Lenovo ThinkPad T430 2019-ben?

Mennyire használható 7 évesen egy csúcskategóriás üzleti notebook? Hint: szerintem nagyon jól :) – írta: TunerJoe, 5 éve

Teljesítmény, bővíthetőség

A gép specifikációja:
Processzor: Intel Core i5 3320M 2 mag @2,60 GHz Turbo Boost @3,30 GHz.
Grafika: Intel HD Graphics 4000 (Integrált).
Memória: 8 GB DDR3L.
Tárhely: Samsung 860 EVO 250 GB SSD.
Operációs rendszer: Windows 10 Pro 1903 stable.

Ez a hardver természetesen nem egy erőbajnok, nem is annak készült alapvetően, arra ott a T530 és a W530. Hivatalosan kizárólag 2. és 3. generációs, kétmagos Intel Core i processzorokkal árulták, egész konkrétan az occó verziót (egyébként ez is 1000 $ felett volt) egy i3 2370M-mel, aztán volt egy i5 3210M, ami a nem retinás, 2012-es 13-as MacBook Próban is megtalálható, a következő lépcső volt a 3320M, ami annak ellenére volt a legnépszerűbb, hogy nem volt nagy különbség a két i5-ös verzió között, a csúcsmodell pedig egy i7 3520M-mel rendelkezett, ami szintén nem volt számottevően erősebb a 3320M-nél. Mindegyik CPU 22nm-es, az i3-at kivéve, mert az 32-es. Utólagosan egyébként belemegy egy négymagos i7 is. Az Intel integrált grafikus gyorsítóra is kínáltak alternatívát, ez nem volt más, mint az NVIDIA Quadro NVS 5400M. Az ezzel felszerelt változatot találni nagyon nehezen és valószínűleg nagyon drágán lehet, aki tehát dedikált grafikára vágyik, az inkább vásárolja meg a fentebb említett 15 colos verziókat. Egyébként a konfiguráció teljesen elég arra, hogy meghajtson egy FullHD-s monitort, és úgy is smooth legyen a Windows 10 futása, lag, animációfagyás és bármi hasonló nem fordul elő egyáltalán, csak néha akkor, amikor már egy hónapja nem volt kikapcsolva a gép, akkor azért már a RAM kezd egy kicsit megtelni. Én fotószerkesztésre és videóvágásra is használom (PhotoShop, Premiere Pro illetve After Effects).

Nagyjából elégedett is vagyok vele, mert egészen jól futnak rajta ezek a programok, annak ellenére egyébként, hogy nem erre lett kitalálva ez a ThinkPad. Videóvágásra már inkább egy W530-at ajánlanék, én azért nem olyat vettem, mert nem csinálom rajta ezt olyan gyakran, inkább csak hobbi szinten, amúgy meg csak feleslegesen fűtene a Quadro gyorsító. Ha játékra szeretnél gépet venni, akkor semmiképp ne ezt válaszd, mert teljességgel alkalmatlan komolyabb dolgok futtatására. Én egy játékkal próbáltam ki, a GRID2-vel, ami 800x600 Ultra Low preset mellett átlagosan 25-35 FPS-sel futott. Normális felbontáson, normális grafikán meg sem mertem próbálni. Most pedig következzen néhány szintetikus benchmark:

Bővíthetőség terén elég jól áll a T430. 2db RAM slot kapott benne helyet, amit integrált grafikával érdemes dual-channelben használni, mert támogatott. Ahogy említettem, cserélhető benne a processzor, ami elég ritka volt már akkor is, ma meg már főleg az. Az Express Card foglalat révén anélkül lehet rá külső grafikus gyorsítót csatlakoztatni, hogy szétszerelnénk a gépet. Az elődökkel és az utódokkal ellentétben itt csak egy akkumulátor használatára van lehetőség, tehát az ODD helyére nem lehet tenni aksit, kár érte.
Viszont ez továbbra is cserélhető merevlemezre/SSD-re. A gép rendelkezik egy mSATA csatlakozóval az alsó RAM slot mellett, amibe WWAN modemet lehet szerelni, amitől a gép képes lesz mobilinternet használatára az akkumulátor mögötti SIM foglalat segítségével.
Ha erre nincs szükségünk, SSD-t is lehet ide tenni, mSATA csatlakozósat, így három háttértár befogadására képes ez a ThinkPad, ami nem rossz szerintem.

Az alján levő dokkoló csatlakozó jópár dokkal kompatibilis, ezek listája itt található. Annyit előrebocsájtok, hogy egyiken sincs HDMI. Nagy kár. A sok USB lehetőséget ad arra, hogy egyszerre négy ilyen interfésszel rendelkező kiegészítő is csatlakoztatva legyen, természetesen dokk nélkül. A notebook magában egyszerre két külső kijelzőt is képes kezelni, a legkomolyabb dokkon 5 videocsatlakozó van, de a processzor maximum 3-at támogat, bár nem tudom, hogy ez kinek jelent problémát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • HP 245 G8 - Az olcsó üzleti

    Ez a kis üzleti notebook arról szól, hogy az egyszeri emberünk megveszi és boldogan használja.

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

Előzmények