Közlekedés I.

Elsősorban Magyarország, majd a világ tömeg- és közúti közlekedésével foglalkozó cikksorozat első része. – írta: Lalikiraly, 6 éve

Tömegközlekedés szabályosan

Ha már szóba került, említsünk pár szót a tömegközlekedési járműveken való utazásról.
Ennek is több szabálya van. Nemcsak az, hogy a sokat hallott "Az indításjelző megszólalása után a fel- és leszállás tilos!", hanem például, hogyan utazzunk biztonságosan és a többi közlekedőt lehetőleg nem zavarva.

Erről például a BKK járatain is vannak tájékoztatók és piktogramos táblák.

Nos, vegyük sorba ezen piktogramok jelentéseit.

De még mielőtt belekezdenék a tilos dolgok felsorolásába, megemlíteném a legfontosabb dolgot: Amikor utazunk egy tömegközlekedési járművön, legyen az busz, metró, villamos, űrrepülőgép, a legfontosabb, hogy kapaszkodjunk!

Nos, akkor mit is nem szabad?

- Dohányozni. Miért? Mert kellemetlen szaga van és a többi utast zavarhatja, és persze egészségtelen!
- Táplálkozni. Miért? Mert szaga van, morzsálódik, vagy csak leejtjük és koszt hagy maga után.
- Hangosan telefonálni, zenét hallgatni. Miért? Mert zavarja a többi utast. És senki sem szereti, amikor például egy-egy ember úgy telefonál, hogy a busz másik végén is érteni, amit mond. Vagy ha valaki zenét hallgat, akkor sokszor lehet hallani zenét is. Vagy mostanában a fiatalok a telefonhoz vezeték nélkül csatlakozó kis hangszórót ordíttatják állandóan. Ez is egy nagyon zavaró dolog. Lehet, őket akkor éppen nem, de a többi utast zavarja, az biztos.
- Gördeszkázni tilos! Hát, én még személy szerint embert nem láttam a buszon, de biztos előfordul. Ha nem is zavarja a többi utast, maximum hirtelen fékezéskor elszáll, mint a győzelmi zászló. Az olyan meg meg is érdemli.

Hátizsákkal való helyes utazás:
Erről is láttam már kis táblácskát. A helyes menete az, hogy a hátunkról levesszük, még felszállás előtt, és magunk előtt, vagy a lábunk közt tartva a földön legyen. Ha a hátunkon van, akkor könnyedén meg is üthetünk vele bárkit.

Kutyával, illetve más állattal való helyes utazás:
Kutyáknál kötelező a szájkosár és póráz használata.

Biciklivel, babakocsival és kerekesszékkel a közlekedési eszközökön:
Egyre több buszon, villamoson, HÉV-en is található erre kijelölt hely.
Lehetőleg segítsük egymást a könnyebb és gyorsabb le- és felszállás végett.

Szerintem fontos megemlítenem egy témát, mely sok esetben vitát szokott indítani, méghozzá, hogy kinek adjuk át a helyünket!?


Elsőbbségi ülés

Azt hiszem, sok magyarázatra nem szorul. Adjuk át helyünket kisgyerekkel érkezőknek, időseknek, várandós kismamáknak. Nekik is jólesik, és miránk is jobb szemmel néznek. Személyes tapasztalatom, hogy a várandós hölgyeknek nagyon sokan átadják a helyüket. Vagy a babakocsival érkezők esetében többen is segítenek a járműre fel, vagy járműről leszállni. Ennek a margójára, vagy levonni belőle a következtetést, azt mondanám, hogy egy kis odafigyelés, és mindenkinek jobb lesz.

Persze arról sem szabad elfelejtkezni, hogy hiába csak egy gyalogos az ember, a KRESZ szabályait hasonlóan érdemes ismernie, mint egy autósnak. Legalábbis a rá vonatkozó részeket. Például, a piros lámpa esetén nem lépünk az úttestre. Vagy ha lehet, a zebrát válasszuk az út másik oldalára való átkelésre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények