Dell XPS M1730: Gamer laptop hard fokozaton

Az egykori, abszolút csúcskategóriás, (SLI-s) Dell XPS laptop bemutatóját készítettem el nektek! – írta: bacsis, 10 éve

Bevezető a vas rejtelmeibe

Már egy ideje a birtokomban van Fücsök007-nek köszönhetően egy Dell XPS M1730-as igazi gamer laptop, amit szeretnék most nektek alaposan bemutatni!

Magát a gépet a gyártó még 2007 októberében dobta piacra, s az abszolút csúcskategóriába szánta a laptopot, amit úgy oldott meg, hogy az akkori elérhető legerősebb hardverekből válogatta össze az alkatrészeket.

Ha a gépre ránézünk, már első látásra látszik, hogy tényleg minőségi géppel van dolgunk. Persze a komoly minőséget mindig is meg kellett fizetni, így természetesen ennél a gépnél is, hiszen a laptop újkori ára több mint félmillió Ft. volt, ami felszereltségtől függően akár 700 ezer Ft. fölé is kúszhatott.

A laptop háza alumínium és magnézium ötvözetéből készült, és csillogó felületet kapott. A fedlap, ha a gép bekapcsolt állapotban van, akkor több színben is világíthat, ami jelen esetben piros színnel van megoldva, és a DELL logó is világít.

Ha a gépet kinyitjuk, akkor látható, hogy a billentyűzet is kapott háttérvilágítást, továbbá a touchpadba és a hangszórókba is lett elrejtve fényforrás, ráadásul ezeknek a színét a BIOS-ból változtathatjuk. Összesen 16 különböző szín áll rendelkezésünkre.

Fontos megjegyezni még a laptop egyik különlegességét, ami a billentyűzet fölött található. Ami nem más, mint a Logitech G15-ös billentyűzetéről átköltöztetett LCD kijelző, ami arra jó, hogy különböző információkat írassunk ki, mint például hőmérséklet, terheltségi szint, de vannak játékok is, amik támogatják, így akár pl. az adott játékban a lőszer mennyiséget vagy az életerőnket is ki tudja jelezni.

A laptop bal oldalán található az optikai meghajtó, kártyaolvasó, Firewire port, egy USB, és a DVI és
S-video csatlakozó is.

A jobb oldalon csak a Wifi és a Bluetooth ki/bekapcsoló gombját találjuk, továbbá még 2 USB portot.

A hátulján a töltő csatlakozóját láthatjuk, még egy USB portot, a LAN csatlakozót, és a hatalmas nagy szellőzőnyílásokat.

A gép alján látható, hogy itt szívják be a ventilátorok a friss levegőt, épp ezért nem ajánlatos, főleg hosszú távon pl. ágyra rakni a gépet, és úgy használni, mert könnyen túlmelegedhet. Illetve látható a 85 W/h-s akkumulátor, ami elég „bika”, de kell is, egy ilyen erőműnél. Amúgy egy jó állapotú akkumulátor kb. 1-1,5 órát tudja elvinni a gépet, természetesen nem játék mellett.

Mint fentebb írtam, amikor a gép készült, az akkori abszolút csúcs hardverek kerültek a gépbe beépítésre, amik a következők:

17,3 colos 1920X1200-as felbontású IPS kijelző
Intel Core 2 Extreme X7900 CPU 2,8 GHz
Geforce 9800M GT SLI VGA kártyák
250 GB SATA HDD
8 GB DDR2 667 MHz memória
A HDD természetesen bővíthető, akár SSD-re is, sőt igény esetén akár egyszerre 2 háttértárat is elhelyezhetünk a gépben.

Jelen CPU, mivel Extreme, ezért a szorzója szabadon állítható akár fölfelé is, így a gyári 2,8 GHz igény esetén feljebb pakolható, persze csak ésszel, mert a hűtés végül is elég jól lett megtervezve, azért vannak korlátai.

VGA-ból a 2 db 9800M GT SLI-be van kötve, s ezekről, a kártyákról annyit kell tudni, hogy a G92M GPU-ra épülnek, ám az asztali 9800 GT-kkel szemben 112 Shader processzorból csak 96 aktív. A GPU órajele pedig 500 MHz. Természetesen a 256 bites memóriabusz áll rendelkezésünkre, ami végén 512 MB-nyi GDDR3 VRam érhető el. Ezek órajele effektív 1600 MHz.

Ha a kártyák teljesítményét asztali VGA-hoz szeretnék hasonlítani, akkor valahol a Geforce 9600 GT és 9800 GT között van, illetve az AMD oldalról pedig a HD3870-es Radeon szintje körül. De természetesen az SLI ezt a teljesítményszintet optimális helyzetben duplájára emeli, így akár egy Radeon HD4850 vagy Geforce 9800 GTX szintje csíphető meg.

Memóriából a maximális mennyiség áll rendelkezésre, amit csak támogat a gép, ami még akár évekkel később is elég lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények