Notebookvadászat, avagy élet a ROG-on túl

Olcsó húsnak híg a leve? Nos, nem feltétlenül, ezért az összegért kívánni sem tudtam volna jobb gépet magamnak. – írta: capulet75, 9 éve

Pontok, net, aksi, miegymás...

Egy kis E-pénisz, a benchmarkok:

Unengine Heaven. CPU 65 GPU 72 fok max.

3D Mark Vantage. CPU 65 GPU 70 fok max.

Játékok alatt sem kell visszafognunk magunkat, szinte mindenhol bátran beállíthatjuk a high vagy akár az ultra felbontást is. Viszonyításképp a BF3 ultrán ∼50 fps, a Crysis 3 és a Far Cry 3 ∼30 fps.

Maga a gép szép, letisztult formavilággal rendelkezik, hála Istennek itt a belbecsen kívül nyoma sincs a "gémer" ficsörnek. Masszív felépítésének köszönhetően nem recseg, nem ropog, viszonylag erős fizikai behatások alkalmazásakor sem. Az anyaghasználat kiváló, a matt felületű műanyagok kellemes tapintásúak.

A fedlap és a touchpad körüli rész szálhúzott és feketére festett alumínium. Ezek a részek a műanyag elemekkel ellentétben rendesen gyűjtik az ujjlenyomatokat. Apropó ujjlenyomat. A touchpadba integrálva van egy ujjlenyomat-olvasó, aki erre gerjed, annak ez jó hír, nekem csak eggyel kevesebb telepítendő driver. Kapunk még ezek mellé SD kártyaolvasót, három darab USB 3-as aljzatot, valamint egy e-SATA csatlakozási pontot is.

A wireless meglehetősen erős, az Intel Centrino Ultimate 6300-as típusa nem csak az általánosan használt 2,4 GHz-es üzemmódban, hanem kerek 5 GHz-en is tud üzemelni, és ez a kártya akár 450 Mbps adatátviteli sebességre is képes. A bal oldalon található még az RJ-45 Gigabit LAN csatlakozó, amely teljesen szabvány 10/100/1000 Mbps-es és egy IEEE 1394 bemenet. Hátul a szellőzőnyílások közt található a tápcsatlakozó és egy HDMI kimenet.

Az akkumulátor 8 cellás 5200 mA és 77 Wh-s, és jelen esetben tökéletes állapotnak örvend. Nagyjából három órát filmezéssel vagy netezéssel vidáman elbír. A táp 230W-os robusztus tégla, viszont nem melegszik könnyedén.

A billentyűzet háttérvilágítása számos színben variálható, bár nekem a kéken kívül más még nem sikerült, mivel Windows 7-et használok, és a gyártó csak Windows 8-ra ad szoftvert. Egyébként nincs is hivatalos Win7 támogatás, a drivereket én is az egyik partner, a Sager supportjából bányásztam.

Hűha.

Ez a hűha a gép tisztíthatóságának és bővíthetőségének szól. Annak ellenére, hogy egy plusz HDD installálásához ki kellett szerelnem a DVD meghajtót, az egész művelet az utolsó csavar visszatekeréséig nagyjából 2 percet vett igénybe. A CPU és a VGA újrapasztázása, plusz a hűtőrendszer kitakarítása összesen nem volt 13 perc. Megkockáztatnám, hogy ebből a szempontból a Clevo világbajnok, legalábbis én még nem találkoztam ennyire könnyen szerelhető / tisztítható notebookkal. A másik kellemes fícsör az Fn gomb. Ezzel rengeteg dolgot vezérelhetünk, kezdve a ventilátorok sebességén keresztül a háttérvilágításon keresztül, a képernyő fényerejéig szinte mindent.

Végszónak talán annyit, hogy ezért az összegért kívánni sem tudtam volna jobb gépet magamnak, és ha csereérett lesz, azt hiszem, tudom, merre keressem az utódját. A sok segítséget a notebook hűtéssel kapcsolatban pedig megköszönném muerte75 fórumtársnak.

Volt ebből kis kavarodás ezért kiírom: a gépet nem Magyarországon vásároltam, és nem is ott használom.

Azóta történt

Előzmények

  • Lenovo y50 teszt

    Erős hardver, minőségi anyaghasználat jellemzi a gépet, de a kijelzővel és az SSD bővítéssel problémák vannak.

  • Asus X751MA notebook: a sápadtarcú 17"-os

    Mit kapunk 99.000 forintért? Egy igen kellemes kialakítású és kinézetű gépet, ami játékon kívül sok mindenre jó.

  • ASUS X550DP Notebook

    Hűvös palmrest, USB 3 portok, lapos kivitel, kiváló multimédiás eszközök és bővíthető memória: nekem bevált!