Kindle Paperwhite 2-t rendeltem

A rendelés Már egy ideje forgattam a fejemben a gondolatot, hogy e-könyv olvasót vegyek, de a rám... – írta: ABal, 10 éve

Használat, összegzés

A Paperwhite 2

A tablethez szokott kezemnek élmény ez a pihesúly, ezt a kütyüt tényleg nem gond hosszú ideig egy kézben tartani.

A külseje sem csúnya, és puha tapintású műanyag burkolata van, ami azonban elég hamar ujjlenyomatos lesz még így is, ahogy azt az alábbi képek is jól láttatják, ezért érdemes beszerezni hozzá egy tokot.
Én még nem tettem meg, egyelőre a dobozába rakom vissza, ha éppen nem olvasok rajta.


A képet a vaku fehérítette ki ennyire

Ami magát az olvasási élményt illeti, az elmúlt egy hétben, amióta megvan, falom az oldalakat. A GT7.7-en is sokat olvastam, de ez kényelmesebb, és a fokozatban állítható világítás tényleg jó.

Volt alkalmam összehasonlítani a PW1 kijelzőjével, és bátran állíthatom, hogy a PW2 kijelzője jobb. Amit viszont nem ugrik meg, az az Aura HD kijelzőjének minősége. A Kobonak sikerült egy nagyobb felbontású és homogénebb megjelenésű kijelzőt pakolni a saját olvasójukba, bár az én szememnek a Paperwhite kijelzője fehérebbnek látszik. Szóval, valamit valamiért.
Mivel volt alkalmam az Aura HD-t is közelebbről szemügyre venni, ez a mozzanat kitolta a végleges vásárlás idejét, mert erősen elgondolkodtam az Aura megvételén. Végül azt túl drágának találtam, és a burkolat sem tetszett, pláne azért az árért.

Van egy furcsa dolog, amin elsőre összerántottam a szemöldökömet: számomra csak akkor ad igazi papírszerű látványt, ha egy kicsit szögben megdöntve olvasok rajta. Ez csak a megvilágított kijelzőre érvényes, ha minimumra veszem a világítást, nem látok különbséget a szemből vagy oldalról látható megjelenés között. Arra nem emlékszem, hogy más, megtekintett olvasóknál szintén volt-e ilyen jelenség.

Egy hete töltöttem fel, azóta kb. 20%-ra esett az akksi, szerintem ma rám is szól, hogy töltés kell neki. A tablethez képest ez látványosan hatékonyabb akkumulátor használat, de tudjuk, hogy technikailag két különböző eszközről van szó, és a tablettel egy csomó olyan dolgot lehet csinálni, amire az olvasó nem képes. Az biztos, hogy PDF-eket továbbra is tableten fogok megnyitni, ha szükség lesz rá.

A vásárlás előtt aggódtam a formátumok miatt, de végül is ez nem lesz akkora gond, ahogy most látom. Néhány kiadványt az Amazon saját konverterén keresztül küldtem rá, másokhoz bevetettem a Calibre-t, illetve, ott van természetesen az Amazon saját könyváruháza.

Maradt azonban olyan könyv is, amit a Google illetve a Kobo adott el nekem, ezekkel nem tudtam mit kezdeni, a tableten fogom elolvasni őket. Talán ezekre is van megoldás, annyira nem vagyok ebben otthon.

Én rendszeresen böngészem, a szerencsére már ébredező, magyar áruházak kínálatát is (nem a PW2-n, mert az a böngésző inkább csak szükség/kényszer kategória). A mobi formátum mehet a Kindle-re, az epubot megpróbálom konvertálni, vagy megy a tabletre. Ha képek is vannak egy kiadványban, akkor egyből tablet, így teljesen le vagyok fedve.

Összegzésül

Elmondhatom, hogy nagyon bejön a cucc és szeretem használni. Korántsem tökéletes (nekem igazából az Aura HD kijelzője, a "sima" Aura házában, és az Amazon hátterével tetszene leginkább), és talán nem is a legjobb ár-érték arányú olvasó, pláne nem úgy, ahogy én beszereztem, de ez már nem izgat. Most, hogy már megvan, nem nézek vissza, hanem örülök neki, és élvezem az olvasást.

Köszönet a fórumtagoknak, és különösen docnak és Libretomnak a sok segítségért.

Azóta történt

Előzmények

  • Kindle Paperwhite 2013

    Bár a forradalom ezúttal elmaradt, inkább csak ráncfelvarrás történt, azért a 2013-as Paperwhite a nyerő.

  • CoolReader - alternatív Paperwhite

    Bár még bőven vannak hiányosságai, kipróbálásra szerintem mindenképpen érdemes a program.

  • Kindle 4 vs. Paperwhite

    A cikk alapjául három fekete Kindle 4 és egy Paperwhite használatával szerzett tapasztalaim szolgáltak.