Last of the Quads

A Core 2 Quad reális opció, ha meglévő Core 2 Duo rendszerünket akarnánk fejleszteni és még van potenciál a gépben. – írta: bossbob, 5 éve

Kitekintő, RX480

Az előző teszteket követően szükségét éreztem, hogy megnézzem mire is képes az utolsó Quad processzor és az összeállított rendszer, ha a HD7850-es korlátait kivesszük az egyenletből. Így gyorsan kikaptam a kártyát és beraktam helyére a “rendes” gépem GPU-ját, egy Sapphire RX480-ast. Ezt követően a következetesség, valamint a mérések hitelessége szempontjából minden játékot és tesztet a fent bemutatott beállításokkal futtattam le. Jöjjenek hát a számok, összehasonlítva a már ismertetett OC értékekkel:

Az eredmények felemásak lettek. A DX9-et használó CS:GO hálásan vette az erősebb GPU-t, ami átlag 40% növekedést jelentett. A DX11-en futó War Thunder és GTA V eltérően reagáltak, míg az előbbi kb. 12%-os FPS növekedést mutatott, addig a Rockstar játéka szinte semmilyen változást nem produkált, vagyis itt csak erősebb CPU-val tudnék javulást elérni. Az RX480-asnak viszont az alacsony hozzáférésű API-t használó DOOM és Wolfenstein II örültek a legjobban, 167%-os és 129%-os FPS növekedést elérve! Nem gondoltam volna, hogy ennyire jelentős lesz a javulás. Ezek a játékok még egy közel 10 éves processzorral is bőven játszhatók. Gondolom ez az optimalizációnak és nem csupán a Vulcannak köszönhető, de remélem, ez a többi alacsony hozzáférésű API-t használó játéknál is hasonló lesz.
Ez elgondolkodtatott, mit is kezdene a rendszer egy RTX 2080-assal és egy Ray Tracinget használó játékkal...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Thinkpapa T400 2. felvonás

    A korábban már bemutatott T400 ThinkPadet sikerült továbbfejlesztgetnem több téren is.

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

  • Öreg Phenom nem vén Phenom?

    Mire képes még egy maradékokból összelegózott, több mint 10 éves processzorral ketyegő asztali gép?

Előzmények