Doogee Y200 okostelefon

Rohamkatona csúzlival, jó akkuval, meg ujjlenyomatolvasóval, avagy a Doogee legújabb készüléke. – írta: mrgergoke, 8 éve

Bontogatás

A dobozán látszik az általános spórolás. Nem verheti miatta senki sem a mellét, mert bár a funkcióját ellátja, annyira puritán, hogy ettől jobban csak akkor lehetne, ha még egy típusjelzés sem lenne rajta. Mondjuk, ilyet is láttunk már sokszor, még egészen nagy gyártóktól is, szóval nem bántom emiatt. Az viszont szimpatikus, hogy van egy vékony lapka a doboz teteje alatt, ami némi körítést ad a telefonnak és tartozékainak.

Semmi funkciója nincs, a telefon amúgy is eléggé védve volt, csak ott figyel a doboz tetején. Utána jött a készülék a szokásos, fátyol hatású zacsiban, egy szivacspárnán, alatta meg egy lapos dobozban az összes többi tartozék: fülhallgató, töltőkábel és adaptere, képernyővédő fólia és törlőkendő, valamint (szerintem véletlenül) 2 csomag SIM tű és 2 nanóról microSIM-re alakító adapter. Az utolsók között pottyant ki egy átlátszó, kemény műanyag tok is, ami kellemes meglepetés volt.

A tartozékokra nem sok ügyet vetettem, mert a töltő csak 1 amperes, én meg úgyis gyors töltőket használok inkább, fülhallgatóm is van, a tokot csak talonba helyeztem, plusz kivettem egy darab tűt. A fülhallgatóról pillanatok alatt megállapítottam, hogy majdnem olyan jó hallgatni, mint a Mónika Show-t kép nélkül nézni, úgyhogy heves mozdulatokkal visszacsomagoltam. Vagyis összegyűrtem a halálba, mert már megint úgy csomagolták az ázsiaiak, hogy biztosan ne lehessen visszahajtogatni.

A készülék egy az egyben műanyag házas, bár a hátlapja sokadik tapogatásra is olyan hatású, mintha fém lenne. Attól tartottam, hogy nagyon szappantartó lesz egyrészt a mérete miatt, másrészt pedig a finoman Samsungra hajazó dizájnja miatt. Kellemesen kellett csalódnom, még úgy is, hogy egyenesen gyűlölöm a szappantartó formát, sokkal inkább szögletes párti vagyok. Körben az ezüstszínű csík, a középső fizikai gomb és a nem túlzottan elnyújtott lekerekítési ívek hatására nincs gusztustalan formája kézbe véve sem, bár tény, hogy baromi nagy. Egy kézzel ezt már csak azok tudják használni, akiktől a nagy többség nem szeretne fülest kapni.

A középső gomb, amit szintén el lehet szidni Samsung koppintásnak (én nem fogom, szerintem ezen 2016-ban már rég túl vagyunk), kapott egy ujjlenyomat-olvasót, ami meglepően jól működik. Sosem volt még ujjlenyomat-olvasós telefonom, mert amikor másfél-két éve a THL 5000-et vettem, akkor még nem rakta bele boldog-boldogtalan a készülékeibe, én meg nem akartam 80 Mátyás fölött telefont vásárolni. Most jutottam hát ilyesmihez elsőnek, kezd lassan elterjedni, egyre több középkategóriás kínai kap ilyesmit.

A hátlap nem leszedhető, a kínaiaknál is abszolút elterjedőben lévő SIM tálcás megoldással találkozunk itt is. Kellemes, és kényelmes megoldás, habár továbbra is kérdéses, hogy mi garantálja, hogy mindig ki fogjuk tudni nyitni majd, ha szükség lenne rá? A Takee 1 esetében egy tollal is fel lehetett pöccinteni a hátlapot. Ilyesmi SIM tálcakioldót ide is tervezhettek volna, de hát azzal kell gazdálkodnunk, amink van. Ez pedig egy szép, és abszolút stabil, lötyögésmentes SIM tálca.

Ilyen módon természetesen a 3000 mAh-nak kikiáltott akksi sem kivehető, a hard resetről pedig a hosszan nyomva tartott bekapcsológomb gondoskodik, ha esetleg szükség lenne rá. Bár a felfestések ezt nem mutatják, a középső gomb jobb oldalán van a vissza gomb, a bal oldali pedig előcsalja a beállításokat, egyéb menükben pedig a plusz funkciókat. Az előlapon sok más érdekes nem található. A nem érdekes kategóriába tartozik a fény- és közelségszenzor, az előlapi kamera, meg egy értesítési LED. Na jó, ez utóbbi érdekes.

A rendszer Android 5.1, egy lassanként már általam is megszokott, és egészen otthonos kis placc. Az ikonok helyenként tök egyediek, de témát váltani nem tudtam, nem találtam rá beállítást. Apropó, beállítások: megvan a szokásos vezeték nélküli és egyéb hálózattal kapcsolatos beállítási kör, melyek közé ezúttal a kínaiak nyomán már régebb óta ismert HotKnot is bekerült (, bár tesztelni sajnos még mindig nem tudom, mert egyszerre mindig csak egy ilyen ketyerém van). Utána jönnek a szokásos eszközzel kapcsolatos beállítások, melyek közül talán csak a Save battery feliratút érdemes megemlítenem.

Ez segít tartani a szuflát a készülékben, ha vészhelyzetbe kerülünk a százalékokkal. A leírása szerint csökkenti a teljesítményt, korlátozza a rezgést, a helyszolgáltatásokat, és a legtöbb háttéradatot is. Arra is felhívja a figyelmet (magyarul!), hogy azok az appok, amiktől várjuk, hogy szinkronizáljanak, csak akkor fognak, ha megnyitjuk őket. Szóval senki ne legyen meglepődve, nem kell anyázni. Röviden ezt jelenti, ami oda van írva.

Lehet menedzselni a felhasználókat, be lehet állítani mindenféle zárolást appokra, képernyőre, anyámra az ujjlenyomat-olvasónak köszönhetően, így akiket vonz az extra biztonság gondolata, annak érdemes nyitva tartani a szemét a cikk végéig. Van még kézmozdulat érzékelőnek hívott okosság, ami arra jó, hogy a kezünket az előlapi kamera előtt lengetve tudunk lapozni a különböző dolgok között, bár ez nekem sosem jött át, hogy miért jobb, mint húzni egyet az ujjunkkal.

Az okos ébresztés ugye a megszokott gesztusvezérlős dolog, ami itt sem konfigurálható, ki és be lehet kapcsolni, ennyi. A nyelv- és bevitelrészlegtől sem vagyok elájulva, ugyanis a világért sem találtam meg azt a részt, ahol a nyomva tartásra felugró ablakok idejét tudom állítani, nekem nagyon lassú mindig az Android alapbeállítás. A felsoroltakon kívül már nem sok minden van, csak a szokásos menühadsereg, ezekre nem pazarolnám a szót, mindenki tudja, mik ezek.

Itt pedig a specifikáció most már, hogy képben legyetek, mi kerül a górcső alá:

Model DOOGEE Y200
Band 2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
3G: WCDMA 900/2100MHz
4G: FDD LTE B1:2100MHz; B3:1800MHz; B7:2600MHz; B20:800MHz
Sim Card Dual SIM Card Dual Standby (Dual Micro SIM)
Service Provide Unlocked
Style Bar
Color Gray
Shell Material Plastic
OS Android 5.1
CPU MTK6735, 64bit quad core, 1.0GHz
GPU Mali T720 MP3/450MHz
ROM 32GB
RAM 2GB
Display Size 5.5 inch
Type IPS, capacitive touch screen
Resolution 1280 x 720 pixels
Screen Color 160K
Card Extend Support TF card up to 32GB extended
Camera Dual Cameras, 5.0MP(interpolation 8.0MP) front camera, 8.0MP(interpolation 13.0MP) Sony sensor back camera with flashlight and auto focus,80° wide-angle 5-element lens
WIFI Yes, 802.11 b/g/n
Bluetooth Bluetooth 4.0
Sensor Light Sensor, Proximity Sensor, Accelerometer Sensor

Képek a telefonról

Képek a hátlapi kamerával

Képek az előlapi kamerával

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Landvo L500s – megér egy ötszázast

    Tényleg belefér 8 mag, 1 GB RAM, 5" kijelző 20.000 Ft-ba, vagy ez csak egy hiú ábránd?

  • Cubot X16 teszt

    Sorban álltam, amikor a jót olcsón osztották, bár sebesség- és hardverőrülteknek szólok előre, hogy nem nekik való.

  • Xiaomi Redmi 2 Pro

    Gyorsan kellett találnom egy olyan telefont, amely kiválthatja a tönkrement Samsung Galaxy S4 telefonomat.