Fix IP cím alternatíva VPN csomóponton keresztül

Fizetős, de megbízhatóbb DynDNS, NO-IP, stb. alternatíva sok-sok kézimunkával. – írta: meehi, 7 éve

PPTP hálózat tesztelése

A hatékony teszteléshez szükség lehet mobilinternetre a normál internet szolgáltató mellett. Így ténylegesen 2 különböző hálózat 2 külön gépének a kommunikációját tudjuk tesztelni. Persze, ahhoz, hogy csak a VPN kapcsolatot ellenőrizzük, nem feltétlenül kell mobilnet, ezt egy géppel is kipróbálhatjuk.

PPTP kapcsolat létrehozása Windows 10-en

Kattintsunk a Start menüre->Gépház->Hálózat és internet->VPN menüpontra. Válasszuk az "Új virtuális magánhálózati kapcsolat beállítása" opciót.

Az alábbiak szerint állítsuk be az új VPN kapcsolatot:

A kiszolgáló a Floating IP, a felhasználó és jelszó a korábban beállított /etc/ppp/chap-secrets fájlban megadott adatok. Szerver esetén használjuk a "server" logint, minden más esetben a "quest" logint. Mentsük a beállításokat.

Majd kattintsunk jobb gombbal a hálózatokra és válasszuk a Hálózati és megosztás központot:

Az adapter beállítások módosításánál válasszuk ki a VPN kapcsolatot és jobb gombbal válasszuk a tulajdonságokat. A hálózat fülön a TCP/IPv4 beállításoknál a speciális beállítások alatt vegyük ki a pipát az "Alapértelmezett átjáró használata a távoli hálózaton" opcióból:

Teszteljük a VPN kacsolatot és kapcsolódjunk!

Végezzük el ugyanezeket a lépéseket a másik gépen is, annyi különbséggel, hogy a VPN felhasználónak és jelszónak a /etc/ppp/chap-secrets fájlban megadott másik felhasználót adjuk meg. Így az egyik gép a 10.0.0.100 (szerver), míg a másik gép a 10.0.0.101 (vendég) IP címet fogja kapni a VPN szervertől. Ha most megpróbálunk a 101-es gépről távoli asztalt indítani a 100-asra, akkor minden gond nélkül fogunk tudni csatlakozni, függetlenül attól, hogy a helyi hálózaton, vagy az interneten keresztül jött létre VPN magánhálózat. Mission accomplished!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények