Google Pixel 4a - középkategória újratöltve

A tavaly bemutatott 3a méltó folytatása: egy viszonylag olcsó Pixel a megszokott kamera teljesítménnyel. – írta: ghiottone, 3 éve

Doboz, külső

A Pixelekre jellemző dobozban kapjuk meg a telefont. A dobozban mellékeltek egy 18 wattos 2.0-ás PD töltőt, egy USB-C to USB-C típusú adatkábelt, egy normál USB adaptert egy kis adagnyi felhasználói kézikönyvet és egy SIM-tűt. Sem 3,5 milliméteres jack csatlakozós fülhallgatót, sem pedig tokot nem adtak a készülékhez. Igaz, hogy 1 éve a 3a 50 euróval drágábban nyitott, de ott még elfért egy fülhallgató.

[Google Pixel 4a kicsomagolás]

A készülék a Power Delivery szabványú töltést részesíti előnyben. Emellett persze más töltőkkel is lehet tölteni a telefont – én legalábbis kipróbáltam LG, Motorola és OnePlus töltővel is. Fordítva azonban ez már nem biztos, hogy működik, vagyis a Pixel saját töltőjével nem feltétlenül fogjuk tudni feltölteni más C-típusú USB csatlakozóval ellátott telefonunkat. A gyárilag mellékelt töltő harminc perc alatt körülbelül 45%-ra tudja felölteni a teljesen lemerült Pixelünket. A 3140 mAh kapacitású akkumulátor teljes felöltéséhez pedig valamivel több, mint 90 perc szükséges. A töltés közben nem érezhető számottevő melegedés, reméljük ez hosszú távon az aksi előnyére fog majd válni.

[a doboz tartalma]

Az elődmodellhez képest itt jobb minőségű műanyag hátlapot kapunk, bár – ahogy a fórumban is tapasztalta pár tulaj – én is megerősíthetem, hogy picit azért recsegősre sikeredett most ez a megoldás.

[Pixel 4a hátlap]

A hátlapon bal oldalt fent került elhelyezésre az összesen csak lencséből és vaku egységből álló kamerasziget. Az 1. generációs Pixelektől kezdve a 4-esek kivételével itt is középen hátul helyezték el a fizikai ujjlenyomat olvasót. Szerintem átlagos kézméretű embereknek a legjobb pozícióban található meg itt hátul az olvasó, tok nélkül is jól kitapintható és nem kell nyújtózkodni a mutató ujjunknak sem.

A fizikai méreteket tekintve egy – a mai mezőnyben kompaktnak nevezhető – 144 x 69.4 x 8.2mm-es készüléket kapunk, ami a kameraszigetnél még kb. 1 milliméterrel vastagabb. A készülék súlya 143 gramm, a súlyelosztása jó. Az előlapon egy nem túl vastag káva szegélyezi az 5,81 colos 1080 x 2340 pixeles, 19,5:9 képarányú 443 ppi-s HDR OLED kijelzőt. A panel csak 60 Hz-es képfrissítést tud. A kijelző manuálisan 451, adaptív módban pedig 830 nit körüli maximális fényerővel rendelkezik. Erős napsütésben a láthatósága remek. A betekintési szögek jók. Az előlapra – a 3a-s Asashi Dragontrail helyett – újra a Corning szállítja a 3. generációs Gorilla Glass védőüveget.

[Pixel 4a és a 6 évvel ezelőtti Moto X2]

Az előlapon a bal felső sarokban található 1 szolid kameralyuk, ami felett középen helyezkedik el a beszélgetésekhez használható hangszóró. Sztereó hangzásra képes a készülék, amit az alul található második hangszóróval tud prezentálni.

A készülék jobb oldalán a hangerő szabályozó gombok és felettük a halvány zöld árnyalatú színezést kapott bekapcsoló gomb található. A gombok nyomáspontja megfelelő, nem lötyögnek.

[ujjlenyomat-olvasó]

A készüléken alul, középen található a 3.1-es USB-C csatlakozó, amelyet szimmetrikusan egy mikrofonlyuk, valamint egy hangszórórács fog közre. Összesen két darab mikrofonunk van, ebből a második a keret jobb felső részén kapott helyet. Felül, bal oldalt található meg a hagyományos 3,5 milliméteres jack csatlakozó is.

[eSim videó]

A keret bal oldalán alul található a SIM-tálca, amely csak egy nano SIM fogadására alkalmas. A SIM-tálcánál van egy kevés gumírozás, de a telefon nem rendelkezik a csúcskategóriás hardverekkel felszerelt elődmodellek IP68-as szabványának megfelelő por- és vízállósággal. A magyar szolgáltatók közül a teszt időpontjában egyedül a Telekomnál lehetséges eSim előfizetést igényelni, ám a Pixel 4a hivatalosan nem forgalmazott országunkban, így jelenleg sajnos nem támogatott készülék. A 3a-k esetében a fórumtagok beszámoltak sikeres aktiválásról, de a 4a-nál ez eddig még nem sikerült.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények