Kobo Mini - a gazdaságos olvasó

Egy nagyon szerethető, olcsó, ultrahordozható készülékhez jutunk, ha a Kobo Minit választjuk. – írta: Mike76, 11 éve

Külcsín

A készülék 102 x 133 x 10 mm nagyságú, a súlya mindössze 134 gramm. Tényleg pillekönnyű, olvasás közben abszolút nem fárad el tőle az ember keze. Hogy mekkora is valójában azt a lenti képpel próbálnám érzékeltetni:

Két színben, feketében és fehérben kapható, mint a fenti képen látható nekem a fehér változatot volt szerencsém beszerezni. Extraként az alap szürke mellett háromféle színes lepattintható hátlap vehető hozzá. A keret egész jó minőségű műanyagból készült, a fehér változat az ujjlenyomatokra nem különösebben érzékeny. A lepattintható hátlap erősebb nyomásra kissé nyöszörög, egyébként teljesen rendben van az összeszerelés minősége is. A készülék felső élén egy állapotjelző ledet és egy ki/be kapcsoló csúszkát, az alsó élen egy microUSB aljzatot találunk, más nem is bontja meg a készülékházat.

Az olvasó előlapját az 5 colos, 800x600 pixel felbontású, 16 szürkeárnyalatos Vizplex V110 típusú érintőképernyő "uralja". Bár ez a kijelző még egy régebbi modell, és a kontrasztja kissé elmarad az újabb Pearl képernyőktől, azért szégyenkeznie nem kell, megfelelő megvilágítás mellett abszolút használható, és hála az azonos felbontás melletti kisebb kijelzőméretnek az élessége sem hagy maga után kívánnivalót. Sajnos beépített világítással nem rendelkezik, így külső fényforrásra mindenképpen szükség van.

Balra a Kindle Paperwhite, jobbra a Kobo Mini látható.

A képernyőnek én mindössze két kisebb hibáját tudom felróni: az egyik, hogy a Paperwhite érdes felületű kijelzőjével szemben - amelyen alig-alig láthatók a használat nyomai -, a Kobo Mini hajlamosabb gyűjteni az ujjlenyomatokat. A másik, hogy - szintén a Paperwhite-hoz hasonlítva - kevésbé érzékeny. Ez valószínűleg a használt technológia velejárója: míg a Kobo Mini a hagyományos infrás (IR) megoldást használja az érintések érzékelésére, addig a Paperwhite-ba reszponzívabb kapacitív érintőkijelző került. Ha már itt tartunk, csak eszembe jutott egy harmadik bosszantó apróság is: az IR miatt magas a keret kávája, ami bizonyos megvilágítási típusok (pl. rossz szögből világító olvasólámpa) mellett hajlamos árnyékot vetni a kijelzőre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények