Notebookvadászat, avagy élet a ROG-on túl

Olcsó húsnak híg a leve? Nos, nem feltétlenül, ezért az összegért kívánni sem tudtam volna jobb gépet magamnak. – írta: capulet75, 9 éve

Előzmény és a jelöltek

Csereérett lett a jelenlegi notebookom, két éves lesz lassan, és anno a külföldre költözés miatt szükségmegoldásnak választottam.
Ebben a szerepkörben elég jól helytállt az ASUS N53TA modellje, amelyet West fórumtárstól vásároltam újonnan, dobozban, számlával. Négymagos AMD processzor, ami hála a K10 statnak, viszonylag korrekt tempóval képes teljesíteni a rá bízott feladatokat, 8 GB-ra bővített memóriamennyiség, és egy hibrid videokártya, a HD 6720 (6650M + 6520) ami nagyjából egy asztali HD5670-nek felel meg. Bár ez nem hangzik túl acélosan, de meglepően részletgazdagon futtatta például a Mafia II-t, hisz szükség esetén több mint 2 GB memóriából tudott gazdálkodni, a 750 GB-os HDD-n pedig mindent magammal tudtam vinni, amit akartam.

Természetesen a régi asztali erőművemhez képest fájdalmasan vérszegény, de a vele szemben támasztott elvárásokat bőven teljesítette. Még a szörnyen optimalizált GTA4 is viszonylag jól eldöcögött rajta. Ezt a gépet akartam lecserélni, mert már keveselltem a teljesítményét, eljött az ideje egy izmos laptopnak.

Most jön apák napja, párom úgy döntött, hogy ezt most ajándékba kapom, ehhez kettőszáznegyvenezer jó magyar birodalmi forintnak megfelelő keményvaluta állt a rendelkezésemre. Arra gondoltam, hogy használtan biztos erősebbet tudok venni, ezért kutakodtam kicsit a neten ebben az irányban.

Preferenciáim a következőképp alakultak: Intel i7 CPU, legalább 8 GB RAM, legalább 120 GB-os SSD, legalább 2 GB-os erős, nem integrált VGA, full HD kijelző.

Először a megfizethető játékos laptopok szinonimájaként számon tartott Lenovo Y széria izmosabb darabjai felé fordult a figyelmem, ám némi fórumozás után kiderült, hogy ezek bizony problémásak tudnak lenni és a komoly teljesítményt itt maximum az SLI technológiával szerelt példányok nyújtanák, azok pedig megfőnek az elégtelen hűtés miatt. Két videokártya, kétszer annyi hőforrás, kétszer annyi hibalehetőség. Ezen a szinten ezt szerettem volna elkerülni, bár viszonylag baráti áron találtam egy megfelelő példányt, ám végül lemondtam róla.

Az előirányzott összegből szóba jött még a méltán népszerű ASUS ROG széria, az audiobajnok MSI gamer példányai, és az Alienware. Vannak még egyéb gyártók is megfelelő paraméterekkel, ám robusztus, rendesen hűtött notebookokat nem sokan árulnak.

Gondolom, mondanom sem kell, hogy az Alienware elképesztően túl van árazva, olyan darabokat árultak ebben az ársávban, amelyek még első-második generációs i7-tel és 1 – 1,5 GB-os VGA-val szereltek (és kivétel nélkül halott akkumulátorral).
Az ASUS és az MSI használt cuccai már jobban néztek ki, itt már akadt harmadik generációs CPU, és a GTX560M három gigabájt memóriával kínált változata. Noha itt még SSD nem volt egyik gépben sem, ám ezt elfogadható későbbi beruházásnak tartottam.

A kutakodás közben találtam egy ígéretes vasat, ami VISION felirattal ellátott fedlap alatt egy Radeon 7970M-re upgrade-elt 15,6-os laptopot takart. 500 GB HDD, 8 GB RAM, full HD, bár "csak" egy második generációs CPU volt benne, de azok közül is egy erősebb darab, és az i7 az i7, elégséges az még bőven, és a 7970M egy bitang jó mobil VGA. Teljesítményben valahol a 755M SLI vagy a GTX680M szintjén van, ami azért eléggé korrekt, és az eredetileg benne levő GTX560-ast jócskán veri. Mindezt nem egészen 200K HUF-ért.

Viszont ez a márka... VISION... ez meg mi a fene? Ujjacskáim a klaviatúrára görbültek és pillanatok alatt kiderítettem, hogy igazából egy Clevo által gyártott és egy skandináv cég révén forgalmazott masina. A tajvani székhelyű Clevo speciális üzletpolitikával bír, az általuk fejlesztett eszközöket tucatnyi cég a saját neve alatt hozza forgalomba. Így lehet az, hogy az általam nézett gépet csak Európában legalább három cég forgalmazza (forgalmazta) különböző márkanéven. Nekem a dán MM Vision által forgalmazott modell jutott.

Intermezzo: a Clevo jelenlegi kínálatában rábukkantam egy nagyon érdekes gépre. A notebookot lehet kérni Intel® Core™ i7-4930K vagy akár Intel® Core™ i7-4960X processzorral is, ami ugyebár desktop CPU, de belefaragták egy notiba, és opció a GTX980M SLI, plusz a 32 GB 2133 MHz-es RAM.

Ennek a processzornak a létjogosultságát ebben a szegmensben nem igazán értem, hisz túlhajtani nem lehet, mert nincs az a notebookhűtés, ami bírná az alapból is 130W-os TDP további emelését. Másrészről viszont az X alap órajelen is erősebb az összes létező mobilprocesszornál, így minden valószínűség szerint ez a világ legerősebb laptopja. Igaz, ehhez párosul egy másfél millió forintot bőven meghaladó árcédula is.

Mivel a gép simán belefért a keretbe, ezért gondoltam, körbenézek még, hátha a márkatársak közt van esetleg egy jobb alternatíva némi plusz pénzért, hisz a keret még nem merült ki. Nos, akadt, mégpedig mindenben jobb. Az MM VISION rettenetesen fantáziadús nevű X4785 modellje. Garancia, negyedik generációs i7 processzor, 16 GB RAM, SSD és az Nvidia GTX780M jelzésű modellje.

Ezt a laptopot szeretném most bemutatni nektek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Lenovo y50 teszt

    Erős hardver, minőségi anyaghasználat jellemzi a gépet, de a kijelzővel és az SSD bővítéssel problémák vannak.

  • Asus X751MA notebook: a sápadtarcú 17"-os

    Mit kapunk 99.000 forintért? Egy igen kellemes kialakítású és kinézetű gépet, ami játékon kívül sok mindenre jó.

  • ASUS X550DP Notebook

    Hűvös palmrest, USB 3 portok, lapos kivitel, kiváló multimédiás eszközök és bővíthető memória: nekem bevált!