Karóra upgrade

Azaz hogyan készítsünk olcsó, „eldobható”, de valóban vízálló órát fillérekből, otthon? – írta: balazs1022, 5 éve

Kezdjünk bele

Az alapötlet az volt, hogy egy erős átlátszó nejlonba rakom az óramodult, amit légmentesen lezárok. (A rossz megoldásokat most nem fogom részletezni, inkább csak azt, ami valóban célravezető volt.)

Tehát rendre megérkeztek az órák.

Az első dolog, amivel szembesültem, hogy az óramodulok nem voltak teljesen egyformák. Az egyiknek éles fém gombja volt. A másik pedig 20 percet sietett havonta. Tehát mielőtt a vízállósításnak nekiálltam volna, először a pontosságot kellett helyreállítanom.

Ehhez kapcsolódó fogalom, hogy jobban megértsük az óra működését: a pontosságért a kvarcórákban egy oszcillátor felel. Ebben van egy kvarckristály, melynek a rezgésszáma 32 768 Hz. Ezt egy osztó osztja le 1 másodperce. A pontatlanságot a gyártás minősége határozza meg. Minél olcsóbban próbálják gyártani, annál nagyobb a szórás a pontosságot illetően (tehát ezen múlik, hogy siet vagy késik az óra).

Szerencsére akadt egy rossz órám, ami 10 év alatt igencsak széthullott. Elporladt a szíja, leesett az egyik szám, végül kiesett az üvege. Ebből bontottam ki az oszcillátort, melynek mérete 2 x 6 mm és 2 db hajszálvékony lába van. Nem voltam benne biztos, hogy be tudom majd építeni, olyan rövidre volt vágva a lába.

A hibás oszcillátor:

A kínai óra szétszedése nem volt különösebb feladat. A szilikon szíjból kicsúsztatjuk a modult. Majd a tokot egyszerűen csak szétpattintjuk (négy fül van rajta, ezt kell kicsit szétfeszíteni). Rögtön 3 darabra esik szét. Ebből az egyik az alaplap.

Ezen van rajta a cserélendő alkatrész:

Csak simán ki kell forrasztani a helyéről, majd mehet bele az új. (Nincs pozitív vagy negatív láb).
Mivel nem ért le az oszcillátor kilógó szára az alaplapra így a forrasztóónt húztam fel a lábáig.

A kicserélt oszcillátor:

A műtét óta több mint 1 hónap telt el, és mindkét óra ugyanannyit mutat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények