.

Hálózati HD lejátszók. Ami olcsó az nem elég jó, ami jó lenne az nagyon drága.

A gyári firmware a legtöbb eszköznél még a sokadik verziónál is bugos, mindenki csak várja a frissítéseket, miközben a hozzáértők házi fimwareket berhelnek. Ezek az eszközök általában nem kezelik a rájuk dugott USB-s optikai meghajtót, de ha mégis, akkor lehet, hogy csak bizonyos típusokat, de akkor sem biztos, hogy lejátsszák a gyári DVD-ket, mert a gyártó nem veszi meg az ehhez szükséges liszenszeket. Azt sem tudni, hogy meddig tart majd a gyári támogatás, meddig lesz kodek-kompatibilitás. Cserébe viszont nem kell telepítgetni egyszerű őket kezelni és viszonylag üzembiztosak. Az derült ki, hogy egy olyan készülék, ami kielégítené az igényeimet, akár 60-80 000 forintba is bele kerülne, miközben még mindig jó néhány kérdőjel maradna a listán. A jó öreg XBOX-on megszokott XBMC-hez képest viszont kényelem és rugalmasság szempontjából egytől-egyig mind visszalépés lett volna.

A megoldás

A keresgélés közben számos írást olvastam végig, amelyek között két nagyon érdekes is akadt, mind a kettő itt a Logouton jelent meg 2009-ben a helyi HTPC szakkör két illusztris tagjának tollából: XBMC Ionon és Zotac IONITX-A-U - az ideális HTPC?
A kérdés, tehát eldőlt, kell egy mini-ITX méretű alaplap kétmagos Intel Atom procival és egy integrált Nvidia Ion videokártyával. Ez utóbbi a hardveres gyorsításnak köszönhetően gond nélkül viszi a HD filmeket, a rendszer keveset fogyaszt, kis méretű, könnyen szerelhető. (A megoldás további részleteiről és az XBMC program előnyeiről a két hivatkozott cikkben írnak a szerzők, ezekre most nem térnék ki.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt