Notebookvadászat, avagy élet a ROG-on túl

Olcsó húsnak híg a leve? Nos, nem feltétlenül, ezért az összegért kívánni sem tudtam volna jobb gépet magamnak. – írta: capulet75, 9 éve

Komponensek

Kezdjük talán a technikai paraméterekkel.

CPU:

A gép lelke egy negyedik generációs Intel Core i7 4700MQ Haswell processzor. 6 MB cache memória, alapon 2,4 GHz-es órajel, amely turbó módban kerek egy gigahertzet ugrik felfelé, azaz 3,4 GHz-re módosul a sebesség. Bár a 22 nm-es csíkszélességgel bíró CPU a negyedik generációs mobil i7-ek közt az egyik leggyengébb, ám ez nem probléma, hisz a gép főleg játékokra lesz használva és valószínűtlen, hogy a processzor lesz a szűk keresztmetszet.

A gyengeséget itt képletesen kell érteni, körülbelül egy asztali i7 960 szintjét hozza, csak harmadannyi fogyasztással, a modernebb desktop processzorok közül teljesítményben pedig az i5-4670K áll a legközelebb hozzá.

A hivatalosan 47 W-os TDP-vel bíró vas természetesen tudja az Intel Hyper-Threading Technology-t, így 8 szálon képes adatokat kezelni. A CPU-ba integrálva található a HD Graphics 4600 névvel megáldott grafikus vezérlő, ez 400 MHz és 1,15 GHz-es órajel közt teszi a dolgát. Képes megbirkózni a játékokon kívül bármilyen rábízott feladattal. Jelen processzorban annak ellenére hogy M, belefért némi tuning, alulfeszelve eddig +200MHz-et sikerült nyerni. A rendszer használja az Nvidia Optimus technológiát, hogy ez áldás vagy átok, azt mindenki döntse el maga. A Haswell egyébként hajlamos a melegedésre, szükséges opció egy jó hűtőrendszer.

RAM:

Jelen esetben két darab 8GB-os, tehát összesen 16GB-nyi Kingston HyperX LoVo 1600MHz DDR3 CL9 notebook memória csücsül az alaplapban. Ezek 1,35 V-osak, és sebességben nem ez a maximum, tudomásom szerint ennél gyorsabb 2133 MHz-es memóriákat is kezel a lap, ami már tiszteletet parancsoló sebesség. A notebook egyébiránt bővíthető akár 32 GB-ra is. Örülök, hogy végül nem csak 8 GB lett, mert az alkalmankénti Photoshopos bénázásaimhoz, és a jövőre nézve kellhet a sok memória.

VGA:

Bár a Clevo által kínált gépek elképesztő mértékben variálhatóak (jelen esetben több mint 10 féle CPU és 7 VGA közt lehetett variálni a megrendelőknek és ez csak a CPU-VGA), ebben a darabban szerencsére az akkori aktuális Nvidia csúcsmodell, az abszolút high-end kategóriába tartozó GTX780M van. A grafikus kártya a Kepler architektúrára építkezik. A lapka 28 nm-es csíkszélességgel rendelkezik, a mag 823 MHz-en üzemel, és elméletileg a grafikus rendszer nem haladja meg a 100 W-os energiafogyasztást.

A kártya tartalmaz továbbá 1536 CUDA magot, amelyet 8 aktív blokkba tömörít, ehhez jön még 4096 MB fedélzeti memória, ami 256 biten és effektív 5000 MHz-en jár. Ez asztali viszonylatban nagyjából egy R9 270x vagy a másik oldalról egy GTX760 teljesítményét hozza, és az újabb szériás GTX880M-től mintegy 10%-kal, az abszolút csúcs GTX980M-től nagyjából 40%-kal marad el. Ám még így is jelenleg a negyedik legerősebb mobil VGA a piacon.

SSD és HDD:

Az operációs rendszernek és néhány programnak a Samsung EVO840 250 GB-os SSD-je biztosít megfelelő sebességet és kapacitást. A háttértár mSATA csatolófelületen érintkezik az alaplappal és 3-bit/cell MLC (Multi Layer Cell) NAND flash.
A másodlagos tárolóként használt jó öreg HDD egy szimpla 250 GB-os tucatvinyó, több szót nem is érdemes pazarolni rá. Harmadlagosként egy külső 3,5-ös 2 TB-os háttértár szolgál, szintén érdektelen. A házban egyébként két mSATA és két SATA3 tárolórekesz van, így a bővíthetőség könnyedén elérhető opció.

Kijelző:

A notebook viszonylatban nagynak számító 17,3 hüvelykes kijelző felbontása 1920x1080 pixel, tehát full HD. A képminőség tiszta és éles, nem kontrasztos, még napfényben is jól látszanak a részletek. Bár ehhez kell a tápkábel, ugyanis a belső áramforrást használva a gép visszaveszi a fényerőt 50%-ra. Természetesen ezt felül lehet bírálni, de csak trükkel, a vezérlőpulton keresztül nem. A fekete tényleg igazi fekete, és annak ellenére, hogy TN panel, kellemesen teltek, de nem túltöltöttek a színek.

Audio:

A gépet az Onkyo 2.1-es hangrendszerével szerelték, amelyet a Sound Blaster X-Fi3mb vezérlőprogramja szólaltat meg. Ez a program nem a szívem csücske, a beállításokban kizárólag olyan tételek szerepelnek, hogy "amfiteátrum" meg "Opera terem", "barlangcsarnok" és hasonlóak. Már az is vicces hogy egy pár wattos szűk és akusztikailag nem megfelelő környezetbe zsúfolt apró szpíkerekkel ekkorát akarnak gurítani.

Persze nem sikerül, nem is sikerülhet. Hangosnak valóban hangos, de például a 2.1 beállítás hiányzik a menüből, van minden más csak pont az nincs. Lehetséges, hogy én használom rosszul a Sound Blaster vezérlőpultját, de a vödörből szól a zene effektus miatt letöröltem az egészet, úgy ahogy van. Egyéb iránt az X-FI képes mindarra, amit állít, csak nem a notebook saját hangszóróival. A ház oldalán ellenben van bőségesen kimenet, négy 3,5mm jack port, ide csatlakoztatva külső hangszórókat vagy egy felhallgatót, teljesebb lehet az audio élmény.

( Update: visszaraktam az X-fi vezérlőprogramját, kikapcsoltam benne az EAX effekteket ( barlangcsarnok, amfiteátrum, ecetera...) beállítottam fülesre és az bizony így elég szépen szól, végül is a Creative nem ma kezdte. Meglett a 2.1 is csak nem így hívják. )

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Lenovo y50 teszt

    Erős hardver, minőségi anyaghasználat jellemzi a gépet, de a kijelzővel és az SSD bővítéssel problémák vannak.

  • Asus X751MA notebook: a sápadtarcú 17"-os

    Mit kapunk 99.000 forintért? Egy igen kellemes kialakítású és kinézetű gépet, ami játékon kívül sok mindenre jó.

  • ASUS X550DP Notebook

    Hűvös palmrest, USB 3 portok, lapos kivitel, kiváló multimédiás eszközök és bővíthető memória: nekem bevált!