Dell Latitude E6320 - újraszabva

Munkahelyemen a 2011-es év talán legnagyobb IT feladata a Windows 7 + Office 2010-re való átállás... – írta: Gusztáv, 12 éve

Külső

A csomagolásra kár szót vesztegetni, egyszerű kartondoboz, benne a gép két műanyag habszivacs közt rögzítve, külön dobozban a kompakt 65W-os hálózati töltő. Alapból csak a webkamera CD-jét találjuk a dobozban, plusz némi papírárut (safety manual + software license agreement), ami nálam egyből repült a szelektív kukába.

A gyártónál régi gyakorlat, hogy egy típusból minden harmadik modell kap új design-t. Most az előző két E széria baltával faragott formáját felváltották a lekerekített ívek. Érdekes módon ezzel a Dell pont szembemegy az aktuális trendekkel, ez megfigyelhető a gép többi fizikai méretén is: 25-30 mm-es vastagságával és picivel 2 kiló feletti tömegével nem épp egy pehelysúlyú versenyző a méretkategóriában. Egy biztos, ezt a gépet kevesen fogják megvádolni az MacBook design másolásával.

Becsukott állapotban a laptop kinézete elég egyedi, külsején három szín és textúra dominál. A gép váza magnézium ötvözetből készül, a gyártó ezt hangzatosan Tri-metal borításnak nevezi. A Dell szerint a váz megfelel a MIL-STD 810G szabvány szerinti tesztelésnek is (ez most úgy néz ki, kötelező elemmé vált a business gépek között). A fedlap szálcsiszolt, grafitszürke, galvanizált alumínium. Az alsó részén találunk két fehér visszajelző ledet (bekapcsolás, akku töltés), felső másfél centiméterén egy recés műanyag betétet, ami mögé került a wifi és a 3G modem antennája. Talán a fedlap tűnik a gép legkevésbé ellenálló résznek, de jó tudni, hogy az alu borítás alatt is megtalálható a magnézium váz, csak utána következik a kijelző. A középső részen a festetlen ötvözettel találkozhatunk, az alsó lemezt porbevonatú festést kapott, így jól ellenáll a használatból adódó igénybevételnek.

A viszonylag szerény számú csatlakozót szépen szétszórták a laptop oldalain. Bal oldalon találjuk az analóg monitor kimenetet, egy kombinált sztereó fejhallgató-/mikrofoncsatlakozót, a hűtés méretes kivezető nyílását, az oldalra kihúzható hdd fiókot felette az intelligens-kártya olvasót.

Jobb oldalon két USB csatlakozót (az egyik E-sata-val kombinált), a cserélhető optikai meghajtót, felette a vezetéknélküli csatlakozókat tiltó reteszt és a 34 mm-es ExpressCard csatlakozót. Az optikai meghajtó helyére Airbay modul (ha egy kis súlyt szeretnénk spórolni), másodlagos merevlemez, 3 cellás kiegészítő akkumulátor vagy 2 db USB 3.0 csatlakozót tartalmazó modul kerülhet.

Előre csak a beépített sztereó hangszórók rácsai és a memóriakártya-olvasó került, kijelző rögzítő reteszt nincs.

A hátsó oldal legnagyobb részét az akkumulátor foglalja el, ezt közrefogja a mini-HDMI kimenet és a Kensington zár. Érdekes megoldás a hátsó két sarok ferde kialakítása, ide a LAN és a tápcsatlakozó került. Így a csatlakoztatott vezetékek ferdén állnak ki a laptopból. A géphez létezik 3, 6 és 9 cellás akkumulátor, már a 6 cellás is 2 cm-t kilóg hátrafelé. Ehhez az akkumulátorhoz extra pénzért vásárolhatunk 3 éves garanciakiterjesztést is. Valamint kapható egy 9 cellás kiegészítő akkumulátor, amely a gép aljára rögzíthető, a dokkoló csatlakozót felhasználva.

Alul találjuk a dokkoló csatlakozóját, két kivezető nyílást, ahol távozhat a billentyűzetre öntött folyadék (eddig ilyennel nem találkozhattunk a Latitude laptopokon) és az akkumulátor rögzítő reteszeket. Az akkumulátort eltávolítva tudjuk behelyezni a SIM kártyát az opcionális 3G modulhoz.

10 db csavar oldása után levehetjük a teljes alsó borítólemezt és oldalra kihúzatjuk a hdd-t fém bölcsőjéből. A notebook belsejét szemügyre véve láthatjuk a masszív fém keretet, ami védi a gép belsejét, és hogy van még egy szabad félmagas PCI Express bővítőhely.

A kijelzőt nem rögzíti semmi, de becsukott állapotban az acél zsanérok így is stabilan zárva tartják. Kinyitásnál érdemes a másik kezünkkel a gép alsó részét megfogni, különben hajlamos hátraborulni. A kijelző minden helyzetben stabilan megáll és több mint 180 fokban nyitható. Matt felületet kapott, felbontása a mostanában általános 1366x768. Oldalt a kávája talán az átlagosnál kicsit szélesebb (20 mm). A káva fém széle és a műanyag belső rész között egy gumi tömítés található, ami állítólag megakadályozza, hogy csukott állapotban szennyeződés kerüljön a kijelző és a billentyűzet közé.
Felül találjuk a 720p-s webkamerát a hozzá tartozó visszajelző leddel és a sztereó mikrofont.

A csuklótámasz nagyon kellemes tapintású műanyagból készül, engem legjobban a gumira emlékeztet. A billentyűzet felett csak a bekapcsológombot találjuk, bal oldalon 3 db fehér állapotjelző ledet (hdd, töltés, wifi), jobb oldalon hangerőszabályzó és némító gombokat. A Num lock -Scroll lock aktiválásáról csak az OSD tájékoztat, viszont a Caps lock gomb kapott egy kis visszajelző ledet magán a gombon. A billentyűzet körül egy narancssárga díszítő csík és a fémnek látszó műanyag betét dobja fel a látványt. A gombsor a divatnak ellenállva hagyományos kialakítású, normális méretű kurzorgombokkal, az Insert - Page Down hatosnak is mind jutott dedikált gomb (4 + 2 kialakításban). Nagyon kellemes használni, jól érezhető nyomáspontja van, gépelés közben minimális horpadást, rugalmasságot sem tapasztalunk. Az sötétben való gépelést 4 fokozatban állítható háttérvilágítás segíti (manuálisan kell aktiválni, mivel a megszokott fényérzékelőt lehagyták a gépről). Mint már írtam, folyadékálló.

A touchpad mérete széllességben nőtt az elődhöz képest, támogatja a gesztusokat. Alatta két különálló gombot találunk, amelyek nagyon finoman, hangtalanul járnak. Van pöcökegér is, külön scroll gombbal (én beáldoznám egy nagyobb touchpad-ért, mert most attól veszi el a helyet). Minőségéről nem igazán tudok nyilatkozni, soha nem használtam egyik gépemen sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények