Hogyan főzzünk sört panelben?

Drága kezdő kitek helyett én egy 3 nm-es konyhában készítek kis mennyiségben, egyszerű eszközökkel sört. – írta: panelsor, 11 hónapja

Bevezetés

Röviden és tömören az a célja ennek az írásnak, hogy támpontot adhasson azoknak, akik szívesen kipróbálnák otthoni körülmények között a sörfőzést, de az interneten elsőre fellelhető információk alapján úgy döntöttek, hogy nem nekik való ez a műfaj. Erre a legfőbb ok az lehet, ami sokáig engem is visszatartott: a helyhiány. Én egy kicsi panel lakásban élek, és első körben jómagam is úgy gondoltam, hogy menedzselhetetlen lenne sört főzni egy ilyen helyen. A neten fellelhető „kezdő” receptek és leírások is általában alsó hangon 20 liternyi sör készítésére akarnak rávenni, és egyrészt ez nem fogyna el túl gyorsan, másrészt pedig kinek van energiája egy 3 négyzetméteres konyhában, kerámialapos tűzhelyen 20 liter sörlét forralgatni. A másik vezető ok az eszközök beszerzése – sok helyen drága kezdő kitekkel szórakoztatják az érdeklődőt, amik szintén a 20-30 liternyi sör főzésére vannak főleg optimalizálva.

Aztán rátaláltam erre a két részes irományra. Az első sörömet is az itt található recept alapján és jobbára az itt található eszközökkel készítettem el, és bár nem lett annyira jó így elsőre, mintha a boltból emeltem volna le egy drága kézműves sört, de akik kóstolták, dicsérték, ráadásul szerintem is egészen iható lett. Akik úgy gondolják, hogy szintén innen indulnának el, azok kattintsanak nyugodtan a linkre, és további sok sikert kívánok nekik!

Én azért írom ezt a bejegyzést, mert azóta volt pár főzésem és kitapasztaltam, mik azok a dolgok, amik bár apróságnak tűnhetnek elsőre, de sokkal hibatűrőbbé és tervezhetőbbé tehetik az első sörfőzésünket, ami pedig tapasztalataim alapján jobb sört eredményezhet. Azt megjegyezném, hogy nem vagyok szakértő, csak hobbisörfőző, így a cikk néhol tartalmazhat pontatlanságokat. A linken található belga aratósör helyett egy szintén könnyen elkészíthető IPA receptet választottam (ami opcionálisan egy kis Earl Grey teával is megbolondítható). Vágjunk is bele!

Ja, igen, plusz adalék: pár hónapja a NAV-nál sem kell bejelenteni, ha kis mennyiségű sört akarsz főzni otthon!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények