Kompakt fényképezőgépek feltámasztása

Az utóbbi időben megjavítottam néhány kompakt gépet: olykor a megoldás semmibe sem kerül! – írta: hcl, 9 éve

Canon Digital Ixus i7 Zoom

Canon Ixus i7 Zoom

A kis Ixus a "sajátom", egy ismerőstől kaptam, miután neki egy sokkal jobb gépet sikerült feltámasztanom. Kis mérete miatt van néhány dolog, amire kifejezetten alkalmas: fedélzeti kamera autóban, bringán, de kocsmakellék is, hiszen fényképezőgépebb az átlagos telefonok kamerájánál. Az utóbbi alkalmazásakor történt vele az a kis baleset is, aminek során leesett, és kissé megváltozott az objektív mechanikai szerkezete. Magyarul összenyomódott az objektívtubus, és nem mozgott :) (Behúzott objektívvel minden esést túlél.)


Burkolat nélkül

Persze értéke pénzben nem sok, de ha azt nézzük, hogy ilyen kis méretben kellene más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező fényképezőgépet venni, bajban lennék (eBay-en láttam 10-15 ezerért, ami tényleg sok). Egy ideig pihent otthon, amíg rászántam magam a javítására. Kis méretei miatt eléggé féltem tőle, hogy nehéz lesz szétszedni: mondjuk nem könnyű, de kibírható, és nem nehezebb más, nagyobb gépeknél.


Hátulról

A ház szerencsére erről a gépről is könnyen lejön, és utána is egyedül a szalagkábeles átvezetésekkel kell óvatosan bánni (sok ilyet találunk), ez a gép is csak alkatrészekből van. Sajnos az egész gépet szét kell bontani, ha az objektívet ki akarjuk venni, mese nincs. Viszont esetemben csak az objektívvel jött a neheze :)


A meghajtás

A háza szerencsére ennek is könnyen bontható, viszont a tubust mozgató fogaskerekekkel vigyázni kell, azok ugyanis részben az objektív hátuljába csatlakoznak (itt kezdtem el fényképezni, mert emlékezetből nem tudtam volna összerakni). Ugyanígy nem szabad szétrángatni az objektív hátulját a tubustól, mert több szalagkábel vezet át a két darab között, amik ragasztva vannak. Persze így elég zavaró, hogy ott lóg mindenfelé, és szinte semmihez nem szabad hozzáérni, ami belül van :)


Baloldalt a hátlap a szenzorral, jobbra a tubus

Az objektív tubusa persze nem mozdult, elég sokáig kellett feszegetni, mire hajlandó volt szétugrani. Mivel egyik szalagkábelt se sikerült eltépni, és a külső tubus palástján levő fogazott részt tekergetve szépen mozgott ki-be a belső tubus, behúzott állásban összeraktam az egységet. Persze a meghajtás tengelyeinek vége elég nehezen talál bele a hátsó lapon kialakított lyukakba...


Egyben az objektív

Az összeszerelés sem volt igazán nehéz, persze a szalagkábelekkel itt is volt elég baj, de végül újra működött a kis Ixus.


Kész

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények