Feature phone-ok elemzése

Feature phone-ok összehasonlítása a múltból és a közelmúltból, több árkategóriából. – írta: quailstorm, 11 éve

Multimédia, abból is a zene

Nehéz kérdés, ugyanis elég szubjektív, meg nem vagyok szokva a kiváló hangzáshoz. Remélhetőleg nem térek el nagyon a közízléstől.

A készülékek alapvetően a következő formátumokat szeretik: MP3, AMR, MID, 64kbites Wav. Van itt még AAC is, meg Sonykban m4a és imy, de ezeket kevéssé használtam. Lossless az nincs, de egy-két régebbi modell meg is feküdne tőle. Meg a helyigénye sem kicsi.

Leteszteltem a külső hangszórókat, és a hangkimenetet is. Előbbit asztalon, utóbbit pedig a Sony HPM-70, HPM-64 és ZX-100 termékeivel. A HPM-64 a W200-hoz jár, a többi walkman agybadugósat kapott.

Néhány szó a zajkeltőkről.
Sony ZX-100: olcsó fejhallgató. 30mm-es membránokkal, 20Hz-20KHz-ig. Full műanyag, korrekt hangzás. Olyasmit produkál, mint a HPM-70, csak nyitott rendszerű, tehát a környezeti zaj is bejön. Számítógéphez vettem az MDR 310 helyett. Hivatalos oldalán is írják, hogy a walkmanekhez van fejlesztve, tényleg illeszkedik is, zeneileg árkategóriában jó vétel, kellemes, részletes normális térrel és elég basszussal, mindezt szellősen a nyitott rendszer miatt.

Sony HPM-70: Ha jól emlékszem, a W800-hoz adhatták először, nagyon népszerű volt, és kifejezetten jó alap füles. Jól szigetel a gumiharangja, ráadásul az új telefonhoz 3 db-ot is adtak belőle. A kábelhossz a gyári átalakítóhoz van mérve, mindenképp kell hozzá hosszabbító, ha máshoz is szeretnénk használni, de megéri. Counter Strike-hoz és zenéhez is ideális. Alig torzít, viszont nagyon fel lehet vele pumpálni a basszust is. Jó cuccal, aránylag jól szól. Legalábbis MP3-hoz elég.

Sony HPM-64: W200-hoz jár a cucc. Nyitott rendszerű hagyományos headsetnek tűnik első ránézésre, olyan rövid kábellel, mint a HPM-70-nek is van. Viszont van rajta egy felirat, miszerint ez Bass reflexes. Nem marketingfogás. Átlag telóhoz olyan fülest kapsz, ami, ha át tudja egyáltalán adni a basszust, nagyon bele kell nyomni a fülbe, hogy észre is vedd. Pl. S5230 vagy Nokia N95 fülhallgatóra gondolok. Ezt viszont elég a hallójárat elé rakni, és majdnem úgy nyomja, mint a HPM-70. Összességében nem is akarok rá szavakat pazarolni, úgy szól, mint a ZX-100. Szellős, mert nyitott rendszerű és átereszti a hangokat, de kellemes, nagy terű és részletes. Viszont itt már előjöhet az hogy kiesik a fülből mert nem pont jó a mérete.
Amikor először hallottam az iPhone 5 earpodját, az volt az első, hogy erre cseréltem le, annyival jobb nála… Persze ez nem jellemzi a minőségét túlzottan, de könyörgök, 15k-s telefon volt több, mint 4 éve…

Akkor jöjjenek a mobilok, értékelés szerint csökkenő sorrendben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia N900 bemutató

    Mit tudhat a mindennapokban egy három éves Nokia készülék, mely inkább zsebszámítógép, mint telefon?