Egy elfuserált hűtési kísérlet 3.rész

Mi lenne, ha processzorunk hűtőbordáját valami zöldségfélével helyettesíteném? – írta: bacsis, 15 éve

Munkából hazajövet ugrott be az ötlet: Mi lenne, ha processzorunk hűtőbordáját valami zöldségfélével helyettesíteném? Ne nevess! Gondoljunk csak bele!
Ez tényleg „Green Edition”, nem úgy, mint a sok gyártó, ami csökkentette a feszültséget 0,1v-al, és arra írja rá, hogy „Green” Szóval abszolút környezet barát
Tele van nedvességgel, ami hihetetlenül jó hővezető, továbbá bármelyik zöldségesnél beszerezhető, ráadásul költség hatékony is.

Idáig írtam meg a bevezető szöveget jelen cikkemhez, még az előtt, míg a tesztet el nem kezdtem csinálni… Gondoltam, ahogy a teszt alakul, majd úgy fogom folytatni eme írásomat.
A folytatás az, hogy igen nagy csalódást érzek, mert most nagyon éreztem, hogy egy igen jó és érdekes dolgot találtam ki.. de ismét csalódnom kellett. 3jára is…
Mindenesetre, ha a tesztet már megcsináltam, akkor publikálom, hogy ilyen dolgokkal se próbálkozzatok!
Szóval nézzük a versenyzőket:
Burgonya
Karfiol torzsa
Jégcsapretek
Vöröshagyma
Alma
Hűtőborda pici ventillátorral
A tesztrendszer:
Abit SA6 alaplap
Intel Pentium III 1000MHz CPU
256MB PC133 SD RAM
Geforce2 MX400 64MB VGA
4,3GB Segate HDD
Windows XP SP2

A teszt nagyon egyszerű: Első körben egy gyári Intel hűtőbordát raktam a processzorra, azt egy kis ventillátorral támogattam meg.
Első érték, amit jegyeztem az a nyugalmi állapot. Utána ráengedtem a masinára a Prime95 CPU tesztjét, 5percig futtattam, majd a legmagasabb hőmérsékletet jegyeztem fel.

Lássuk akkor a nyugalmi állapotban lévő hőmérsékleteket:

Látszik a grafikonon, hogy a hűtőborda igen jó eredményt produkált, míg a zöldségek mind egy szálig kudarcot vallottak, a retek még, úgy ahogy boldogult a processzor hőmérsékletének kordában tartásával, de a többi, már tényleg nem tudott hűteni.

Jöjjön a terhelt érték:

A hűtőborda szépen meg tudta tartani a processzor hőmérsékletét elfogadható értéken belül, de sajnos a többi zöldség teljesen elbukott, a retek 110fok környékén tudta tartani a gépet, kb. 30másodpercig, majd lefagyott utána, a többi versenyző kb. 1másodperc után mondta fel a szolgálatot, és egyből fagyott a gép.

Így hát ismét nem sikerült megtalálnom az ideális hűtési megoldást, de továbbra sem adom fel!
Az alaplapot és a processzort köszönöm forras2-nek, és üzenem neki, hogy ez az irdatlan magas Processzor hőmérséklet sem, okozott kárt sem a processzorban, sem az alaplapban

A végére hagytam az elmaradhatatlan képeket:

nagyban

nagyban

nagyban

Azóta történt

Előzmények