Keringető szivattyú vezérlése ESP8266-tal

Feladat: termosztát jelét és a vízhőfokot figyelni, majd a kapott adatok alapján a keringetőt vezérelni. – írta: ViZion, 12 hónapja

Alkatrészek


Wemos D1 mini v4.0.0

Amire szükségünk lesz:
Wemos D1 mini:
A verziószámnak sok jelentősége nincs, V3 és 4 kapható. A négyes már USB-C kábelt fogad, valamint került rá egy külön I2C csatlakozó. Banggood klónokra anno volt panasz fórumokban, vásárlás előtt érdemes rákeresni. Alap tüskesorokat adják hozzá, de nem árt beszerezni még pár variációt.

Univerzális nyák:
Kihagyható, ahogy én is kihagytam, de kicsit bánom is. Aranyos dolog ez a shield-ek, meg hogy egybenyomod és működik, de ha variálni akarunk a GPIO-val (és akarunk), akkor már annyira nem kényelmes. Panelon kicsit több helyet foglal, de igényesebben lehet vele dolgozni. Próbapanelt is érdemes beszerezni, egy kicsit és egy nagyot. A tervezést megkönnyíti, de tüskesorok panelba forrasztásánál is hasznos (videó).


tápegység modul: minden egyben, 230 V AC egyik oldalon be, a másikon 5 V DC ki.


Mini kapcsolóüzemű táp: a legolcsóbb megoldás, ha nincs egy felesleges telefontöltőnk

Tápegység:
Rengeteg lehetőség van. A legegyszerűbb, ha tetszőleges telefontöltővel (5V, 1A lehetőleg, bár 0,5 A is elég) tápláljuk USB-n keresztül. Vannak a nyákra ültethető tápegység modulok és a saját apró nyákjukon összerakott, készen beszerezhető mini kapcsolóüzemű tápok. Árban 800-3000 forintot kell erre szánni.
Amire figyelni kell, hogy a Wemos-t vagy USB 5 V-vel, vagy az 5 V pin-en keresztül tápláljuk. A 3,3 V-os táplálás nem ajánlott, itt nem is indokolt.

Relék:
A termosztát vevő egységéből több módon is kiszedhető az állapota: DC "vételi" lehetőség pl. az üzemet jelző LED, de biztosan van benne egy relé, amit szintén egyenfeszültség vált át. Ezek csak alaposabb bontással hozzáférhetőek, kellett valami olyan megoldás, amivel nem maradunk fűtés nélkül akkor sem, ha az átállás alatt valami balul üt ki (egy Wemos pótlása több nap itt vidéken). Tehát marad a standard kimenet használata, amin a termosztát fűtésre váltásakor megjelenik a 230 V AC. Ez lesz a jel. A Wemos teljesen nélkülözi a 230 V AC bemenetet, így egy finder relére lesz szükségünk (1200-3500 Ft között lehet beszerezni, meglepően drágák, ha nem neten vesszük), ami a 230 V AC-ra behúz és a 3,3 V DC-t adott Wemos pin-re juttatja. Ezzel sikeresen 3,3 V jelet faragtunk a 230 V AC-ból. Ugyan ezt visszafelé is meg kell tennünk, azaz a Wemos-ból kapott 3,3 V DC-vel 230 V AC-t kell kapcsolni a keringetőre.


Wemos D1 minire illeszkedő relémodul

Egy olcsó (700-900 forint) relémodult választottam. A keringető alacsony áramfelvétele (max. 0,3 A) miatt nincsenek nagy igények, de kipróbálás után már bántam, hogy nem szántam többet erre az alkatrészre.
A dolgát hibátlanul végzi, csak félelmetesen hangosan csattan... a próbálgatásnál vártam, hogy kiszakad valamelyik oldala... ez nem történt még meg, igazán csak engem zavar.


SSR relé modul

Árban pár száz forinttal drágábbak (ebben az alacsony terhelhetőségű kategóriában) az SSR vagy szilárdtest relé modulok, ezekben nincs mozgó alkatrész, nem kattognak, nem égnek be, sebaj. Ezeket illeszteni kell a Wemos-hoz (Wemos kimenetein 3,3 V van, a modulok 4,5-5 V-al működnek), a fenti olcsó relénél ezzel nem kell foglalkoznunk.

A frissített verzióhoz már egy jobb minőségű SSR relét használtam, SSR 25DA-t:


SSR 10DA

A 10DA jelű 10 Amper terhelhetőségű, a 25 Amperos változata kb. 300 forinttal drágább, így azt választottam, később más projecthez is használható, ha itt már nem kellene. Jó tulajdonságaihoz tartozik, hogy 3 V-tól vezérelhető, van visszajelző LED és hangtalanul teszi a dolgát.

Hőmérséklet szenzorok:
Igazán nem volt nehéz a választás, aki hőmérős projectet olvasott, az biztosan találkozott már a ds18b20 szenzorral. Kapható vízálló "csomagolásban", modulként (én ezt használtam) és külön szenzorként is.


DS18B20 Temperature Sensor Module Wiki

Adatai szerint 3,3 - 5 V feszültséggel dolgozik, egy adat kimenete (OneWire protokol) van és több szenzor is kapcsolódhat az adatvezetékre, így csak egy GPIO-t használunk a mikrokontrolleren. Nagyon pontos, sebessége is megfelelő a feladatra, hiszen a víz hőmérséklete nem változik jelentősen a mérési időközök alatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények