RawTherapee munkamenet

A RawTherapee-t állítólag csak az tudja használni, aki írta. Te is tudni fogod, ha megérted, mi mire való benne :) – írta: hcl, 8 éve

Mi az a RAW, és miért jó?

A jobb digitális fényképezőgépek képesek a képérzékelőből kinyert adatokat a maguk nyers (RAW) formájában elmenteni, így a fotós nincs a gépbe épített JPEG mentés képességeire korlátozva, de egy adott géppel sokkal szebb képek is készíthetők, mintha csak a gépből kieső JPEG képeket használnánk fel. (Pl. pontosabb zajszűrést használhatunk, finomabb színátmeneteket állíthatunk elő, elkerülendő a JPEG sávosodását, stb.)

A nyers képeket később sokkal szabadabban lehet "előhívni", azaz a nyers képfile-ból képnézegető programmal megnyitható, nyomtatható állománnyá (JPEG, PNG, stb. képfile-ok) alakítani. Ez nem keverendő össze a "fotosoppolással", azaz a retussal : az "előhívás" során a képtartalom nem változik, nem rajzoljuk át. (A RAW konverterek nagy részében nem lehet a képet átrajzolni.)


JPEG-be fényképezve ez sem ment volna...

A nyers képek nem minden operációs rendszeren nyithatóak meg egyszerű képnézegető programokkal, erre különböző RAW konverter szoftverek használatosak; a legismertebbek az Adobe Camera RAW, az Apple Aperture, vagy az Adobe Lightroom, de a fényképezőgépek gyártói is szoktak mellékelni ilyen szoftvert a gépekhez. A probléma, hogy a felsorolt szoftverek nem ingyenesek (és sok csak Windowson fut), a géphez kapottnak pedig sokszor korlátozottak a képességei.

A RawTherapee nevű alkalmazás azonban ingyenes, tud magyarul, és többféle operációs rendszerre elérhető. Ha nem is a legjobb, de amatőr fotózáshoz megfelel. Viszont a használata meglehetősen bonyolult (nem ismerem a Lightroomot, bár sok kezdő abból is inkább csak pár csúszkát és presetet használ) – így talán van igény rá, hogy egy kép feldolgozásáról is szülessen egy leírás.

A RawTherapee egyes verziói sokat szoktak változni egymáshoz képest; ez a szöveg a linuxos 4.2-es kiadás alapján készült. Korántsem érintek minden funkciót - egy részüket nem használom, és a végeredmény is túl hosszú lenne. A munkamenet leírása is szubjektív lesz, lehet ezt másképp (és jobban is) csinálni, én így szoktam - fanyalgóknak ez külön szól, hogy ez nem egy "így kell" leírás.

Ha te jobban szereted a Lightroomot, rendben van, tényleg jobb, nem kell odaírni kommentbe, hogy az jobb. :D
Kezdőknek jól jön egy kis fotótechnikai alaptudás, mielőtt nekiállnak olvasni.

Egy sokkal teljesebb leírás a RawTherapeeról itt található.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények