Hogyan válasszunk porszívót?

Porszívó vásárlás előtt állóknak szeretném összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, hogy a kínálat erdejében eligazodva tudjanak dönteni. – írta: ribarszki, 8 éve

Kategóriák

1, Porzsák nélküli porszívók

1,A, Száraz tartályos porszívók

Az utóbbi években terjedtek el igazán az úgynevezett tartályos porszívók. Ennek a típusnak a lényege, hogy a felszívott por nem egy porzsákba kerül, hanem egy üríthető és mosható tartályba. Az alapelv az eldobható porzsákok kiváltása, így anyagi megtakarítás a tulajdonosnak. Működési elvük a centrifugális erő hatásán alapul. A beszívott levegőt a tartályban ciklonszerűen megpörgetik, majd a centrifugális erő hatására a szennyeződések kisodródnak, kilökődnek, így már csak a finom por jut tovább a tartályból, melyet ezután extra szűrőkkel kell felfogni. Ez lehet hengeres szűrő, szivacs, Epa/Hepa filter, stb..
Ha a tartály megtelik, egyszerűen ki kell üríteni, illetve az extra szűrést elvégző szivacsot, filtert kitisztítani és kimosni.
Az elképzelés jó, s ezt a gyártók marketingesei is igyekeznek eladni, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a valóság és az elképzelés nem mindig fedik egymást. A tartályos porszívót nem ajánljuk porallergiásoknak, mivel az ürítéskor megkerülhetetlen, hogy belélegezzük a felszívott poratkát, illetve azok ürülékét.
Másrészt az extra szűrést biztosító filtereket gyakran kell mosni, s amíg száradnak, addig a porszívó nem használható. Különösen az olcsóbb modellekre igaz, hogy ezek a filterek nagyon gyorsan eltömődnek, jelentősen lerontva a porszívó szívóteljesítményét. Ha van időnk a száradást kivárni, és ezek a hátrányok nem zavarnak, akkor lehetőség szerint olyan porszívót válasszunk ahol a tartályon belül nincsen hengeres szűrő.

Kakukktojás a porzsák nélküli porszívók esetében a Sir James Dyson által tervezett és róla elnevezett porszívók, ahol több orgonasípokhoz hasonló hengert találunk, itt történik a por és a levegő szétválasztása olyan hatékonysággal, hogy nincs szükség extra szűrőfelületre, nincs szívóerő-csökkenés és nincs várakozás a száradó filterre. Hátrányként az árcédulát említhetjük, amely igen komoly összeget mutat.

Előnyök: Nem kell porzsákra költeni.
Hátrányok: Ürítéskor szálló por. 24 óráig száradó szűrők. Bár porzsákot nem kell venni, a többi szűrőközeget időnként cserélni kell.

1,B, Vizes tartályos porszívó – vizes porszívó

A porzsák nélküli porszívók másik ága a vizes porszívó, ahol a porszívón belül egy vízzel feltöltött tartály helyezkedik el. A felszívott por ide kerül, ahol a víz megköti a levegővel együtt szállított koszt, ami a vízben marad. Ez a kategória különösen ajánlott allergiások számára, hiszen az allergén anyagok a vízben maradnak, ürítéskor nem kerülnek a levegőbe.
Ugyanakkor ennél a típusnál tudni kell, hogy minden porszívózás után el kell mosni a tartályt, különben bepenészedhet, valamint minden porszívózás előtt tiszta vízzel kell feltölteni.
A porszívó használata tehát kompromisszummal jár együtt. Jellemzően azoknak jó választás, akiknél hetente 1-2 alkalommal kerül csak elő a porszívó, egy alkalommal takarítják végig az egész lakást. Ahol naponta kell porszívót használni, kisgyermek lakik és vele együtt morzsálás és rendetlenség van, ott az említett okok miatt nem a legjobb választás egy víztartályos porszívó.

Előnyök: Allergiásoknak megfelelő készülék, nem kerül káros anyag a levegőbe, nincs porzsákköltség.
Hátrányok: Minden porszívózás előtt tiszta vízzel kell feltölteni, minden porszívózás után alaposan el kell mosni a tartályt, nem lehet csak úgy „előkapni” és elrakni.

2, Takarítógépek

A takarítógépek multifunkciós eszközök, hiszen a porszívózáson kívül képesek víz felszívására, takarítószer adagolására is. Vagyis kémiai úton, tisztítószerrel is képesek kitakarítani a szőnyeget, textil ülőgarnitúrát. Kaphatóak hozzá porzsákok, illetve különböző szűrők is.
A megvásárlása előtt azonban érdemes átgondolni, hogy milyen gyakran használnánk a szőnyegtisztító funkcióját, mert ha évente 1-2 alkalommal akkor nem biztos, hogy megéri kifizetni az extra felárat, költséghatékonyabb lehet egy ilyen gép bérlése porszívónk mellé.

Előnyök: Sokféle felhasználási mód, szőnyeg mosás/habosítás, takarítás.
Hátrányok: Nagy a helyigénye, nehezen manőverezhető, ritkán kihasznált szőnyegtisztító funkció.

3, Porzsákos porszívó

Talán ebben az esetben van a legtöbb félreértés és összehúzott szemöldök, ha meghalljuk, hogy porzsákos porszívó. Ezt a rossz tapasztalatot az elmúlt évtizedekből hozzuk magunkkal, mikor a porzsák egyet jelentett a kiporolható, és kitisztítandó textil porzsákkal, melyet ütögettünk az udvari kuka felett tetemes porfelhő kíséretében és próbáltuk esetleg kompresszorral kitisztítani, amennyire lehetett.
Értelemszerűen ez nem hagyott kellemes emlékeket a felhasználókban. Manapság amikor porzsákos porszívókról beszélünk, nem a kitakarítható és újra felhasználható textil porzsákra gondolunk, hanem az eldobható porzsákokra, melyek ha megtelnek, egyszerűen kidobjuk a kukába és újat teszünk a helyére.
Természetesen ez extra költséggel jár, hiszen a porzsákokat meg kell venni. Ugyanakkor ez nem olyan tetemes összeg mint elsőre gondolnánk. Egyrészt manapság már nagyon jó minőségű után gyártott porzsákokat kaphatunk szinte minden nagyobb áruházban (pl: Menalux Duraflow porzsákok), másrészt egy jó minőségű porzsák 2 hónapig is használható, így nagy általánosságban olyan havi 200 Ft-os költségről beszélünk. A modernebb porzsákok már nem papírból készülnek, hanem ellenálló és többrétegű szintetikus anyagból, mely az előszűrés nagy részét elvégzi.
A porzsákos porszívónál nincs elmosandó extra szűrőfelület, így bármikor elővehető és elrakható mindenféle kötöttség nélkül.
Allergiásoknak ajánlott, mert ürítéskor nem kerülnek kapcsolatba az allergén anyaggal, illetve Hepa szűrővel ellátott modellt is választhatnak.

Előnyök: Kényelmes és könnyű a használatuk, nem igényelnek extra karbantartást.
Hátrányok: Porzsákok költsége.

4, Akkumulátoros álló porszívók

Áruházakban egyre többször találkozhatunk akkumulátoros porszívókkal. Ezek a készülékek remekül kiegészítik a már meglévő porszívónkat például a konyhában, különösen ha kisgyermek is van a családban. Egy pillanat alatt lehet levenni a töltőről és átszívni a morzsákat, kiömlött lisztet, cukrot, stb... Praktikus, ha kivehető morzsaporszívóval is el van látva. Ha anyagi lehetőségeink engedi, akkor a Lithium akkumulátoros verziókat keressük. Ugyanakkor itt lehetőleg a tartályos típusokat részesítsük előnyben, amiből könnyen kiborítható a felszívott élelmiszer, ételmorzsák illetve egyéb bomlásnak induló szennyeződések. A porzsák egy ilyen környezetben (konyha, előszoba) inkább hátrány, hiszen egészségügyi és higiéniás okokból sem célszerű a lebomlásnak induló anyagokat hetekig benne tárolni.
Ugyanakkor nem alkalmasak arra, hogy az egész lakást csak ezzel az egy porszívóval tartsuk tisztán sem a teljesítménye, sem az üzemidejük miatt. Kiegészítő porszívónak viszont tökéletesek.

Előnyök: Nagyon könnyű, gyors a használatuk. Praktikusak, remek kiegészítő a konyhában.
Hátrányok: Nem váltják ki a klasszikus társaikat.

5, Robotporszívók

A robotporszívókkal elérkeztünk a XXI. század legújabb vívmányaihoz. Bár még nagyon kicsi a piaci részesedésük, és a gyártók is folyamatosan fejlesztik a hardvert és a szoftvert is, mégis érdemes odafigyelni rájuk. Létezik néhány márka, mely kimondottan életképes megoldást kínál a robotporszívók terén, közülük is kiemelkednek az iRobot és a Neato porszívói.
A fejlődés tagadhatatlan és évről évre életképesebb, a mindennapok munkáját megkönnyítő robotporszívók kerülnek a piacra. Jelen formájukban még nem teljesen képesek arra, hogy teljes egészében átvegyék a hagyományos porszívók helyét. Különösen a szőnyegen történő takarítási hatékonyságuk bizonyul meglehetősen gyengének. A drágább modellek ugyanakkor képesek felmérni a lakás paramétereit, a bútorok elhelyezkedését, számtalan beállítással bírnak, s amíg nem tartózkodunk otthon, a porszívók elvégzik a takarítást. Különösen ügyesen boldogulnak abban a lakásban, ahol nagy a szilárd burkolat aránya, és viszonylag nagy teret tud bejárni a székek, állólámpák, könyvek, gyerekjátékok kerülgetése nélkül. Mindenesetre olyan nagy téma a robotporszívók kérdése, hogy ezt csak külön cikkben lehet részletesen kielemezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt