Kompozit videókonverterek

A régi mikroszámítógépekhez jól jön egy kompozit videokonverter, amivel monitorra tudjuk kötni a gépet. – írta: frescho, 5 éve

AV2HDMI

Az első eszköz, amivel próbálkoztam, az AV2HDMI névre hallgat. Az ebay-en a nevére keresve a jelenlegi ár 2500 Ft körül van postával együtt. A dobozka nagyon kicsi méretű. Ahogy a neve is mutatja, normál HDMI kimenettel rendelkezik.

A bemeneti oldalon kompozit videót és sztereó hangot tud fogadni. A tápot sima mini USB csatlakozón keresztül várja. Ez azért jó, mert akár a monitor USB aljzatára is köthető, tehát könnyen el lehet rejteni mögé. A kimenet felbontása egy kapcsolóval váltható 720p és 1080p között.

Először 720p-vel próbálkoztam. A Workbench szépen betöltött, de a megjelenített képről ez már nem volt elmondható. Még a fénykép is jól átadja, hogy mi volt a problémám vele. Az ablakok fejléce és az ikonok felirata is hiányosnak, rondának bizonyult.

A monitort kicsit közelebbről nézve látható volt, ahogy a sorok hajladoztak, és a mintavételezés felbontását is nagyon alacsonynak találtam. 720p beállítás mellett megbukott, de kapott még egy esélyt.

1080p-re billentve a kapcsolót nem láttam igazi eltérést. Ugyanaz az életlen, mosott kép fogadott. A menük, ikonok olvashatóak, de a kép picit "zizegett" és erősen elmosódott volt.

Közelről nézve ugyanolyannak bizonyult, mint 720p-ben. Gyakorlatilag nem láttam különbséget. Esetleg az Amigában is lehetett volna a hiba, de ezt gyorsan ellenőrizhettem, ahogy a másik két dobozt is bekötöttem a monitor és az 1200-es közé. Úgy gondolom, hogyha 720p és 1080p között nincs különbség, akkor már a bemeneti részen csődöt mondott az elektronika. Vagy az AD rész felbontása alacsony, vagy az interlace képet nem tudja rendesen kezelni. De milyen más lenne a sima kompozit videójel?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények