A legendás Deep Purple

Amit alkottak, az örök. Tanítani kellene, mint a klasszikusokat: Mozartot, Debussyt vagy Beethowent. – írta: old rocker, 13 éve

A tagok

A tagok adatai:

Jon Lord 1941-ben született Leicesterben. Első zongoraleckéit hét éves korában vette. Tíz esztendeig tanult, elvégezte az állami zeneiskolát, majd rövid ideig zeneelméletet és komponálást tanult. Dolgozott egy ügyvédi irodában, majd 1962-től ösztöndíjasként tanult a londoni központi dráma és színjátszó iskolában. Két év múlva végleg becsapta maga mögött az iskola kapuit és ezzel megkezdte hivatásos zenész életét.

Richard Harold Blackmore, a mosolynélküli zenész – így nevezték el örökké mogorva arckifejezése miatt - 1945. április 14-én született.

A gitárt 11 éves korában fedezte fel és először a klasszikusokat kezdte tanulmányozni. A fiú jó értelemben vett mániákus lett, szinte éjjel-nappal gyakorolt. A kitartó munkának az lett az eredménye, hogy már 16 éves korában beszéltek szakmai körökben Ritchie technikájáról. Játszott néhány zenekarban, miközben egy londoni reptéren rádióműszerészként dolgozott. Egyre büszkébb volt arra, hogy a napi 6 órás gyakorlással olyan virtuozitásra tett szert, aminek kezdtek a csodájára járni.

Ian Paice 1948 június 19-én született Nottinghamban. Apja különféle táncegyüttesek zongorakísérője volt.

Paice 16 éves korában kezdte el püfölni a bőröket, majd némi gyakorlat megszerzése után előbb apja zenekarában, majd a The Maze-ben játszott.

Ian Gillan 1945 augusztus 19-én született.

Az ő környezetében is fontos szerepet játszott a zene, apja hivatásos operaénekes volt. Az ifjú Gillan rengeteg Elvis dalt hallgatott és hamarosan rájött, a rock and roll az ő világa. Néhány barátjával zenekart alapított ahol ő énekelt és dobolt. 1965ben csatlakozott az Episode Six-hez. Ebben a zenekarban volt basszusgitáros Roger Glover.

Roger David Glover 1945. november 30-án született dél-walesben.

Kilencéves volt, amikor a szülei Londonba költöztek és kocsmát nyitottak, ahol a bárban egymást váltották a különféle zenekarok. Roger hamar megkedvelte a zenét és maga is próbálkozott a gitár kezelésével. 1963-ban megkezdte tanulmányait a Hornsey-i művészeti főiskolán és ekkor lett korábbi zenekara új neve az Episode Six. 1965-ben csatlakozott hozzájuk Ian Gillan, s mivel az együttes már komoly profinak számított a pályán, Rogernek hamarosan választania kellett a főiskola és a zene között.

A második felállás megalakulásakor Roger Gloverre társai teljesítményei lenyűgözően hatottak; ettől feldobódva gyorsan írt néhány számot, a későbbi mesterműveket: ezek voltak a Speed King, az Into the fire, és a Child in time.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények