Egy máltai augusztus, avagy a macskaparadicsom

A Budapestnél is kisebb méretű Málta Európa egy sajnálatos módon nem emlegetett gyöngyszeme. – írta: Louro, 10 éve

Málta látnivalói 1.

Először érdemes Málta fővárosát, Vallettát meglátogatni.
Mint ahogy a mondás mondja, hogy minden út Rómába vezet, ez Máltán annyiban módosul, hogy nem Rómába, hanem Vallettába. Tömegközlekedési csomópont.
Valletta Európa legkisebb fővárosa. Van egy főutcája, és vele párhuzamosan még 3-3 utca van mindkét irányba. Nem tűnik soknak, de egy nap könnyedén elrepül a sok látnivaló közben. A város szinte nem is tartalmaz modern épületet. Csak mészkőből épült építményei vannak, amik megadják a máltai hangulatot.
A St. John's Cathedral (belépő - mindig felnőtt árat fogok írni - 8 euró) kötelező túra, mert a belbecs már-már giccsesbe hajlik, de mégis egybe van az egész. Rengeteg ország rengeteg művésze dolgozott rajta. Itt két Carravaggio alkotás is megtalálható. A katedrálisban kérhető segítség telefonformájú lejátszó formájában. (Nevét nem tudom.) Bár magyar nyelvű nincs, de angolul lassan mondják, szóval érdemes kikérni.

A Barakka kertekről gyönyörű a kilátás a nagy kikötőre (Grand Harbour) és közelében pedig a Liberty Bell, ahonnan szoktak ágyúlövésekkel ünnepelni.
A kikötőbe azoknak érdemes lemenni, akik szeretik a hajókat, mert elég sűrűn állnak bent óceánjárók és elég közel lehet hozzájuk menni. Felszállni nem engedtek minket rá.

Találhatóak még a városban történelmi múzeumok, de a 20 euró/fő kicsit már sok volt, hogy megnézzük.
Ahogy a város körüli utakra téved az ember, elég sűrűn láthat lovaskocsikat. Ahogy egy üres kocsis meglát egy szabad turistát, lecsap rá és máris felültetné :) Igaz utólag tudtuk meg, de 60 euróért viszi körbe az embereket. Elviszi A-B-be az embereket, nézelődhetnek, majd utána továbbviszi B-C-be és így tovább. Nekünk az első elutasítás után félárat kínált a kocsis. Gyors csökkenés. Tanulság: Először el kell utasítani, majd még kicsit húzni, és utána az eredeti ár töredékéért lehet sok szolgáltatáshoz hozzájutni. Ez csak a magánszemélyekre vonatkozik. Boltokban nem lehet alkudni. Mi még annyit nyertünk az ügyön, hogy a kocsis térképen megmutatta, hogy merre vinne minket. Így tudtuk, merre érdemes továbbmenni.

Senglea (L Isla) és Vittoriosa (Birgu)
Ezt a két kis települést azért érdemes meglátogatni, mert Valletta nagy kikötőjének másik oldalán fekszenek és Vallettára gyönyörű kilátás nyílik. A két kis település gyorsan körbejárható. Sengleában ajánlott alaposabban körülnézni, mert bár 2-3 utcája van, mégis szép, és a végében pedig egy kis park, ahonnan rálátni a kikötőre, és igazán jó képeket lehet készíteni.

A képen a két település Vallettáról fényképezve.

Marsaxlokk
Ide szombaton érdemes ellátogatni, mert ekkor van nagy halpiac, ahol igazán friss és finom halakat lehet enni. Nem mintha a többi városban mirelit halételek lennének.
Érdemes a fent említett két kis településsel összekötni a túrát, mert a halpiacon és a part menti sétányon kívül szinte semmi látnivaló sincs a városban.

Blue Grotto
Ha igazán ügyes vagy, akkor a fentihez még ezt is hozzá lehet csapni. Ide 9-13 óráig kell menni, mert ekkor nyújt igazán szép látványt. Azon kívül, hogy indul-e túra, nem tudom. Egy csónakos túra 8 euró/fő. Ezt bár kevés helyen ajánlották, mégis én annál inkább kiemelném. A menetidő 25-30 perc. Aksi legyen feltöltve és videózni is érdemes ;)
Rengeteg kis barlang és felejthetetlen látvány fogadott minket. A túra során a Filfla sziget is látható, bár nem mennek ki addig.

Dingli Cliff
Mivel elég messze van busszal, ezért csak a merész fotósoknak ajánlom, mert bár állítólag szép a látvány, de a buszok nagyon-nagyon ritkán járnak arra. Mi kihagytuk, de sokak szerint érdemes ott a környéken egy sétát ejteni.

Rabat és Mdina
Rengeteg katakomba és kis kápolna található. A katakombakedvelőknek must have, de különben sok látnivaló nincs ott.
De miért is érdemes oda ellátogatni? Ott van a város mellett Mdina. Igaz 10 perc alatt bejárható "város", de turistaként 1 óra eltűnhet ott. Szűk utak, itt is kórincáló lovaskocsik. Itt ebédelni kicsit költségesebb, mint bárhol máshol, mert egy ebéd 10 eurótól indul.
Mdinában talán az volt a legjobb, hogy Málta kiépült felét nagyon jól be lehetett látni. (Málta keleti fele épült be. A nyugatin valószínűleg bányásznak, termelnek.)

Mosta
Rabathoz hasonlóan itt se sok minden van, de a dómba érdemes ellátogatni. Hatalmas - állítólag 3. vagy 4. legnagyobb - kupolával rendelkezik és belülről is szép látvány fogad. Az extra: ingyenes.
Itt is igyekeztünk még mozogni és keresni különlegességeket, de átlag városkép fogadott.

A képen a dóm látható kívülről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények