Magic Mouse 2 és a MAC

Nagyon pontos, precíz, tökéletesen kezeli végre a gesztusokat és végre smooth a görgetés minden irányban. – írta: TBMC, 8 éve

Mióta MAC-em van, 2012 óta folyamatosan egérproblémákkal küszködök, de szerencsére nem egyedi eset vagyok... Grafikusként élem mindennapjaimat, így nem oly egyszerű számomra az egérválasztás.

Korábban folytonosan cserélgettem az egereimet, Logitech és Razer volt a két fő márka. Mondhatni egérb*zi vagyok – vagy inkább csak szeretem a kényelmes, pontos egereket, melyek tökéletesen segíthetik mindennapjaimat – tekintve, hogy 8-10 órát vagyok naponta a gép előtt.

Az első MAC-em mellé hoztam magammal a windowsos világból a Razer Deathadder egeret, jól szuperált, szerettem nagyon. Sajnos még a windowsos korszakban jócskán kapott már az élettől, szép lassan meg is adta magát (nem csodálom, iszonyú sokat nyüstöltem, meló-kikapcs egyaránt). Ezt követően vásároltam egy MX Anywhere-t a vezetéknélküliség miatt. (Próbálom csak a fontosabb váltásokat említeni.) Kényelmes, jó kis egér volt, de napokon belül kiderült, számomra elég pontatlan, nem az esetem... és belépőként a wireless egér világba, sikeresen beleütköztem a MAC és az egér közötti problémákba, a folyamatos micro laggokba, amivel több ezren küzdenek a mai napig sajnos...

Váltottam egy Razer Mamba 2012 egérkére, nagyon bejött, igazi Razer termék, érezni rajta a precizitást, a felső kategóriát. Vezeték nélkül használtam természetesen, hisz ha wireless is, akkor használjam már úgy, nem telt bele pár óra és szintén jöttek a microlaggok. Így visszadugtam a kábelt, és így használtam egy ideig. Egyik nagyobb sw frissítés után viszont eldobtam a kábelt, és tökéletes volt minden wireless módban is. Az egér nagyon pontos, kényelmes, tényleg megfelelő választás lehet egy grafikus számára.

2016 elején sajnos bemondta az unalmast, először a görgő kezdett el nyifogni, majd jött a szenzorprobléma... Jött a váltás, nagyon sokat gondolkoztam, mi is legyen, végül maradt a Mamba új verziója.

Mikor kézhez vettem, nagyon megörültem, hogy a Razer hozta a tőle elvártat minden téren, VISZONT az első pár óra használat után ennél is jelentkeztek a micro laggok, és a jobb klikk sem mindig akarta az igazat valami csoda folytán, így vissza is ment gariba, majd elhoztam egy Logitech MX Master-t.

Elsőként a Unifying egység csatlakoztatásával létesítettem a kapcsolatot, így próbáltam használni, sajnos sikertelenül, mert micro lagg jött micro lagg hátán, használhatatlan volt. Megpróbáltam az egeret Bluetooth-on keresztül csatlakoztatni, s lőn csoda, megszűntek a problémák, VÉGRE!

Sajnos pár hétre rá megadta magát a görgő ratchet módja, csak free spinként üzemel. Fel is vettem a kapcsolatot a Logitech-kel, kiderült, hogy szériahiba és garanciális cserében részesülök, másnap jött érte a futár, majd 3 napra rá visszakaptam megjavítva, összekarcolva... azóta is megy a harc, de ez már egy másik történet.

Míg beküldtem a Logitech-nek garanciába, szükségem volt egy másik egérre, mert halott vagyok nélküle, hiába a tapipad. Sok vacillálás után ismét belevágtam egy Magic Mouse-ba, ráadásul a frissített verzióba. (Korábban a sima MM egyáltalán nem jött be, idegesítőek voltak a gesture-ök, csináltam valamit, amit ő teljesen máshogy reagált le, legyen az bármely gesture, pontatlan volt, nem volt tökéletes.)

Picit a Magic Mouse-okról
A megújult Magic Mouse már beépített akkuval, picit alacsonyabb profillal rendelkezik, ráadásul még smooth-abb működést ígér. Mindezek mellett még súlyban is könnyebb lett a már alapból is könnyű első verziónál, mely 105 gramm volt 2 db AA elemmel (vagy akkuval), a jelenlegi beépített akkus verzió pedig mindösszesen 99 gramm.

Sokak számára a tulajdonképp egy fizikai gombbal rendelkező egér elég kevésnek bizonyul, pláne grafikusok tekintetében, ahol a vertical scroll is egy elvárt tényező lehet, nemhogy a minimum kettő, de inkább a három fizikai gomb.

Hála a már az egyes verzióból ismert multi-touch gesture-öknek, tökéletesen kielégíti az igényeket véleményem szerint, de az egyes verzióban ez még közel sem volt annyira összecsiszolódott, mint azt a tervezők megálmodták (szvsz. tapasztalatból). Ami még érdekesség, és negatívum lehet: nem kaptunk új gesztusokat, de legalább tökéletesítették az egeret a korábbiakra való tekintettel (hogy ténylegesen úgy funkcionáljon, ahogyan azt megálmodták, s elvárható), amit viszont már korábban is megtehettek volna.

Mit rejt a doboz?
A doboz tetejét levéve láthatjuk a már megszokott, precízen kidolgozott formával rendelkező egeret, melyet kiemelve találunk egy, a már az iPhone-ok dobozában megszokott, s azzal megegyező lightning cable-t, illetve egy használati útmutatót. Mely útmutató kimondja, hogy az első kábellel történő csatlakozást a MAC-hez követően az minden alkalommal automatikusan felismeri, s létrehozza a Bluetooth kapcsolatot a MAC indításakor, avagy a sleepből való ébresztéskor.

Ránézésre ami negatívum, hogy a lightning csatlakozó az egér alján található, így használat közben sajnos tölteni nem lehet, de kárpótol a teljesen feltöltött akku tekintetében minimum egy hónapos folyamatos használhatósági tartam, avagy ha netán teljesen lemerülne, s elfelejtenénk feltölteni, két perc töltést követően alkalmas lesz egy egész napos nyüstölésre. Ami azért valljuk be, nem egy rossz teljesítmény.

Visszatérve
Szóval volt bőven előítélet, illetve nem vagyok híve a claw gripnek sem, jobb szeretem, ha pihenhet a tenyerem az egeren, de ennek ellenére úgy éreztem, ki kell próbálnom.

Nagyon pontos, precíz, tökéletesen kezeli végre a gesztusokat, de tényleg! Rajzoláshoz egy Razer Mantis control padot használok hozzá, egyéb esetben az asztal felületén húzogatom.

A formával továbbra sem voltam kibékülve az első pár napban, de lassan túl a két hét folyamatos melón, egyszerűen megszerettem, a kezem is.

...és végre smooth a görgetés minden irányban (grafikai programoknál is), illetve a zoom is. Felemelő érzés a sok szívás után...

Szóval tökéletes választás lehet számotokra is, tényleg csak ajánlani tudom!

Azóta történt

Előzmények

  • Az Apple buborék

    Valami történt a világ egyik legnagyobb tech vállalatával... Ez az írás az okokat és a "Hogyan tovább?"-ot fejtegeti.